StoryEditorOCM
Splitsjeverna luka

Splitski Most o onečišćenju zraka: ‘Odgovorni ovo žele pomesti pod tepih, ali postoje i institucije EU...‘

Piše Split SD
26. srpnja 2023. - 12:16

Tematska sjednica Gradskog vijeća o onečišćenju zraka na području gradskih kotareva Brda i Neslanovac na rasporedu je sutra u 9 sati, a splitski Most je u svom priopćenju poručio da smo "svjedoci potpune nemogiće ili potpune nefunkcionalnosti državnih institucija Republike Hrvatske"

- Naime, nakon višegodišnjih upozorenja, pritužbi, pozivanja te provedenih mjerenja i nedvojbeno dokazanih onečišćenja, postupanje državnih institucija je toliko nerazumljivo i inertno da se moramo zapitati postoji li uopće segment Republike Hrvatske koji svoje poslove obavlja profesionalno, stručno i bez uplitanja dnevne politike i zaštite pojedinačnih interesa.

Iz dostavljenih materijala za sutrašnju sjednicu jasno je samo jedno, a to je potpuno ignoriranje i izbjegavanje rješavanja problema, kao i očita želja i nada odgovornih institucija i osoba da će se sve skupa što prije pomesti pod tepih te da će ovo biti tek jedna od NE -TEMA ovoga ljeta - poručili su iz Mosta.

Istaknuli su da će oni ovom problemu, kao i svim drugim problemima i temama grada Splita, suprotstaviti proaktivnim stavom, tražiti odgovore, pojašnjenja, odgovornost i nastojati da se cijela priča što više otvori, otkrije i da se otklone sva moguća buduća onečišćenja.

- Smatramo lošim to što grad Split, sa svim svojim pravima i obvezama, u ovome slučaju ne može više učiniti, ali također smatramo nužnim da se svi sudionici ovog pogubnog slučaja, posebice stanovnici dva najbliža kotara - Brda i Neslanovac, riješe u što kraćem vremenu.

U svakom slučaju, ako se na sjednici potvrdi nefunkcionalnost i jednostavno inertnost državnih institucija, ostaje nam mogućnost koju najmanje priželjkujemo i želimo, a to je prijava samih sebe institucijama Europske unije, posebice institucijama koje se brinu o zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja. Ako naše institucije ne mogu ili ne žele riješiti ovaj problem, možda će to, nažalost, uspjeti netko iz Finske, Škotske ili Bugarske - poručili su iz splitskog Mosta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 12:33