StoryEditorOCM
SplitPolicija slavi

Splitska policija oduševila građane: najmlađi ‘picali‘ vrtić da bi stigli na Rivu, Hugo i Zeus bili su glavne zvijezde

Piše Božidar Lončar
29. rujna 2023. - 15:17

Tjedan u kojem se obilježava Dan policije u petak je zaokružen predstavljanjem rada, opreme i oružja Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i Hrvatske vojske na Rivi. Jutarnjim druženjem s građanima, pokojim turistom, ali ponajviše s djecom vrtićke dobi proslavljen je blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije i vojske.

Na Rivi je bio policijski mobilni centar, štandovi s oružjem Hrvatske vojske i hrvatske policije od Drugog svjetskog rata do suvremenog oružja, opremom granične policije, kriminalističke policije i štand Hrvatskog autokluba koji je organizirao natjecanje najmlađih na improviziranom poligonu uz nagrade za najuspješnije. 

Psi tragači, oružje i motocikl glavna atrakcija

Zvijezde na Rivi su ovog petka bili psi za detekciju eksploziva. Zovu se Hugo i Zeus, govori nam glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Hugo je u glavnom dijelu događaja pred stotinjak okupljenih, većinom djece vrtićke dobi, pokazao kako mu izgleda svakodnevni posao.

Nakon što je uspješno pronašao torbu s eksplozivom dobio je ovacije okupljenih. Hugo je belgijski ovčar, ima tri i pol godine i vodič je s njime prošao policijsku akademiju. To je svakodnevni posao i trening jer se svake godine testira sposobnost vodiča i psa za posao koji rade.

image
Josko Šupić/Cropix

Osim za detekciju eksploziva, psi se koriste za detekciju droge na granici. A u razgovoru s vodičima smo doznali toliko zanimljivih priča koje nažalost ne smijemo podijeliti. 

Uz psa, atrakcija koja je privlačila pozornost je bio policijski motocikl na koji su djeca sjedila i fotografirala se i oružje Hrvatske vojske. Snajperi, puške, pištolji, kao u videoigricama. Oružja su iz Finske, Njemačke, Austrije i Hrvatske. Najmodernija iz Finske, a stariji primjerci iz Njemačke i Austrije. Snajperi TRG 41, 42 i 22 su iz Finske, Puške SSG 524 i 525, MP7 i MP5 iz Austrije, G36, Winchester pumperica i pištolj HS hrvatske proizvodnje. 

image
Josko Šupić/Cropix

Granična policija je pokazala dalekozore, uređaje za detekciju lažnih osobnih iskaznica i mikro-kamere. Štand protueksplozijske zaštite je muzej u malom. Bombe iz Drugog svjetskog rata, za vrijeme Jugoslavije, Domovinskog rata do suvremenog oružja. Najstarije bombe su engleske i talijanske, bazuka je iz JNA kao i oprema, odijela i oružja. 

Preko puta štand za zaljubljenike u kriminalističke i detektivske serije i "mjesto zločina". Među najmlađim posjetiteljicama pronašli smo možda novu djelatnicu kriminalističke policije. Iako ne zna tko je Horatio Caine iz već legendarnog "Crime Scene Investigation: Miami-a", voli gledati kriminalističke serije i voljela bi biti policijskom službenikom.

Na štandu se mogla vidjeti oprema koju koriste djelatnici kada dođu na mjesto zločina nakon ubojstva. Najgora je bila 2011., u Splitu nema mafijaških obračuna, već se najčešće ponavljaju ista lica i imena, doznali smo. 

image
Josko Šupić/Cropix

Neki se bojali doći, na kraju uživali

Uživali su policijski i vojni djelatnici i najmlađi. Neki su došli s roditeljima, drugi u vrtićkim grupama koje su dolazile u različitim terminima. 

- "Picali" smo vrtić da bi došli na ovo predstavljanje.

- Što ti je najljepše?

- Lijepo mi je ovdje, a najljepši mi je brod.

- Ostali smo zatečeni opremom, on je fasciniran – rekla nam je Matija Čikotić koja je došla sa sinom Bepom od pet godina.

Dok smo bili tamo, upoznali smo grupu iz Dječjeg vrtića "Dobri" i "Mala Sirena" Grigor Vitez: 

- Došlo nas je 19. Najmanji su se bojali doći, ali sada im je lijepo. Ante je plakao, bojao se doći, sada mu je lijepo. Pas im je najinteresantniji – rekla nam je Nada Vrdoljak, odgajateljica  iz dječjeg vrtića "Mala Sirena" koji spada pod "Grigor Vitez".

image
Josko Šupić/Cropix

Dan policije i blagdan svetog Mihovila u ime Policijske uprave Splitsko-dalmatinske je poželjela glasnogovornica Antonela Lolić koja je istaknula kako policija ima "dovoljno službenika za obavljanje svakodnevnog posla".

- Nadzor prometa, granica, pomorski promet, temeljna policija, kriminalistička policija, specijalna interventna policija. Mislim da dajemo svoj maksimum radeći svoj posao. U protekle dvije godine imamo 153 nova djelatnika. Naše nove i mlade kolege raspoređene su u sve policijske postaje - kazala je glasnogovornica Lolić.

Proslava Dana policije započela je 26. rujna

S obilježavanjem Dana policije i blagdana svetog Mihovila Policijska uprava splitsko-dalmatinska započela je u utorak 26. rujna. Na gradskom groblju Lovrinac su položeni vijenci i održana molitva nakon čega je cvijeće i svijeće položeno ispred spomen obilježja u atriju centralne zgrade Policijske uprave za poginule i preminule kolegice i kolege. U crkvi svetog Josipa je potom održana misa. U srijedu je održana svečana akademija u amfiteatru Medicinskog fakulteta gdje su zahvalnicu dobili istaknuti policijski službenici i institucije, tvrtke i pojedinci.

image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:18