StoryEditorOCM
Splitbudite oprezni

Splitska policija objavila frapantne podatke i uputila apel: ‘Samo lani registrirali smo 55 slučajeva ovakve krađe...‘

Piše SPLIT SD
28. svibnja 2024. - 17:58

Jučer su, kako je objavila splitska policija, zaprimljene dvije kaznene prijave računalne prijevare počinjene tako što je nepoznata osoba "ukrala" podatke kako bi se domogla novca. Naime, oštećeni su preko internetskog oglasnika objavili oglas za prodaju proizvoda, te su od nepoznate osobe dobili ponudu za kupnju i preuzimanje. Nepoznata osoba poslala im je link tražeći od njih da putem njega unesu svoje osobne podatke, uvjeravajući kako je to potrebno radi isplate. Međutim, oštećeni su ubrzo utvrdili da im je s računa, bez njihova znanja i odobrenja, skinut novac.

U ovim slučajevima riječ je o vrsti računalne prijevare koja se naziva "phishing".

"Phishing" (engl. fishing – pecanje) pojam je koji je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno mnogi znaju što znači, no ipak postoji jaz između poznavanja značenja toga pojma i prepoznavanja situacije koja se odnosi upravo na tu radnju. U većini kaznenih djela od ukupno zabilježenih 213 računalnih prijevara u 2023. godini, cyber kriminalci koristili su upravo phishing kao predradnju za počinjenje kaznenog djela, a to je u pravilu krađa novca i krađa identiteta.

Ako ste zaprimili poziv, SMS, email, oglas koji od vas traži da odate svoje osobne podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja, OIB, mjesto zaposlenja, broj računa u banci, broj bankovne kartice, CVC broj, datum isteka važenja kartice, jednokratne autorizacijske kodove, presliku osobne iskaznice, video/fotografiju selfie, odnosno da neke ili sve te podatke upišete na web-stranicu do koje dođete tako da kliknete na link u poruci/emailu, bili ste žrtva phishinga ili pokušaja phishinga.

Cyber kriminalci vrlo su vješti u zloupotrebi takvih podataka i kada dođu do njih, vrlo brzo će ih iskoristiti da ukradu sav novac s bankovnog računa te da otvore nove bankovne račune, odnosno račune u virtualnim bankama na internetu i mjenjačnicama za kriptovalute koje će koristiti za prelijevanje ukradenog novca, odnosno za pranje novca. Mnogim žrtvama kaznenog djela računalne prijevare, koje su policiji prijavile što im se dogodilo, često je bilo teže podnijeti saznanje da se računi na internetu i u bankama na drugom kraju svijeta koji glase na njihovo ime, a nad kojima oni nemaju nikakvu kontrolu, koriste za pranje ukradenog novca nego činjenica da su opljačkani a da nisu izišli iz svoje kuće.

Tijekom 2023. godine PU splitsko-dalmatinska zabilježila je 55 slučajeva neovlaštenih transakcija po bankovnim računima i kreditnim karticama naših građana koje su obavljene podacima koje su počinitelji stekli phishingom, a ukupna šteta počinjena takvim kaznenim djelima iznosi više od 123.000 eura.

Iz policije su uputili nekoliko savjeta za sigurnije boravljenje na internetu:

– Nikada nemojte odavati podatke o svojim bankovnim računima drugim osobama.

Ako ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije.

U slučaju da prodajete predmete preko interneta, kupcu je potrebno dostaviti samo IBAN broj vašeg računa na koji želite uplatu – poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 04:15