StoryEditor
SplitPrenoćio u policiji

Splićanin Mariofil Brnadić (51), vlasnik kioska na Istočnoj obali koji je kažnjen s 5000 kuna zbog prijetnji dogradonačelniku: Ja ću prvi izaći iz ovog prostora ako odluče da pripada Gradu!

24. studenog 2021. - 20:20

Splićanin Mariofil Brnadić (51), vlasnik kioska za čuvanje prtljage na Istočnoj obali "Mater" j.d.o., u ponedjeljak je priveden zbog prijetnji upućenih zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću.

Prijetio mu je preko Facebooka. Prenoćio je u policiji, a u utorak je priveden na Prekršajni sud u Splitu.

Kako smo doznali, Brnadić je ispitan i priznao je sve što mu se stavlja na teret, odnosno da je preko vlastitog profila na društvenoj mreži Facebook objavio tekst naveden u optužnom prijedlogu. Kažnjen je s 5000 kuna, a policija je za njega tražila kaznu od 30 tisuća kuna.

Dokazni je postupak proveden, ukinuta je mjera zadržavanja, a Brnadić je pušten na slobodu.

Do donošenja pravomoćne presude, za Brnadića je na snazi privremena policijska mjera zabrane približavanja Ivoševiću na metar i pol udaljenosti, koja traje osam dana.

image
Na fotografiji: Bojan Ivošević
Ante Čizmicć/Cropix

Podsjetimo, dolaskom nove vlasti polovinom srpnja krenulo se s čišćenjem Istočne obale i uklanjanjem nelegalnih kioska i štandova, što je izazvalo negodovanje među njihovim vlasnicima.

Između ostalog, na svojem Facebook profilu Mariofil Brnadić proteklih je dana objavio niz uvreda i otvorenih prijetnji zamjeniku gradonačelnika, nazvavši ga i pogrdnim imenima aludirajući na njegovu nacionalnu pripadnost, a najnoviji Facebook post objavio je nakon izlaska s Prekršajnog suda.

"Jutro, evo dobija sam zabranu prilaska Bojanu na 70 metara, sad kad moradnem platit komunalnu naknadu, morat ću tražiti vizu da mogu na Banovinu. Sanja sam noćas lip san u pritvoru, da Bojan, Puljak i ja odjeveni u vilenjake trčimo kraj šumskog potočića", stoji u njegovoj objavi, koju ispravljamo samo u smislu velikog i malog slova, te neke gramatičke pogreške.

Marijofil Brnadić spremno se odazvao razgovoru za naše novine, tvrdeći da sve ovo nije objavio bez veze i da za to ima debelih razloga.

– Najprije, moj kiosk, kao i ostali kiosci, nije u vlasništvu Grada Splita, nego je na pomorskom dobru. Mi vlasnici kioska i objekata na Istočnoj obali podnijeli smo tužbu Upravnom sudu i mislim da je korektno da, dok se to ne okonča, Ivošević ne provodi svoju strahovladu nad nama. Ako Upravni sud odluči da je to vlasništvo Grada Splita, ja ću odmah prvi izići iz tog prostora. Da Ivošević od sedmog mjeseca ne dolazi i ne prijeti staricama i babama koje tu imaju kioske, i da je htio s nama ljudski razgovarati, do ovoga ne bi ni došlo. Ja sam u ratu bio pripadnik postrojbe "Kralj Tomislav", obišao sam sva ratišta i ne bojim se nikoga, a posebno ne Ivoševića. Grad Split je na svojoj sjednici jednim dekretom 2020. godine ukinuo nas vlasnike kioska i štandova s Istočne obale iako sam, kao i drugi, ostavio milijune kuna u gradskom proračunu, u proračunu Lučke uprave i države, a preko ljeta zapošljavam i po desetero ljudi, mahom djecu hrvatskih branitelja, mojih kolega. Te babe i djede što ih Ivošević rastjeruje (od 35 nas je ostalo svega desetak) imaju u obiteljima i djecu s posebnim potrebama, unuke i djecu koja boluju od teških i malignih bolesti, a Ivošević na te ljude viče i prijeti im. E, na mene nitko neće vikati ni prijetiti mi... Nisam dobio nikakvu mirovinu za svoje braniteljske zasluge niti sam je htio, a Ministarstvo branitelja, točnije tadašnji ministar Fred Matić, pomogao mi je da dobijem ovaj kiosk, a ja sam tih 30 tisuća kuna od Ministarstva vratio kroz doprinose i nikome ništa nisam dužan. Imamo pravo čak i na zamjenski prostor ako me se odavde iseli. Dakle, ja sam siguran za svoju egzistenciju, ali ipak se borim za ove druge ljude koji su izloženi užasnim pritiscima baš od dogradonačelnika Ivoševića.

Zato sam ovako reagirao kako sam reagirao, ja nikome u životu ne želim ništa loše, imam obitelj i dva sina, i unuke sam dobio. Meni nije ni do kakvih povlačenja po novinama, ali morao sam reagirati kada ste me već pitali – kaže nam Brnadić, koji je već jednom bio stigmatiziran.

– Sedam godina me se prozivalo da sam ja postavio bombu pod auto tadašnjem gradonačelniku Makarske Siniši Srziću iako sam sudski bio pravomoćno oslobođen, a onda se pravi počinitelj sam prijavio nakon što je istekla zastara za to kazneno djelo. Sada ne želim da netko nagađa zašto je došlo do ovog slučaja s Ivoševićem, nego vam lijepo kažem: da je došao k nama ko čovjek i da je pokušao ljudski riješiti problem, do svega ovoga ne bi došlo – rekao nam je Brnadić.

item - id = 1145790
related id = 0 -> 1145610
related id = 1 -> 1144079
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 21:55