StoryEditorOCM
Split‘TELAC JEDAN‘

Splićanin kojemu redari nisu dozvolili da ukrca obitelj i alat u kombi kažnjen s 300 €: ‘Imam svjedoke, neću platiti!‘

Piše Split SD
17. svibnja 2024. - 10:57

Epilog verbalnog okršaja između stanara stare gradske jezgre Balde Đanovića i prometnih redara je da je Baldo dobio kaznu od 300 eura zbog narušavanja javnog reda i mira, a mora platiti i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 66,36 eura. 

Podsjetimo, Đanović se sa svojom obitelji u nedjelju se uputio na selo, sa suprugom i troje male djece i hrpom alata (trimerom, motornom pilom...) i pokušao je na opskrbnom punktu na vrh Hrvojeve pored Đardina parkirati kombi kako bi ukrcao stvari na lokaciji blizu stana. Navodno ga je jedan prometni redar pustio da to na brzinu obavi, a onda se pojavio drugi koji mu je to zabranio.

Stanar iz centra Splita pokušao brdo alata, ženu i djecu ukrcati u kombi. Redari mu zvali policiju: ‘Neka se srame!‘

Objavio je video okršaja na Facebooku, a susjedi su mu dali za pravo:

- Umjesto da nam kao stanarima stare gradske jezgre iziđu u susret i pomognu ako treba oni nam zovu policiju. Neka se srame. Naplaćuju kazne nevinim ljudima - napisala je jedna od njih.

Đanović je pisao i Gradskom kotaru Grad, a predsjednica Lara Bonačić je najavila da će Gradu uputit zahtjev da se stanarima gradske jezgre omoguće opskrbni punktovi na kojima bi mogli parkirati 15-ak minuta kako bi mogli ukrcati stvari, odvesti bolesne članove obitelji liječniku...

Predsjednica splitskog kotara nakon incidenta i privođenja stanara: ‘Ako hoteli mogu imati punkt za ukrcaj...‘

Đanović je na Facebooku objavio fotografiju svoga prekršajnog naloga u kojem, među ostalim piše da je redara nazvao "telac jedan" je uložio prigovor na prekršajni nalog koji mu je stigao i naveo da "ono što stoji u Prekršajnom nalogu nije sasvim točno te da će točnost spornog događaja pokazati snimke koje je on snimio, ali i prometni redari". 

image

Baldo Đanović
 

Božidar Vukičević/Cropix

- Zamolio sam pismenim putem g. Josipa Gabelicu (iz Komunalnog redarstva) da mi do mogućeg suđenja dostavi snimke kamera obojice prometnih redara. Dajte da Vam pismeno opišem kako sam toga dana velik dio alata za na selo prenio u tri navrata do najbliže točke svoga doma. Računao sam, to je nekih tisuću metara napravljenih u tri navrata samo do doći pod teretom do najbliže točke gdje mogu doći vozilom. Jednako tako, na istome tome mjestu su me čekali supruga i troje djece. Vidjet će se iz snimke kamere koje će nadam se dostaviti da su dva djelatnika "Split parkinga", skupa s prometnim redarima stajali i ćaskali ispod zida bedema Contarini.

Jedan prometni redar je opušteno pušio. I prije nego sam ušao vozilom zaustavio sam se i kazao sam im da ću ući i pokupiti stvari i obitelj. To će se sigurno vidjeti iz nadzornih kamera na Đardinu. Nakon što sam pokupio vozilo s parkinga i dovezao se do Hrvojeve ulice, zaustavio sam se i opetovano pitao, što će kamera, ako snimku dostave i pokazati, smijem li ući. Prometni redar je odobrio usmeno ulazak te napomenuo da budem brz pri ukrcaju stvari i obitelji.

Molim g. Gabelicu da ne dostavlja snimku skraćenu i po svome nahođenju, nego snimke kamera s prsiju prometnih redara u stvarnom vremenskom intervalu, koje će se poklapati sa snimkama nadzornih kamera koje snimaju sporan prostor u Hrvojevoj gdje se lakrdija u režiji prometnih redara dogodila - naveo je između ostalog Baldo i dodao da su mu svjedoci momci u obližnjoj kavanici.  

Šef splitskih komunalaca nakon incidenta u centru Splita: ‘Stanar je najavio počinjenje prekršaja, prijetio redaru...‘

Istaknuo je da kaznu neće platiti.

- Jednako tako, tražim da se do suđenja pripremi valorizacija rada prometnih redara te da mi za to zaduženi djelatnici Prometnog redarstva dostave obrasce ponašanja u službi i je li prikladno da djelatnik sa strankom na ulici razgovara s duhanom u ruci i je li uputa nadređenih da se za svaku spornu situaciju treba zvati policija i sasipati laži kako je redar napadnut i da mu se prijeti ili je to pak prekoračenje ovlasti u službi - naveo je Baldo Đanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 14:46