StoryEditorOCM
SplitUzaludni rad DIRH-a

Slučaj iz Splita: ovako je sud ohrabrio poslodavku koja je svoju konobaricu ostavila bez plaće i zdravstvenog osiguranja

Piše T. Ga.
6. svibnja 2024. - 20:47

Državni inspektorat “uhvatio” je i podnio optužni prijedlog protiv vlasnice obrta za ugostiteljstvo registriranog na Splitu 3, a koja je i ranije bila prekršajno kažnjava, jer nije prijavila svoju konobaricu kao svoju djelatnicu, niti joj je isplatila naknadu za njen rad.

No, sada ju je Općinski prekršajni sud u Splitu oslobodio tih optužbi.

Naime, vlasnicu ugostiteljskog obrta Državni inspektorat je teretio radi prekršaja koji su kažnjivi po Zakonu o radu, Zakonu o mirovinskom osiguranju, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te po Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

Inspektorat je utvrdio da vlasnica obrta sa svojom konobaricom koja je za nju radila od 1. ožujka 2020., nije sklopila ugovor o radu u pisanom obliku, niti joj je proje početka rada uručila pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, čime je počinila prekršaj koji je kažnjiv po Zakonu o radu.

image

Konobarica na radnom mjestu, ilustracija

Magali Cohen/Hans Lucas Via Afp

Zatim nije za konobaricu dostavila podatke o početku osiguranja u zakonskim rokovima, pa je, tvrdio je Inspektorat, poslodavka počinila prekršaj iz Zakona o mirovinskom osiguranju, te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Na kraju konobarici nije isplatila ni ugovorenu naknadu.

Sud je u obrazloženju oslobađajuće presude naveo kako prekršajni progon za navedena djela zastarijeva nakon 4 godine, pa je zastara nastupila u ožujku 2024. godine, odnosno prije nepuna dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 11:53