StoryEditorOCM
Splitbrutalno odbrusio

Šefica kotara Grad objavila video jadnog kosira. Javio se Ivošević: ‘Smiri se i nauči osnove prije nego počneš štrapat!‘

Piše Split SD
31. svibnja 2024. - 22:13

U Facebook grupi "Get Getanima" Lara Arapović Bonačić, inače predsjednica Gradskog kotara Grad, objavila je, kako kaže, uznemirujuću snimku. Snimka prikazuje kosira koji se pokušava probiti kroz mrežu koja visi na skelama. Skele su postavljene zbog radova na istočnim zidinama Dioklecijanove palače. Ptica je na kraju, srećom, uspjela pronaći rupu u mreži kroz koju je pobjegla. 

- Kosiri su strogo zaštićene životinje! Pogledajte odnos Grada Splita prema ovim posebnim životinjama. Kaže Ivošević jutros da nisu stavili mreže - napisala je u opisu uz objavu. 

Uz video je priložila i snimak komentara s profila, kako se čini, upravo Bojana Ivoševića

- Smiri se i nauči osnove prije nego počneš štrapati. U kontaktu smo i s udrugom za zaštitu ptica. Skela je stavljena bez mreže radi ptica. Postoji i pisani trag naloga stoga se prestani sramotiti. Ptica koja uđe u rupu od pet centimetara širine misliš da ne može proletjeti kroz seklu - stoji u komentaru. 

image

Snimka objave na Facebooku

Dogradonačelnik je već pisao o kosirima u svom Facebook statusu: 

- Na društvenim mrežama se pojavila morbidna laž kako su zbog radova na istočnim zidinama Dioklecijanove palače ostali zazidani ptići crnih čiopa lat. Apus apus, a kod nas poznatih kao kosiri. Čiope su tek nedavno stigle u Split i ovo što se vidi na snimkama je prirodni proces traženja mjesta za gniježđenja odnosno prigodne rupe za isto.

Svi radovi na sanaciji zidina završeni su prije nego su čiope uopće stigle u Split. Tek po pronalasku adekvatnog gnijezda slijedi lijeganje jaja, a izlijeganje prvih ptića se očekuje tek u srpnju, krajem istog mjeseca ih čeka prvi let, a već u kolovozu lete nazad za Afriku. O zlonamjernosti pojedinaca koji plasiraju ovakve morbidne laži najbolje govori činjenica da su kao "dokaz" zazidanih ptića snimili ponašanje čiopa na dijelu zida Dioklecijanove palače koji uopće nije bio predmet radova sanacije koja je nedavno dovršena - napisao je.  

Gospođa Arapović Bonačić poslala nam je i snimku maila Udruge Biom te naglasila da se radi o prekršaju. 

- S nadležnim institucijama treba tražiti rješenje za očuvanje čiopa u urbanim sredinama. Naime, ako će se u budućnosti radovi odrađivati i van sezone gniježđenja samo će voditi k polaganom nestanku ptica iz tog područja. Predlažem pozivanje gradskih vlasti na dijalog po ovom pitanju jer se kroz isti potencijalno mogu pronaći najbolja rješenja za ptice. I sami smo spremni podržati i pomoći - stoji među ostalim u mailu Udruge. 

Naglasila je i da je po prekršajnom i kaznenom zakonu zabranjeno uništiavanje i oštećivanje područja odmaranja ili razmnožavanja strogo zaštićenih vrsta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 19:29