StoryEditor
SplitDR. IVO IVIĆ

Šef Klinike za infektologiju KBC-a Split: Zasad nismo prebukirani, a od građana ovisi hoće li tako i ostati ili ćemo morati aktivirati Križine!

16. listopada 2020. - 14:08
Dr. Ivo Ivić: Sve je tu sad na jednoj građanskoj pristojnosti i odgovornosti prema drugimaNikola Vilić/Cropix

Klinika za infektologiju KBC-a Split, nije kao zagrebačka Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prebukirana pacijentima zaraženih koronavirusom, no kako kaže njezin predstojnik prof. dr. Ivo Ivić, tako će ostati samo ako se građani budu ponašali odgovorno.

Nastavi li se tempo sadašnjeg velikog rasta broja oboljelih, i u Splitu će se morati nanovo aktivirati bolnica Križine kao Covid bolnica, a u tom bi slučaju, svi ostali pacijenti koji se liječe od drugih bolesti mogli ostati uskraćeni kao što su bili u prvom valu epidemije.  

 - Mi smo imali kulminaciju ovo ljeto, u kolovozu i početkom rujna, nakon toga je taj pritisak lagano popustio i sad praktički normalno funkcioniramo i lako obavljamo sve ono što treba. Trenutno imamo aktiviranih 170 bolničkih ležajeva za Covid bolesnike i sad je hospitalizirano 30 bolesnika. Troje ih je na respiratoru – kaže dr. Ivo Ivić za Slobodnu, no upozorava, da bi se, u slučaju nastavka širenja zaraze ovim galopirajućim tempom, u bolnici opet mogli naći pod velikim pritiskom.

 - Za sada to ne vidimo i nemamo pojačan dolazak pacijenata. Nadam se da će i nadalje ovih 170 ležajeva, koje smo aktivirali, biti dovoljno za naše potrebe, međutim, ako se  otvori potreba za još kapaciteta onda tu dolazimo u problem. Tada bi se morali vratiti na onaj proljetni način rada, okupirati bolnicu na Križinama kao Covid bolnicu, ali onda bi, u velikoj mjeri morali zaustaviti ili usporiti sve ostale pogone – objašnjava de. Ivić.

Ponavlja kako se samo dobrom kontrolom epidemije i odgovornim ponašanjem ljudi može spriječiti taj scenarij.  

- Sve je tu sad na jednoj građanskoj pristojnosti i odgovornosti prema drugima. Ne treba ni objašnjavati što znači kad se jedna bolnica podredi samo Covidu, onda primjerice  internist ne radi u svojoj internističkoj ambulanti nego na Covid stacionaru i logično je da će bolesnici koji imaju internističke i druge probleme biti zakinuti. Zato pozivam sve da budu odgovorni i da poštuju epidemiološke mjere kako se to ne bi dogodilo – apelira predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

U Splitsko - dalmatinskoj županiji danas je  bilo 73 novooboljele osobe od koronavirusa. Iz Splita 32, Kaštela 3, Makarske 2, Sinja 7, Solina 5, Starog Grada 1, Dugog Rata 1, Trilja 3, Trogira 3, Vrgorca 1, Vrlike 1, Dicma 1, Klisa 1, Muća 2, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 4, Prološca 1, Segeta 1, Zagvozda 1 i Zmijavaca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 34 osobe su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju, a ukupno 1601 osoba nalazi se u samoizolaciji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 20:58