StoryEditorOCM
SplitOPOVRGAVA OPTUŽBE

Šef Doma zdravlja odgovara na prozivke: ‘Hospicij nije socijalna ustanova, nikad nismo imali više od 13 pacijenata‘

Piše Split SD
15. svibnja 2023. - 13:23

- Lista čekanja u Hospiciju - nema - decidiran je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koja pod svojim krilom i ima i hospicij "Matošić", referirajući se na otvoreno pismo bivšeg vijećnika Ante Zoričića upućeno gradskim i županijskim vijećnicima.

Strava u splitskom hospiciju: popunjeno samo 6 kreveta od 22 jer fali osoblja? ‘Postoji lista čekanja umirućih?!‘

Naglašava kako odluku od smještaju pacijenta u Hospicij donose liječnice - koordinatorice tima za palijativu. One dobivaju od svojih kolega ili od rodbine bolesnika zamolbe za procjenom, jer se u Hospicij, kao i u bilo koju drugu medicinsku ustanovu ulazi samo po indikacijama.

- Mi nismo ustanova socijalne skrbi - podcrtava dr. Rađa još jednom.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ne može se pacijent o kojem nitko nema brinuti i dodati mu čašu vode smjestiti u ovu ustanovu, Hospicij Matošić je mjesto za dostojanstven odlazak, mjesto za terminalno oboljele. Ponovimo, terminalna bolest je ona koja se ne može izliječiti ili adekvatno tretirati. Koliko god to grubo zvučalo, tako je.

- Plaće osoblja su premale - složit će se ravnatelj, pa se i ljuti na Ministarstvo zdravstva kazujući kako su liječnicima porasle plaće između 5 i 15 posto, a medicinskim sestrama niti pet posto.

image
Jakov Prkić/Cropix

- To je pretežak posao, nedovoljno cijenjen i sestre su zakinute - tako će dr. Rađa.

Kazao nam je kako medicinska sestra u pravilu ima plaću od 750 eura, pa se s dodacima za rad u dežurstvu, vikendom, noću, znaju "popeti" na 950 ili tisuću, dok joj kolegice sa višom školom sa osnovice od 850 eura mjesec znaju izgurati sa 1100.

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix

- Na plaće medicinski djelatnici imaju dodatke, recimo radiolozi 27 posto, patronažne sestre 19 posto, ovisno o težini posla i uvjetima rada, naše sestre imaju taj dodatak od svega 11 posto - ljuti se ravnatelj.

Premda Hospicij Matošić ima u svakom trenutku 16 kreveta spremnih za prijem pacijenata ravnatelj tvrdi kako su do sada maksimalno u isto vrijeme imali po 12 ili 13 pacijenata, najčešće ih je oko šest, koliko ih je taman i bilo ovog vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 23:10