StoryEditor
SplitMAKNUTI LIFT

Rampa za osobe s invaliditetom ispred Higijenskog korištena je samo jednom u pet godina. Karin: Oni pozivaju naše radnike da se spuste...

21. rujna 2020. - 15:48
Vladimir Dugandžić/Cropix

Prije više od pet godina na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije postavili su, na inicijativu raznih udruga, sa sjeverne strane glavne zgrade lift/rampu za one najteže invalide koji ne mogu sami doći do ulaza.

- Do današnjeg dana taj lift nikada nitko nije koristio osim jednom, kada je lift bio zgotovljen i kada je jedan čovjek u kolicima upotrijebio lift kako bismo vidjeli funkcionira li. Od tada nikada nitko.

Ljudi koji su, nažalost, u invalidskim kolicima, pozivaju naše djelatnike na telefon ili mobitel i onda se oni spuštaju pred zgradu kako bi obavili ono po što je osoba došla.

I budući da je u proteklim mjesecima bila energetska obnova NZJZ-a, mi smo taj lift skinuli da ga ne bi oštetili. Radovi su sada gotovi, već idući tjedan doći će radnici koji će ponovno osposobiti lift koji ionako nitko ne upotrebljava - kazuje prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a.

No, nije samo problem lift/rampa sa sjeverne strane zgrade, već je problem i u ulazu s južne strane glavne zgrade. Tamo je postavljena mala "uzbrdica" uz pomoć koje bi osobe u kolicima morale moći ući u zgradu. No, to je jednostavnije u teoriji nego u praksi, i to zbog toga jer je "uzbrdica" napravljena pod "nemogućim" kutom, pa je invalidska kolica ne mogu svladati.

- Svjesni smo tog problema i budući da ga građevinski ne možemo riješiti, jer bismo "uzeli" previše prostora stepenicama, omogućili smo osobama s invaliditetom da sve svoje poslove vezane za glavnu zgradu mogu obaviti u zgradi preko puta glavnog ulaza, koja je udaljena samo nekoliko metara - veli Karin.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 20:49