StoryEditor
SplitŠIROKI ISKOPI

Radnici Strabaga ubacili u petu brzinu, tri i pol tisuće stanovnika na Kili konačno će imati pristojnu cestu do svojih kuća i stanova

Piše Mladen Nejašmić
21. rujna 2020. - 12:59
Vladimir Dugandžić/Cropix

Nakon skoro deset godina imovinsko-pravnih dubioza, dopisa i prosvjeda, u punom su jeku prije dva i pol mjeseca započeti radovi na izgradnji pristupnih prometnica na Kili.

Radnici građevinske tvrtke "Strabag" ubacili su u petu brzinu, posebno na onom dijelu koji obuhvaća rekonstrukciju raskrižja Lovrinačke i Vukovarske ulice u duljini od 160 metara.

Napravljeni su široki iskopi po cijeloj trasi, kao i iskopi za zidove, oborinska odvodnja, temelji za javnu rasvjetu, kamena obloga i fekalna kanalizacija. Idući tjedan, prema riječima Marijana Vukušića, voditelja gradilišta, kreću radovi na novom vodovodnom cjevovodu i kolničkoj konstrukciji, te za dva tjedna i oni vezani za rekonstrukciju samog raskrižja.

Vrijednost radova ove prve faze kreću se oko četiri milijuna kuna, a njezin završetak prema nekakvim predviđanjima očekuje se i prije roka, odnosno oko Božića.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Što se tiče prve dionice Put Vrborana u duljini od 306 metara, također su napravljeni široki iskopi i trenutno se grade potporni zidovi i fekalna kanalizacija. Slijede radovi na kolničkoj konstrukciji i cjevovodu. Paralelno će se u suradnji s izvođačem raditi i na spajanju devet kućanstava na kanalizacijsku mrežu.
Na 167 metara dugoj dionici Put Vrborana 2 napravljeni su iskopi i slijede radovi na potpornim zidovima.

Prije rokova

U sva tri slučaja radi se o "Strabagovim" gradilištima ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna.
- Najviše smo odmakli s prvim dijelom, odnosno Lovrinačkom ulicom, gdje smo do sada odradili oko 25 posto posla, Vrboran 1 15 posto i pet posto radova na dionici Vrboran 2. Unatoč svim problemima vezanim uz COVID-19 radimo punom parom i mislim da ćemo do kraja ožujka iduće godine, odnosno dva mjeseca prije roka, završiti radove - informirao nas je voditelj "Strabagovih" gradilišta na Kili inženjer Vukušić.

Radovi na zadnjoj, dva i pol milijuna kuna vrijednoj, četvrtoj dionici, onoj Put Kile - Sjever također idu dobrom dinamikom. Na toj 120 metara dugoj dionici, na kojoj radove izvodi građevinska tvrtka Građevno Zec, završeni su armirano-betonski poslovi, te se trenutno odvijaju radovi na kamenoj oblozi i nasipu trupa kolnika.
U GK Mejaši ne kriju zadovoljstvo:

- Možemo biti više nego zadovoljni - kaže nam Toni Piplica, dopredsjednik kotara.

image
Toni Piplica, zamjenik predsjednika GK Kila.
 
Vladimir Dugandžić/Cropix


- Važnost rekonstrukcije spomenutih dionica često je spominjana proteklih godina budući da se na predmetnom području kojem gravitira tri i pol tisuće stanovnika nalazi više od osamsto stanova, i u privatnim, i u zgradama POS-a. Stoga smo zahvalni gradu, izvođačima radova i svim sudionicima ovog životno važnog projekta za naš kotar.

Svih ovih godina naša doza strpljenja bila je nepresušna i sada, kada smo ušli u završnu fazu prometnog rješavanja i modernizacije Vrborana i Kile, važno je poštovati privremenu prometnu signalizaciju i strpljivo čekati kompletiranje radova - poručio je Piplica stanarima kvarta.

Ništa od "šeje" Minibusom do Kile

Unatoč radovima, Prometova "šestica" još uvijek vozi predmetnom dionicom. No kako doznajemo iz kotara, kako radovi budu napredovali i prometovanje putem Vrborana postane nemoguće, u koordinaciji s Prometom d.o.o. organizirat će se minibus koji će prevoziti putnike na relaciji City Centar One - Kila, za što je već predan zahtjev upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 06:37