StoryEditor
SplitNEŠTO SE RIJEŠILO

Prosvjed stanara ipak urodio plodom: u Vrančićevoj će se žurno izgraditi novo igralište i parkiralište na dijelu zemljišta koje nije privatno

6. studenog 2020. - 18:19
Joško Šupić/Cropix

– Mi smo u ovom trenutku izgubili parkiralište s više od 150 mjesta, dječji park s toboganima i ljuljačkama, košarkaško igralište te dio nogometnoga igrališta. Danas smo (petak, nap.a.) organizirali žurni sastanak svih gradskih službi koje su uključene u rješavanje problema i načelno smo dogovorili sve što je u interesu stanovnika ulice – kazao nam je gradski vijećnik Martin Pauk pred susjedima, koji su se danas okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo ispred igrališta u Vrančićevoj ulici.

Najavio nam je žurnu izgradnju novog igrališta i garaže koji će stanovnicima ove ulice kompenzirati izgubljeno.

Podsjetimo, investitor Dalibor Čorić prije nekoliko je dana ogradio teren u svom vlasništvu te bagerima uklonio sprave s dječjeg igrališta, da bi zbog reakcije stanovnika Vrančićeve privremeno ugasio strojeve te postavio ultimatum Gradu i Županiji, pozivajući ih na dijalog.

– Dogovoreno je da će na ovom, preostalom dijelu igrališta žurno biti izgrađena dva nova – jedno za "cageball" s umjetnom travom, a drugo za košarku s umjetnom podlogom, te dječji parkić i prostor za druženje stanovnika kotara s klupama i kaminom, kako bismo odagnali svaki strah da će i ta preostala čestica jednog dana biti pripojena posjedu privatnog investitora – veli Pauk.

image
Joško Šupić/Cropix

Prema njegovim riječima, za projekt izgradnje igrališta već je izrađeno idejno rješenje i napravljen okvirni troškovnik, koji radove procjenjuje na 200.000 kuna, a Grad i Županija najavili su kako će do ponedjeljka znati kazati s kolikim sredstvima mogu podržati njegovu realizaciju, dok su gradske službe najavile kako će iz svoga proračuna za održavanje urediti potrebnu infrastrukturu.

Ogorčenje stanara

U funkciju bi se tako stavila nikad iskorištena garaža u podnožju zgrade smještene povrh igrališta, gradske službe su pristale prostor počistiti i urediti kako bi najkasnije do Božića građanima osigurali 120 parkirnih mjesta.

Pauk dalje navodi da su svi u Vrančićevoj posebno ogorčeni naporima investitora, čiji su izvođači radova u četvrtak pokušali uzurpirati gradsku imovinu, te su prilikom ograđivanja parkirališta ogradili i prolaz za invalide, kao i dio zemljišta u gradskom vlasništvu.

– Riječ je o 300-injak četvornih metara površine koja se nalazi u produžetku parkirališta koje pripada investitoru, na što smo mi koji smo se zatekli u blizini odmah reagirali, te smo zvali komunalnu službu i građevinsku inspekciju – objašnjava gradski vijećnik, ističući kako je investitoru izrečen prekršajni nalog i nalog za uklanjanje te nove ograde.

Pored izgradnje igrališta i obnavljanja garaže, Grad i Županija, kako je naveo, ne odustaju od pravne bitke za dio terena, koji je već 30 godina u mirnome posjedu obližnjih srednjih škola, najavivši kako je u utorak dogovoren žurni sastanak između ravnatelja škola te predstavnika Grada i Županije kako bi se pomnije razmotrile pravne mogućnosti.

– Mi ne odustajemo od prava na posjed, ništa nikome ne želimo oduzeti, želimo da sve bude pravno, legalno i čisto – istaknuo je Pauk, dodavši kako je ovo jedinstven slučaj u gradu Splitu da je nacionalizirana imovina vraćena iako je privedena svrsi.

– Apeliramo da se što prije sve riješi za naše stanare da se djeca imaju gdje igrati, a ljudi gdje parkirati. Neka Grad i Županija s g. Čorićem dogovore i riješe što imaju, a nama osiguraju javne površine, na koje imamo pravo i koje zaslužuju i djeca i stanari – kazala je Ivana Zelić Relata, predsjednica GK Split 3.

image
Ivana Zelić Relata
Joško Šupić/Cropix

– Ovo što je g. Čorić napravio je dno dna. Naša su djeca, uključujući moga malog, bila u suzama, i to je bilo grozno. Vjerujem Gradu, vjerujem da će napraviti pozitivno prema stanarima Vrančiće, te podržavam sve što je g. Pauk rekao. Mi smo ovdje svi za jednoga, jedan za sve, i evo, idemo naprid – kazao je Nenad Radman, predstavnik stanara Vrančićeve 11.

Kontaktirali smo i Dalibora Čorića, koji nam je za danas najavio detaljno očitovanje o ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 11:27