StoryEditorOCM
Splitpedaliranje

Projektom ‘Biraj biciklu‘ Splićani i njihovi susjedi dobili su na korištenje preko 200 javnih bicikli! Puljak najavio gradnju biciklističke staze na atraktivnoj gradskoj lokaciji

Piše Antea Burazin
28. prosinca 2022. - 15:17

Projekt "Biraj biciklu" na kojem je Grad Split kao vodeći partner surađivao s okolnim općinama i gradovima, Solinom, Kaštelima, Trogirom, Podstranom, Dugopoljem, Dicmom i Klisom, uspješno je priveden kraju, a građani su time dobili 41 novu postaju na kojima su instalirane 242 javne bicikle.

Projekt je ovo vrijedan nešto više od 13 milijuna kuna, većinski je financiran fondovima Europske unije, a cilj je bilo rasteretiti gradove od automobila te utjecati povoljnije na okoliš i zdravlje samih građana.

image
Joško Šupić/Cropix

Vedrana Franić, pročelnica Službe za razvoj grada, na završnoj konferenciji održanoj danas u zgradi gradske uprave izjavila je kako su izuzetno ponosni na rezultate projekta.

- Projekt je znatno pospješio biciklistički sustav na području Grada Splita i okolice. Želimo da građani koriste sustav javnih bicikli što je više moguće, time bi se smanjila uporaba automobila, onečišćenje zraka, a vožnja bicikla uz to povoljno utječe na zdravlje samih građana. Dobili smo ovim projektom 41 postaju s 242 bicikle i zadovoljni smo odazivom građana koji su pokazali interes.

image


 Marijana Zizic (Solin), Marija Cipcic (Dugopolje), Jadranka Matok Bosancic (Kastela), Ivica Puljak (gradonacelnik Splita), Vedrana Franic (procelnica ureda za EU poslove grada.
 

Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

Izradili smo i analitičku podlogu koja nam daje smjernice za daljnji razvoj biciklističke infrastrukture i sagledavanja prostorno planske dokumentacije kako bi našli najbolje opcije za spajanja svih jedinica lokalne samouprave. Ona nam daje i prve informacije o tome na kojim trasama u općinama i gradovima uopće imamo mogućnost uspostaviti biciklističku trasu - rekla je gradska pročelnica. Ono na čemu u budućnosti trebamo raditi, istaknula je, jest problematika prostorno planske dokumentacije.

image


Vedrana Franić, pročelnica Službe za razvoj grada

Joško Šupić/Cropix

- Moramo oformiti tim koji će sagledati kompletnu prostorno plansku situaciju. Svaka jedinica lokalne samouprave izrađuje svoju prostorno plansku dokumentaciju koja nije u potpunosti usklađena sa susjednim jedinicama, stoga se nadamo da bi se sastavljanjem tima ta problematika krenula rješavati te da će se u svu prostornu dokumentaciju koja se u budućnosti bude izrađivala ili mijenjala uključiti i biciklistička infrastruktura - izjavila je Franić.

Gradonačelnik Ivica Puljak natuknuo je da bi Splićani mogli dobiti novu biciklističku stazu na jednoj od najpoznatijih gradskih šetnica. 

image
Joško Šupić/Cropix

- Gradovi su opterećeni velikim brojem automobila koji su zauzeli pješačke staze i biciklističke koridore. Napravili smo dvije biciklističke staze, jednu u Trogiru, a drugu u Splitu, a u budućnosti ćemo raditi na tome da izgradimo dovoljan broj parkirališta gdje građani mogu ostaviti automobile, a time osloboditi pješačke i biciklističke koridore. Trenutno radimo na tome da izgradimo jednu lijepu biciklističku stazu od Duilova do Stobreča - najavio je Puljak.

Na konferecniji su sudjelovali i predstavnici ostalih jedinica samouprave, točnije grada Kaštela, Solina, Trogira i općine Dugopolje. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. siječanj 2023 00:22