Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitzajedno smo jači

Proizvođač kozmetike iz Splita sve svoje sapune poklonio bolnici pa se bacio i na proizvodnju dezinficijensa za doktore; Uputio poziv svim kolegama

Piše Jelena Vrcelj
26. ožujka 2020. - 19:31
Privatni album

Bez čega ovih dana ne biste mogli zamisliti život? Bez maske? Dezinficijensa? Sapuna?

Na scenu su zaista stupila neka nova pravila. Iz dana u dan to je sve jasnije. Vikende više ne planirate u aktivnostima i druženju, čak vam je i mobitel postao sekundaran aparat. S pekača kruha ste pak obrisali prašinu. Trenutke na svježem zraku cijenite sve više, nije ni prileći na kauč luksuz. Dapače.

Da je netko prije par mjeseci rekao da će vam situacija s koronavirusom toliko promijeniti svakodnevicu, vjerojatno biste se nasmijali. No ona se u roku od par dana svela na boravak u četiri kućna zida, i to ako ste među sretnicima koji su pobožnim slušanjem savjeta stručnjaka uspjeli izbjeći zarazu koja hara svijetom.

Jedan od tih savjeta, onaj prvi i osnovni je - perite ruke. Zvuči pomalo smiješno, dolazeći iz usta vodećih svjetskih umova, no to je naprosto tako. Svaki će ugledni virolog potvrditi da virus ubija najobičniji, tekući ili tvrdi, sapun.

A ovim "junakom" koji se probio među top teme svjetskih portala, bavi se Splićanin Mario Goreta, 30-godišnjak koji je u proizvodnju prirodne kozmetike krenuo prije nekoliko godina.

- Firma se zove "Spartium", a kako je vlasnik društva muškarac, pri tome još i „bradonja“ bilo je sasvim logično ponudu sapuna proširiti i na asortiman za mušku njegu, primjerice pivski sapun. Tako je nastao naš brend "Meštar". Nakon pustih odlazaka u brijačnicu, rodila se ideja..., priča nam Mario, kojemu se nismo javili kako bismo pričali o njezi brade, već zbog plemenite akcije kojom je odlučio pomoći splitskome KBC-u.

No najprije par riječi o glavnom akteru priče, sapunu.

- Stručnjaci pišu da su sapun i voda jako dobra zaštita protiv sprječavanja širenja virusa. Ph prirodnih sapuna je oko 9 i to je odlično za uništavanje bakterija i virusa, a naše društvo proizvodi upravo takve. Imamo sapun s mirisom lavande, kadulje, bosiljka, limunske trave, smilja, naranče i cimeta, ružmarina, limuna, mente, bora… Svi naši sapuni su ručno izrađeni. Vrlo su bogati sastavom, pa uz ekstra djevičansko hvarsko maslinovo ulje i kokosovo, naši sapuni sadrže još ricinusovo ulje i nerafinirani shea maslac - priča nam ponosno Mario.

Godinama već ulaže trud i rad u njihovu proizvodnju. A onda su, kao što smo već na početku pisali, nastupili neki novi "momenti".

Epidemija koronavirusa, cijene maski skaču u nebo. Ako je ikada mislio pokušati "nabiti" cijenu svojim proizvodima, mogao je to ovaj Splićanin učiniti sada, kad o sapunu hvalospjeve pišu vodeće svjetske novine. No Mario je u trenu odlučio sve čime raspolaže - donirati.

- Slušamo vijesti, čitamo novine. Zaključili smo naprosto da ćemo možda biti suočeni s velikom nestašicom dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme. Zaštitnu opremu nemamo, ne proizvodimo, ali imamo sredstva za osobnu higijenu i dezinfekciju. Trgovine ionako ne rade i nije vrijeme za zarađivanje...

Idemo pomoći onima koji pomažu nama i koje sad najviše trebamo. Koliko čujemo, situacija u bolnici je naprosto takva da je upitno dokad će imati dovoljno dezificijensa i sapuna, pa smo htjeli uskočiti i pomoći im zlu ne trebalo - objašnjava nam Mario.

Sve je prirodne sapune sa zalihe, a i sredstva za dezinfekciju, Mario u četvrtak stavio u kutije namijenjene KBC-u Split. Kako sam kaže, "zlu ne trebalo". Ne pada mu na pamet, u trenucima u kojima se cijeli svijet osjeća dovoljno nesigurno, svojim proizvodima dodatno podizati cijenu. Ma ni prodavati ih po uobičajenoj.

Inicijativu za pomoć splitskom KBC-u ostvario je u roku nekoliko dana. Potvrda je stigla, i prije nego što se nadao, kao i velikodušna pomoć tvrtke Tehnoproces koja im je besplatno poslala dodatnu količinu alkohola za izradu dezinficijensa. Ostalo su uzeli iz proizvodnog pogona Spartiuma, a u četvrtak sve što su imali na skladištu samo preselili u splitsku bolnicu.

- Mi trenutno ne trebamo proizvoditi, jer su trgovine zatvorene, a liječnicima je svaka pomoć dobro došla. U ovakvim situacijama je svaki sapun i svaka kapljica dezinfekcijskog sredstva potrebna. Ovim putem bismo također pozvali sve naše kolege proizvođače da nam se pridruže u donacijama bolnicama. Sapuni, tekući sapuni, dezinfekcijska sredstva, maske za lice, zaštitna odijela, rukavice, sve što imate u proizvodnim pogonima, liječnicima treba...

#MARIO GORETA#KORONAVIRUS#SAPUNI#DEZIFICIJNESKI#SPLITSKA BOLNICA#DONACIJA

Izdvojeno