StoryEditor
SplitUKLONITE OBRUČE!

Priča iz Splita: HŽ Infrastruktura traži nepoznatog postavljača nestalih koševa uz prugu na Kopilici, tamo gdje je trebao biti autobusni kolodvor

2. srpnja 2020. - 11:00
Fotografija iz sretnijih dana, kada su koševi bili na mjestu Čitatelj

Traži se nepoznati počinitelj koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća postavio koševe na igralište u Kopilici!

Tvrtka "HŽ Infrastruktura" je preko "Slobodne" zamolila vlasnika konstrukcija koševa da ih zbrine ili da njima osigura suglasnost za njihovo uklanjanje. Ako vam ništa nije jasno, dopustite da vas uputimo u još jednu nevjerojatnu priču iz Kopilice.

Kada smo prije nekoliko dana toj državnoj tvrtki poslali upit hoće li se derutni sportski teren pokraj željezničke pruge vratiti u prvobitno stanje, nakon što sada sa sigurnošću znamo da nije uspio projekt izgradnje "privremenog" autobusnog kolodvora na tom dijelu grada, čini se da smo ih poprilično iznenadili.

Oni nisu znali da su koševi s cijelom pratećom metalnom konstrukcijom uopće bili na tom igralištu?! Zapravo, ne znaju da su još uvijek tamo, ali u vodoravnom položaju i izvan upotrebe. Prije nego što je potpisan ugovor s Gradom o iznajmljivanju te površine za potrebe propaloga kolodvorskog projekta, isti teren su nakratko bili iznajmili Dječjem nogometnom klubu "Talent", a zatim i vrlo brzo raskinuli ugovor s njima zbog iskazane potrebe Grada za tim zemljištem.

U zapisniku nema koševa!

Sada na tom terenu nema ni kolodvora, ali ni djece iz toga nogometnog kluba, nego je ostala samo zapuštena parcela. Kopiličani su s pravom upitali hoće li se barem površina dovesti u prvobitno stanje i hoće li im HŽ pomoći u obnovi konstrukcija za koševe kako bi njihova djeca imala barem jedno mjesto za igru, površinu na kojoj se generacijama igraju stanovnici toga dijela grada.

– Dana 10. veljače 2017. godine, kada je obavljen očevid predmetnog zemljišta (igrališta) te izvršena primopredaja s DNK "Talent", sastavljen je zapisnik u kojem nije navedeno postojanje koševa na zemljištu – odgovorili su iz "HŽ Infrastrukture".

Međutim, sami smo se više puta uvjerili da su konstrukcije postojale u blizini tračnica i još uvijek su tamo. Priložili smo HŽ-u nekoliko fotografija koje to dokazuju, a oni su nam uporno odgovarali da je tim zapisnikom utvrđeno kako koševi tamo ne postoje. Štoviše, poručuju onome tko ih je postavio da ih ukloni.

– Budući da nam nije poznato tko je koševe i kada postavio, dozvolite da ovim putem zamolimo vlasnika istih da ih zbrine ili da nam da suglasnost za njihovo uklanjanje – odgovorili su iz državne tvrtke.

Međutim, prema sjećanju Darija Prgometa, 47-godišnjaka koji od rođenja stanuje u susjedstvu sportskog terena u Kopilici, igralište su sredile tadašnje "Jugoslavenske željeznice", u prvoj polovini 1980-ih! Riječ je o poduzeću čiji su pravni sljednik na teritoriju Lijepe naše, već pogađate, "Hrvatske željeznice". Dakle, ta državna tvrtka sama sebi izdaje nalog za uklanjanje ili traži suglasnost od same sebe da sa svoje površine ukloni koševe.

No, najvažnije je da smo vrlo brzo otkrili nepoznatog počinitelja, koji je prema sjećanjima susjeda, postavio koševe 1985. ili najkasnije 1986. godine.

– To igralište se počelo uređivati još 1980. godine, a koševi i branke su nekoliko godina nakon postavljene na tom terenu. U obiteljskom albumu sam pronašao fotografiju iz sredine 80-ih godina koja to dokazuje. Sjećam se, prije nego što je napravljeno naše igralište, išli smo preko ceste kod vatrogasaca na balun i košarku. Nevjerojatno mi je da negiraju postojanje koševa koji su još uvijek tamo – iznenađen je stanovnik Kopilice.

image
Zahvaljujući godinama zanemarivanja, igralište je danas u katastrofalnom stanju
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Tvrdi da je točno da HŽ nikada nije vodio računa o opremi na tom igralištu, nego su stanari okolnih, treba li reći – "željezničkih objekata", održavali koševe koje su postavile "Jugoslavenske željeznice".

HŽ ne zna što sve ima

No, malo je reći da su iznenađeni što "HŽ Infrastruktura" očigledno već gotovo 30 godina ne zna što se nalazi na njihovoj površini, na kojoj su svakodnevno njihovi radnici, a koju su, uostalom, održavali nekadašnji djelatnici željeznice. Ili ne znaju ili ignoriraju očito.

– Predmetno zemljište nije u stanju za igru, a ovisno o nastavku razvojnih planova Grada Splita, do daljnjeg se neće davati u zakup. U slučaju otvaranja mogućnosti korištenja zemljišta, svi zainteresirani bit će obaviješteni objavom javnog poziva za podnošenje ponuda za zakup – glasi još jedan dio odgovora "HŽ Infrastrukture".

Točno je da zemljište nije u stanju za igru. Zahvaljujući godinama zanemarivanja, u katastrofalnom je stanju, čime HŽ sam priznaje da se desetljećima ne brine o svojoj parceli i ne održava je. To su cijelo ovo vrijeme radili stanari, sve dok nije došla u iznimno loše stanje, gotovo nepopravljivo.

Kada su zatražili pomoć od HŽ-a, dobili su odgovor u kojem se negira postojanje nečega što se više od 30 godina nalazi na istom mjestu. Još uvijek je tamo.

Srećom, Kopiličani su se navikli da se osjećaju kao građani drugog reda. Gradski oci njihova grada im nisu htjeli priznati svojstvo stranke u postupku kod izdavanja građevinske dozvole za nesuđeni autobusni kolodvor, a HŽ se čudom čudi kako su na tom zapuštenom terenu koševi na kojima su se generacije Kopiličana igrale.

Najtužnije u cijeloj ovoj priči jest to što je toj djeci sada najbliže igralište ono na Kmanu, a ne na Brdima, kotaru kojem pripadaju, očito samo teritorijalno... Kako bi došli do Kmana, trebaju prijeći Hercegovačku ulicu, popeti se starim putićem između "vatrogasaca" i HEP-a, pa pothodnikom "prijeći" četverotračnu Ulicu Domovinskog rata.

Još tužnije je što je njihov Grad do 16. travnja ove godine, na ime zakupa zgrade i zemljišta, čiji dio predstavlja i sportski teren iz kojeg raste korov, iz javne blagajne platio 161.625 kuna s PDV-om, a tu površinu nikada nije koristio, za razliku od djece iz Kopilice kojima je najvrjednija na svijetu, čak i ovako zapuštena. Nakon svega što su proživjeli tijekom posljednje dvije godine, teško da su Kopiličani mogli zamisliti da će ih više išta iznenaditi, ali su se prevarili i po tko zna koji put – razočarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 21:31