StoryEditor
SplitU RIKVERCU

Preseljenje na Dračevac dovodi ‘Promet‘ na prosjački štap? Atraktivno zemljište u Hercegovačkoj mnogo je vrijednije od kompleksa bivše vojarne

29. listopada 2020. - 20:31
Tom Dubravec/Cropix

Posljednjih desetak dana splitski ogranak SDP-a i gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) prepucavaju se po medijima oko toga čija je ideja da se na mjestu "Prometove" garaže u Kopilici izgrade POS-ovi stanovi.

Recimo odmah da se dvije spomenute stranke kite tuđim perjem, jer je tu ideju još u vrijeme gradonačelničke kampanje 2013. godine zastupao Ivo Baldasar, doduše tada kao član socijaldemokrata.

Sada već bivši poteštat nekoliko je puta ponovio taj prijedlog tijekom svojeg vladanja Banovinom, ali zapravo nije ništa učinio da se javna prijevoznička tvrtka preseli na Dračevac.

Dapače, Grad je bio ostao bez toga zemljišta jer je istekao rok koji mu je država dala da aktivira nekretninu na prostoru bivše vojarne na splitskoj periferiji.

No, u Baldasarovo vrijeme napravljena je procjena tržišne vrijednosti "Prometovih" zemljišta i objekata u Hercegovačkoj ulici, na ukupnoj površini većoj od 22 tisuće četvornih metara, i došlo se do iznosa od oko 80 milijuna kuna.

image
Tom Dubravec/Cropix

To je nešto više od temeljnoga kapitala gradske tvrtke, koji iznosi oko 75 milijuna kuna. Tijekom posljednjih pet godina, koliko je prošlo od te procjene, vrijednost nekretnina u Hercegovačkoj ulici oko kojeg se sada ponovno lome politička koplja mogla je samo porasti jer sada postoji politička volja da se tamo grade stanovi, ljevica i desnica više nemaju dvojbi oko toga.

Također, uračunamo li rast cijena stambenih kvadrata pod Marjanom tijekom posljednjih pet godina, može se reći da je vrijednost lokacije danas veća.

Doduše, na vrijednost "Prometova" kompleksa eventualno bi mogla utjecati izgradnja terminala za naftne derivate u Sjevernoj luci, koji bi bio u blizini, ali o tome i HDZ i SDP mudro šute.

No, problemi javne prijevozničke tvrtke su ostali. U godišnjem izvješću o poslovanju u 2019. godini, koji će se na današnjoj sjednici naći na klupama gradskih vijećnika, piše da su ukupni akumulirani gubici poduzeća koji su preneseni iz prethodnih razdoblja, na dan 31. prosinca prošle godine, iznosili više od 118 milijuna kuna.

Navedeni iznos, kako je primijećeno u dokumentu, "višestruko premašuje upisani i uplaćeni temeljni kapital tvrtke od 74,1 milijun kuna, dok ukupni kapital i rezerve iznose 35,8 milijuna kuna".

Kao što je poznato, planira se preseljenje "Prometa" na Dračevac. Međutim, nitko do sada nije rekao koliko će s preseljenjem u buduću tehnološku zonu javni prijevoznik smanjiti vrijednost svoje imovine, budući da zemljište u Hercegovačkoj (koje ima potencijal da se prenamijeni za stanove) ima višestruko veću vrijednost negoli parcele na rubu grada koje je Vlada darovala Gradu za točno određenu namjenu, uključujući i prelazak autobusa, radionica i administracije na novu lokaciju.

U poslovnom izvješću tvrdi se da zemljište iznosi 41 posto dugotrajne vrijednosti kompanije. Ukupni kapital je u 2019. narastao na oko 190 milijuna kuna zbog novih autobusa koje je "Promet" kupio uz potporu EU-a, a računaju se kao dugotrajna imovina.

I u budućnosti se očekuju nova vozila, financirana iz ITU programa. No, prijevozna sredstva su ipak potrošna roba, dok je zemljište ona imovina na koju banke najradije stavljaju založna prava i najbolje se prodaje u slučaju stečaja poduzeća.

U spomenutom dokumentu se tvrdi kako je "Promet" u 2019. napokon ostvario dobit, doduše skromnih 15 tisuća kuna. Ukupni prihodi u odnosu na 2018. bili su povećani za 12 posto, a rashodi su povećani za jedan posto.

Međutim, odmah se dodaje kako to ne predstavlja uspjeh poslovanja, jer je povećanje prihoda uvjetovano prvenstveno povećanjem subvencija od Grada Splita i ostalih gradova i općina suvlasnika tvrtke, dok je "prihod od prijevoza putnika kao temeljne djelatnosti smanjen, i to za pet posto u odnosu na prošlo izvještajno razdoblje".

image
Nikola Vilić/Cropix

Pokušali smo od Miroslava Delića, direktora javnog prijevoznika, doznati koliko će "Promet" preseljenjem u zonu Dračevac smanjiti vrijednost svoje imovine. Poslali smo mu e-mail s pitanjima u kojima smo, osim navedenog, upitali da se izjasni kako bi preseljenje utjecalo na koeficijent financijske stabilnosti.

Naime, budući da je koeficijent financijske stabilnosti sve udaljeniji od toga da bude manji od jedan (što bi bilo poželjno) – jer je u 2018. iznosio 2,11, a lani 3,04 – što znači da je dugotrajna imovina sve više opterećena, a budući da bi preseljenje "Prometu" smanjilo vrijednost zemljišta, te da "ukupni akumulirani gubici višestruko nadmašuju upisani i uplaćeni temeljni kapital" – zanimalo nas je bi li odlaskom na Dračevac tvrtka došla u opasnost od prezaduženosti.

Zanimalo nas je, u konačnici, hoće li "Promet" kao upisani vlasnik nekretnina u Hercegovačkoj ulici tražiti kompenzaciju za razliku u tržišnoj vrijednosti između zemljišta u Kopilici i onog na Dračevcu, kako bi sačuvao ukupnu vrijednost svoje imovine. No, odgovore ni nakon nekoliko dana čekanja još nismo dobili.

Tržišni Stan u Kopilici bio bi 100 eura skuplji od POS-ovog


Tržišni stan u Kopilici bio bi 1000 eura skuplji od POS-ova na istoj lokaciji
Recimo koju i o mogućem POS-u u Kopilici. Kad se govorilo o izgradnji na Brodarici, tada nije bilo centra "Joker", niti se znalo da će ga biti.

Poslije su arhitektonski stručnjaci rekli da se nije trebao na tom mjestu graditi POS i natrpavati toliko stanova bez zelenila.
Međutim, kupac POS-ova stana u Hercegovačkoj imao bi blizu "Joker", "Kaufland", poštu, vatrogasce i školu Kman-Kocunar.

U budućnosti će se u blizini izgraditi moderni željeznički i autobusni kolodvor. Teren je ravan, s dobrim pogledom na Kozjak i s priključenjem na glavne gradske prometnice.

I sad imamo tipičnu splitsku SDP = HDZ ideju, da se jeftini stanove grade na lokaciji koja je atraktivnija, a da se gradsku tvrtku gura u dodatni minus s preseljenjem.

Umjesto da se po modelu POS-a gradi na periferiji kako bi se širio grad, ali manje kilavo nego na Kili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 20:26