stdClass Object ( [id] => 1089718 [title] => Pitali smo direktore splitskih gradskih firmi bi li odstupili da ih radnici negativno ocjene. Ima tu svega, ali većini je ostanak u fotelji - prioritet [alias] => pitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je Miroslav Delić, direktor "Prometa", proveo anketu među svojim zaposlenicima i najavio kako će u slučaju nezadovoljstva više od 50 posto radnika napustiti čelno mjesto tvrtke, poslali smo upit direktorima svih gradskih tvrtki i javnih ustanova jesu li spremni napraviti isto.

Pitali smo ih jesu li spremni provesti anketu kako bi se radnici izjasnili koliko su zadovoljni njihovim radom i provođenjem aktivnosti i planova, ali i odustati od direktorske pozicije u slučaju da više od polovine zaposlenika nije zadovoljno smjerom u kojem ide tvrtka.

'Provedite vi anketu'

Većina direktora i društava nam je odgovorila na upit, a za neke bi možda bolje bilo da nisu odgovorili. Prisjetimo se, kada smo pisali članak o anketi u tvrtki "Promet", napisali smo da su radnici sudjelovali u nesvakidašnjem procesu, za hrvatske pojmove gotovo nezamislivom. Odgovor koji nam je stigao iz Trgovačkog društva “Lovrinac” potvrdio je takvu opasku.

- Nemamo u planu provoditi anketu, ali ako želite, slobodno je vi provedite - tako glasi odgovor Petra Bilobrka, direktora ovog trgovačkog društva.

No, na našu ponudu da provedemo anketu, odgovorio je da se možemo naći na sastanku sljedeći tjedan, a na kraju je odgovorio da je spreman odstupiti u slučaju nezadovoljstva više od 50 posto radnika.

Zanimljiva je konstatacija direktora “Stano-uprave”. Ante Zuanić je sasvim siguran da su radnici zadovoljni njegovim radom. Njih se to ne treba ni pitati.

- Kada tvrtka pozitivno posluje, između ostalih 35 privatnih upraviteljskih tvrtki na području Splita, nema razloga za nezadovoljstvo radom uprave od strane zaposlenika - glasi dio njegova odgovora, uz obrazloženje kako je riječ o "maloj tvrtki s 47 zaposlenih" koja je uspjela poslovati pozitivno te pokriti gubitak nastao u posljednje dvije godine u mandatu prethodnog direktora. Navodi kako su svi zaposlenici upoznati s pozitivnim poslovanjem tvrtke, planovima, aktivnostima te smjeru u kojem će se kretati.

Uzajamna sinergija

Saša Franjkić, direktor “Parkova i nasada”, odgovorio je da ako Grad Split kao osnivač uvede takvu anketu kao oblik kontrole među svim direktorima gradskih trgovačkih društava, on ne bi imao ništa protiv, čak i ako bi to bio uvjet za ostanak na mjestu direktora.

- Imam izvrstan odnos s radničkim sindikatima, odnosno sindikalnim povjerenicima kao predstavnicima radnika u društvu. Redovito se s njima konzultiram o svim važnim pitanjima i njihovu statusu, a također ih obavještavam i o svim drugim važnim informacijama za poslovanje društva - među ostalim je kazao Franjkić, istaknuvši da su se za njegova mandata, sukladno mogućnostima, kontinuirano poboljšavala prava radnika, tako da ni najmanje ne sumnja kakve bi rezultate dala jedna takva anketa.

Ante Šunjić, direktor tvrtke "Žnjan", odgovorio je da broje ukupno tri djelatnika koje veže "uzajamna sinergija", a s obzirom na mali broj zaposlenika koji u svakom trenutku moraju biti spremni odgovoriti na sve izazove koje posao nalaže, ne postoji drugi smjer osim uzajamne suradnje i podržavanja predsjednika uprave i djelatnika te smatra da je u njihovu slučaju neprimjenjiva takva anketa.

S druge strane, Dražen Delić, direktor "Splitske obale", pitanje o anketiranju zadovoljstva radnika njegovim radom smatra - populističkim (?!).

- Iako je poznata činjenica da direktora javne tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave postavlja skupština društva, odnosno gradonačelnik po prijedlogu Nadzornog odbora - rekao je Delić, nitko nije doveo u pitanje činjenicu da njega i ostale direktore politika postavlja na tu poziciju. Zanimalo nas je bi li on proveo anketu među svojim zaposlenicima i napustio tvrtku u slučaju da oni nemaju povjerenje u njegov rad.

- Smatram da sam pošteno i korektno obavljao svoj posao u prethodne tri godine, poglavito u 2020. s obzirom na otežane uvjete poslovanja uzrokovane pandemijom COVID-a 19, a ako se pokaže da nisam opravdao ukazano mi povjerenje, spreman sam odstupiti s dužnosti - rekao je Delić i napomenuo da činjenica o pozitivnom poslovanju sama za sebe govori o uspješnosti poslovanja tvrtke.

No, potaknut našim novinarskim pitanjem, spreman je u budućnosti napraviti anonimnu anketu među djelatnicima tvrtke. Iz "Čistoće" nisu odgovorili ni na jedno pitanje koje smo im postavili, već su kao i u "Splitskoj obali" navodili tko imenuje direktora te da omogućuju svojim zaposlenicima sve ono na što imaju pravo temeljem zakona.

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, odgovorio je da su njegovi radnici već provodili anketu, iniciranu prijedlogom njegove smjene, i na sastanku Upravnog vijeća dali su mu punu podršku. No, pita se ima li smisla takva anketa.

- Unatoč tome što sam dobio potporu radnika u ključnom trenutku, smatram da su radnici javnih službi tu kako bi građani bili zadovoljni uslugom i tek nakon pozitivnog izjašnjavanja korisnika, direktor ima pravo svoj mandat podrediti želji radnika. No, pitanje je ima li to onda smisla. Treba li direktor, koji uvede disciplinu u javnu službu u korist građana, ovisiti o zadovoljstvu radnika javnog sektora? - zaključio je Grubšić i kroz retoričko pitanje ocijenio svoj rad.

Zadovoljni ViK-ovci

Međutim, tvrtka "Vodovod i kanalizacija", kao i "Promet", bolje rečeno, kao i sve ostale gradske tvrtke i javne ustanove u javnoj su službi kako bi građani bili zadovoljni njihovom uslugom, ali se u ViK-u, primjerice, provodi anketa među zaposlenicima. ViK očito vidi nekakav smisao u tome.

- Stavke koje se odnose na organizaciju rada i rukovođenje u firmi ocijenjene su iznadprosječnim ocjenama. Smisao i cilj ankete bio je da se uspostavi sistem praćenja stavova i zadovoljstva zaposlenih (anketa će se provoditi redovito jednom godišnje), da se uoče područja na kojima treba ulagati dodatne napore za poboljšanje, te da se mjeri postignuto. Možda je interesantno još spomenuti da je samo tri posto zaposlenih izjavilo da misli na gubitak posla, a samo jedan posto da misli na promjenu posla.

To očito pokazuje koliko se zaposlenici ViK osjećaju sigurni u svojoj firmi, koliko su vezani za firmu, pa indirektno i koliko su zadovoljni svojim poslom - odgovorili su iz te komunalne tvrtke, koja inače održava radionice sa zaposlenicima na kojima razgovara o planovima, rezultatima, ali i problemima koji se očekuju. Diskutira se i o tome čime su zaposlenici zadovoljni i nezadovoljni, te što predlažu.

Tvrtka "Split parking" i Javna ustanova Športski objekti nisu odgovorili na naš upit.

---

Maretić Dimlić: Kontinuirano smo pod stručnim nadzorom...


Na naša pitanja Edita Maretić Dimlić, ravnateljica DES-a, odgovorila je kako su pokazatelji rada ravnatelja i upravljanja tom ustanovom rezultati i procjena od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji kontinuirano provode stručni nadzor poslovanja i uvjeta rada u ustanovi, što je do sada uvijek pozitivno ocjenjivano.

Nabrojala nam je projekte i novac koji je uložen za osiguranje boljih uvjeta rada, veće konkurentnosti na tržištu i povećanje plaća zaposlenicima, te zaključila da su navedeni parametri pokazatelji uspješnosti odluka koje donosi. No, na pitanje o spremnosti provođenja ankete - nije odgovorila

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISU SVI DELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NISU SVI DELIĆ 1 1 1 1 1 1 0 2 573 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-02 13:11:03 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-08 07:08:52 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2021-04-08 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1337 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17440466.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Splitski direktori"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1463","hd_17440466_1920.jpg":"1920x1080","k_17440466_1280.jpg":"1280x1280","k_17440466_1024.jpg":"1024x1024","k_17440466_640.jpg":"640x640","k_17440466_480.jpg":"480x480","k_17440466_340.jpg":"340x340","k_17440466_220.jpg":"220x220","o_17440466_1280.jpg":"1280x975","o_17440466_1024.jpg":"1024x780","o_17440466_640.jpg":"640x487","o_17440466_480.jpg":"480x365","o_17440466_340.jpg":"340x259","o_17440466_220.jpg":"220x167","h_17440466_1280.jpg":"1280x854","h_17440466_1024.jpg":"1024x683","h_17440466_640.jpg":"640x427","h_17440466_480.jpg":"480x320","h_17440466_340.jpg":"340x227","h_17440466_220.jpg":"220x147","pp_17440466_1280.jpg":"1006x1280","pp_17440466_1024.jpg":"805x1024","pp_17440466_640.jpg":"503x640","pp_17440466_480.jpg":"377x480","pp_17440466_340.jpg":"267x340","pp_17440466_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38387509 Threads: 4 Questions: 7097317603 Slow queries: 3300259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608330529 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet-1089718 [printLink] => /split/pitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet-1089718?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635529 [name] => SPLITSKE JAVNE TVRTKE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-08 09:02:26 [main_article_id] => 0 [alias] => splitske-javne-tvrtke [link] => /tag/splitske-javne-tvrtke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 424077 [name] => gradske tvrtke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradske-tvrtke [link] => /tag/gradske-tvrtke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISU SVI DELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pitali smo direktore splitskih gradskih firmi bi li odstupili da ih radnici negativno ocjene. Ima tu svega, ali većini je ostanak u fotelji - prioritet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17440466.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => Splitski direktori [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17440466.jpg [title] => CropixSplitski direktori ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je Miroslav Delić, direktor "Prometa", proveo anketu među svojim zaposlenicima i najavio kako će u slučaju nezadovoljstva više od 50 posto radnika napustiti čelno mjesto tvrtke, poslali smo upit direktorima svih gradskih tvrtki i javnih ustanova jesu li spremni napraviti isto.

Pitali smo ih jesu li spremni provesti anketu kako bi se radnici izjasnili koliko su zadovoljni njihovim radom i provođenjem aktivnosti i planova, ali i odustati od direktorske pozicije u slučaju da više od polovine zaposlenika nije zadovoljno smjerom u kojem ide tvrtka.

'Provedite vi anketu'

Većina direktora i društava nam je odgovorila na upit, a za neke bi možda bolje bilo da nisu odgovorili. Prisjetimo se, kada smo pisali članak o anketi u tvrtki "Promet", napisali smo da su radnici sudjelovali u nesvakidašnjem procesu, za hrvatske pojmove gotovo nezamislivom. Odgovor koji nam je stigao iz Trgovačkog društva “Lovrinac” potvrdio je takvu opasku.

- Nemamo u planu provoditi anketu, ali ako želite, slobodno je vi provedite - tako glasi odgovor Petra Bilobrka, direktora ovog trgovačkog društva.

No, na našu ponudu da provedemo anketu, odgovorio je da se možemo naći na sastanku sljedeći tjedan, a na kraju je odgovorio da je spreman odstupiti u slučaju nezadovoljstva više od 50 posto radnika.

Zanimljiva je konstatacija direktora “Stano-uprave”. Ante Zuanić je sasvim siguran da su radnici zadovoljni njegovim radom. Njih se to ne treba ni pitati.

- Kada tvrtka pozitivno posluje, između ostalih 35 privatnih upraviteljskih tvrtki na području Splita, nema razloga za nezadovoljstvo radom uprave od strane zaposlenika - glasi dio njegova odgovora, uz obrazloženje kako je riječ o "maloj tvrtki s 47 zaposlenih" koja je uspjela poslovati pozitivno te pokriti gubitak nastao u posljednje dvije godine u mandatu prethodnog direktora. Navodi kako su svi zaposlenici upoznati s pozitivnim poslovanjem tvrtke, planovima, aktivnostima te smjeru u kojem će se kretati.

Uzajamna sinergija

Saša Franjkić, direktor “Parkova i nasada”, odgovorio je da ako Grad Split kao osnivač uvede takvu anketu kao oblik kontrole među svim direktorima gradskih trgovačkih društava, on ne bi imao ništa protiv, čak i ako bi to bio uvjet za ostanak na mjestu direktora.

- Imam izvrstan odnos s radničkim sindikatima, odnosno sindikalnim povjerenicima kao predstavnicima radnika u društvu. Redovito se s njima konzultiram o svim važnim pitanjima i njihovu statusu, a također ih obavještavam i o svim drugim važnim informacijama za poslovanje društva - među ostalim je kazao Franjkić, istaknuvši da su se za njegova mandata, sukladno mogućnostima, kontinuirano poboljšavala prava radnika, tako da ni najmanje ne sumnja kakve bi rezultate dala jedna takva anketa.

Ante Šunjić, direktor tvrtke "Žnjan", odgovorio je da broje ukupno tri djelatnika koje veže "uzajamna sinergija", a s obzirom na mali broj zaposlenika koji u svakom trenutku moraju biti spremni odgovoriti na sve izazove koje posao nalaže, ne postoji drugi smjer osim uzajamne suradnje i podržavanja predsjednika uprave i djelatnika te smatra da je u njihovu slučaju neprimjenjiva takva anketa.

S druge strane, Dražen Delić, direktor "Splitske obale", pitanje o anketiranju zadovoljstva radnika njegovim radom smatra - populističkim (?!).

- Iako je poznata činjenica da direktora javne tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave postavlja skupština društva, odnosno gradonačelnik po prijedlogu Nadzornog odbora - rekao je Delić, nitko nije doveo u pitanje činjenicu da njega i ostale direktore politika postavlja na tu poziciju. Zanimalo nas je bi li on proveo anketu među svojim zaposlenicima i napustio tvrtku u slučaju da oni nemaju povjerenje u njegov rad.

- Smatram da sam pošteno i korektno obavljao svoj posao u prethodne tri godine, poglavito u 2020. s obzirom na otežane uvjete poslovanja uzrokovane pandemijom COVID-a 19, a ako se pokaže da nisam opravdao ukazano mi povjerenje, spreman sam odstupiti s dužnosti - rekao je Delić i napomenuo da činjenica o pozitivnom poslovanju sama za sebe govori o uspješnosti poslovanja tvrtke.

No, potaknut našim novinarskim pitanjem, spreman je u budućnosti napraviti anonimnu anketu među djelatnicima tvrtke. Iz "Čistoće" nisu odgovorili ni na jedno pitanje koje smo im postavili, već su kao i u "Splitskoj obali" navodili tko imenuje direktora te da omogućuju svojim zaposlenicima sve ono na što imaju pravo temeljem zakona.

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, odgovorio je da su njegovi radnici već provodili anketu, iniciranu prijedlogom njegove smjene, i na sastanku Upravnog vijeća dali su mu punu podršku. No, pita se ima li smisla takva anketa.

- Unatoč tome što sam dobio potporu radnika u ključnom trenutku, smatram da su radnici javnih službi tu kako bi građani bili zadovoljni uslugom i tek nakon pozitivnog izjašnjavanja korisnika, direktor ima pravo svoj mandat podrediti želji radnika. No, pitanje je ima li to onda smisla. Treba li direktor, koji uvede disciplinu u javnu službu u korist građana, ovisiti o zadovoljstvu radnika javnog sektora? - zaključio je Grubšić i kroz retoričko pitanje ocijenio svoj rad.

Zadovoljni ViK-ovci

Međutim, tvrtka "Vodovod i kanalizacija", kao i "Promet", bolje rečeno, kao i sve ostale gradske tvrtke i javne ustanove u javnoj su službi kako bi građani bili zadovoljni njihovom uslugom, ali se u ViK-u, primjerice, provodi anketa među zaposlenicima. ViK očito vidi nekakav smisao u tome.

- Stavke koje se odnose na organizaciju rada i rukovođenje u firmi ocijenjene su iznadprosječnim ocjenama. Smisao i cilj ankete bio je da se uspostavi sistem praćenja stavova i zadovoljstva zaposlenih (anketa će se provoditi redovito jednom godišnje), da se uoče područja na kojima treba ulagati dodatne napore za poboljšanje, te da se mjeri postignuto. Možda je interesantno još spomenuti da je samo tri posto zaposlenih izjavilo da misli na gubitak posla, a samo jedan posto da misli na promjenu posla.

To očito pokazuje koliko se zaposlenici ViK osjećaju sigurni u svojoj firmi, koliko su vezani za firmu, pa indirektno i koliko su zadovoljni svojim poslom - odgovorili su iz te komunalne tvrtke, koja inače održava radionice sa zaposlenicima na kojima razgovara o planovima, rezultatima, ali i problemima koji se očekuju. Diskutira se i o tome čime su zaposlenici zadovoljni i nezadovoljni, te što predlažu.

Tvrtka "Split parking" i Javna ustanova Športski objekti nisu odgovorili na naš upit.

---

Maretić Dimlić: Kontinuirano smo pod stručnim nadzorom...


Na naša pitanja Edita Maretić Dimlić, ravnateljica DES-a, odgovorila je kako su pokazatelji rada ravnatelja i upravljanja tom ustanovom rezultati i procjena od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji kontinuirano provode stručni nadzor poslovanja i uvjeta rada u ustanovi, što je do sada uvijek pozitivno ocjenjivano.

Nabrojala nam je projekte i novac koji je uložen za osiguranje boljih uvjeta rada, veće konkurentnosti na tržištu i povećanje plaća zaposlenicima, te zaključila da su navedeni parametri pokazatelji uspješnosti odluka koje donosi. No, na pitanje o spremnosti provođenja ankete - nije odgovorila

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix
Cropix
Splitski direktori
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet-1089718 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f2ef43768722cae7a4e19182c5655aa715121ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pitali+smo+direktore+splitskih+gradskih+firmi+bi+li+odstupili+da+ih+radnici+negativno+ocjene.+Ima+tu+svega%2C+ali+ve%C4%87ini+je+ostanak+u+fotelji+-+prioritet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet-1089718 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpitali-smo-direktore-splitskih-gradskih-firmi-bi-li-odstupili-da-ih-radnici-negativno-ocjene-ima-tu-svega-ali-vecini-je-ostanak-u-fotelji-prioritet-1089718 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISU SVI DELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNISU SVI DELIĆ

Pitali smo direktore splitskih gradskih firmi bi li odstupili da ih radnici negativno ocjene. Ima tu svega, ali većini je ostanak u fotelji - prioritet

8. travnja 2021. - 09:02

Nakon što je Miroslav Delić, direktor "Prometa", proveo anketu među svojim zaposlenicima i najavio kako će u slučaju nezadovoljstva više od 50 posto radnika napustiti čelno mjesto tvrtke, poslali smo upit direktorima svih gradskih tvrtki i javnih ustanova jesu li spremni napraviti isto.

Pitali smo ih jesu li spremni provesti anketu kako bi se radnici izjasnili koliko su zadovoljni njihovim radom i provođenjem aktivnosti i planova, ali i odustati od direktorske pozicije u slučaju da više od polovine zaposlenika nije zadovoljno smjerom u kojem ide tvrtka.

'Provedite vi anketu'

Većina direktora i društava nam je odgovorila na upit, a za neke bi možda bolje bilo da nisu odgovorili. Prisjetimo se, kada smo pisali članak o anketi u tvrtki "Promet", napisali smo da su radnici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:43