StoryEditorOCM
Splitposljednji pozdrav

‘Partija je naš Floka...‘; svi se opraštaju od poznatog Splićanina, Bračanima je posebno teško, bio je legenda

Piše Mia Uzinić
17. veljače 2024. - 18:14

Na Facebook stranici "Bačvice u srcu" osvanula je tužna vijest o smrti poznatog splitskog umjetnika Floke.

image

Flokini radovi

Facebook/bačvice U Srcu/

- Umra je naš Floka, za ove mlađe koji ne znaju to je legenda našeg grada i kvarta i preteča splitske graffiti art scene. Napravija je prvi splitski grafit na Pojišanu 1984. godine, koji krasi zid nasuprot benzinske na Pojišanu. New York - Beat street, Bronx, Break Dance, prvi Hajdukovi i Torcidini grafiti samo su neki od njegovih uradaka - stoji u opisu uz objavu. 

Florjan Kliškić s kćeri Florom u Supetru je oslikao gotovo svaki javni i privatni prostor, a na Facebooku se i brojni Bračani opraštaju od njega uz dirljive poruke poput one koju su sastavili Vatrogasci Supetra. 

image

Flokini radovi

Facebook/bačvice U Srcu/

- Partija je naš Floka. Oslika je naš stari vatrogasni dom, nije stiga oslikat novi, iako je obeća. Dužan nam je dakle...Poznavajući Floku vratit će nam šarenim dugama, purpurnim zalascima sunca i dikojom zvizdom padalicom - napisali su. 

image

Floka i njegova kći Flora

Božidar Vukičević/

Godine 1985. u Splitu se pojavljuje hip-hop kultura koja se manifestira kroz glazbu, breakdance i učestaliju pojavu grafita. Impresionirani newyorškom i berlinskom grafiti scenom, Floka, Jerka, Dadoo i Zoka počinju crtati već 1984. godine. Dadoo je poznat kao autor koji je bojom ukrasio skoro sve veće površine Splita 3. Floka i Zoka su tih godina u Poljičkoj ulici kraj benzinske stanice napravili kultni "Ferrarri" i "New York" grafit. Splitska policija redovito bi prepituravala njihova djela zbog čega se danas ne može uživo vidjeti većina njihovih uradaka.

image

Floka i njegova kći Flora

Božidar Vukičević/

- Pazi, ja čak nisan zna ni kako se to zove, ni šta je to uopće, je li to neki vid umjetnosti ili nešto bez veze, ali čin sam vidija te grafite, ja san ispalija, to me skroz opilo, uzelo, meni je samo to bilo važno. I nisam ja to radija u početku sprejem; ma, ko je, brale, zna za sprej, nego uzmi pinele, i ajde, piči, a pinel mi je i danas zakon, obožavan s njin radit. I onda bi se potpisiva doli s "F", pa je u Areni pisalo da grafite crta neki splitski fantom. Da fantom? Zavarit ću. Ha, ha... - kazao je Floka našem novinaru Saši Ljubičiću 2019. godine. 

Floka je zadužio zauvijek umjetničku scenu grada, stariji se sjećaju njegovog famoznog grafita "jureći vlak koji izlazi iz zida" na južnim granicama Plakaluše, kod pumpne stanice. Danas su mališani na Braču u sklopu umjetničke radionice "Vitezovi kneza Bračkog" slikali Flokinu sliku i dio njega ponijeli kući. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 23:39