StoryEditorOCM
Splitdevastirani biser

Ova splitska secesijska ljepotica godinama propada, ali opet će zasjati kao slatičarna. Znate li uopće gdje se nalazi?

Piše Sandi Vidulić
4. rujna 2023. - 10:20

Prije dva mjeseca Društvo "Marjan" objavilo je na Facebooku informaciju da slijedi obnova nekadašnjega malog mliječnog restorana, secesijskog objekta kod ZOO vrta, koji je desetljećima u vrlo zapuštenom stanju.

"Kao prvi korak privođenja izvornom izgledu i funkciji, jučer su uklonjeni antena i željezna konstrukcija sa zaštićenoga kulturnog dobra secesijske zgrade ex malog mliječnog restorana kod ZOO vrta", objavilo je 1. srpnja Društvo "Marjan" na svojim stranicama.

Poslali smo pitanja ravnatelju Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan Marku Pejnoviću postoji li projekt obnove i konzervatorski elaborat, te uključuje li vraćanje izvornog izgleda (uklanjanje neprimjerene nadogradnje), odnosno faksimilnu obnovu, ili će se sačuvati sadašnji izgled. Naime, osim velike antene koja je uklonjena, objekt je nesretno nadograđen. Zanimalo nas je koja bi bila namjena objekta i pripadajućeg platoa – slastičarnica, kavana, restoran... te tko je investitor obnove, kad bi se počelo s radovima, koliko bi trajali i koliko koštali.

image

Zgrada mliječnog restorana

Fb Društvo Marjan/Slobodna Dalmacija

– Postoji konzervatorski elaborat obnove secesijskih zgrada u sklopu ZOO vrta na Marjanu iz studenoga 2008. godine koji je izradila Katja Marasović. Također, postoji projekt uklanjanja dijela građevine malog restorana na Marjanu u sklopu ZOO vrta iz 2020. koji je izradila tvrtka "Gabarit" d.o.o. Prema tim dokumentima, zgradu malog restorana potrebno je faksimilno obnoviti. Radovi uklanjanja antene izvedeni su u suradnji JU-a PŠ Marjan i Upravnog odjela za imovinu Grada Splita te uprave ZOO vrta. Idući planirani radovi odnose se na uklanjanje nadogradnje iznad južnog dijela zgrade malog restorana. Namjena zgrade bila bi mliječni restoran – slastičarnica. U ovom trenutku nemamo informacije o početku radova, njihovu trajanju i troškovima – odgovorio nam je nakon duljeg vremena ravnatelj Pejnović.

image

Secesijski objekt pored ZOO vrta na Marjanu u kojem je nekad bio mliječni restoran godinama propada

Nikola Vilić/ Cropix

Prije 11 godina također smo pisali da će se obnoviti objekt na Marjanu. U vrijeme kad je bio gradonačelnik Željko Kerum, ali od toga nije bilo ništa. Podaci o autoru projekta malog restorana nisu pronađeni, ali dr. Katja Marasović i dr. Robert Plejić smatraju da je, zbog oblikovanja i korištenja dekorativnih elemenata, projektant bio Petar Senjanović, koji je autor nekih od najvažnijih secesijskih zgrada u Splitu. O važnosti malog restorana govorila nam je 2012. autorica elaborata dr. Katja Marasović.

– Radi se o biseru koji treba vratiti u izvorno stanje. Secesije u Splitu ionako ima malo. Sve devastacije koje su tijekom godina nastale uklonit će se. Obnovit ćemo originalnu boju koja je bila narančastija negoli je sadašnja. Sve bi se vratilo koliko je moguće u izvorno stanje, uključujući i štekat sa stilskim stolicama kakve su bile prema starim fotografijama. Za predviđene zahvate imamo odobrenje konzervatora – objašnjavala je prije desetak godina dr. Marasović.

image

Profesorica Katja Marasović u razgovoru s našim Sandijem Vidulićem

Paun Paunović/Cropiy

Mali restoran, čiju je gradnju potaknulo onodobno Društvo "Marjan", doista je vrijedno zaboravljeno djelo splitske arhitekture, jer među prvim objektima u Splitu upotrebljava armiranobetonske ravne krovove, koje koristi kao terase i vidikovac. Objekt ima kubične volumene, a na fasadi jednostavnu secesijsku dekoraciju. Djelo je aktualno s ondašnjim svjetskim trendom prijelaza od "cvjetne" secesije, koja je bila bogata s dekoracijama, prema "pročišćenim" formama. Upotreba ravnih krovova za prohodne terase označava bolju iskoristivost zgrade, što će biti osobito korišteno u modernizmu, iako Senjanović sebe nije smatrao modernističkim arhitektom. No kasnije zapuštanje i bespravni radovi doveli su do znatnih devastacija malog objekta, koje su uvelike preoblikovale njegov izvorni izgled.

Nakon Drugog svjetskog rata restoran pokraj Zoološkog vrta bio je lugarnica. Sedamdesetih godina 20. stoljeća tadašnji je vlasnik ugostiteljskog objekta proširio malenu građevinu prema istoku, da dobije prostor za šank. Probio je otvor za dimnjak i odsjekao originalnu armiranobetonsku strehu krova. U osamdesetim godinama je tvrtka "Union Dalmacija" preuzela restoran i dodana je velika antena na sjevernoj strani, koja je desetljećima nagrđivala objekt, a uklonjena je nedavno.

image
Nikola Vilić/ Cropix

Konačna devastacija malog mliječnog restorana došla je sa zadnjim ugostiteljem. On je 1991. godine južnu terasu natkrio konstrukcijom od stakla, metala, azbest-cementa te staklene vune. Probio je armiranobetonsku ploču terase i povezao je prizemlje i gornji dio novim spiralnim metalnim stubištem. Nedugo nakon takvog "uređenja", zbog potresa u studenom 1991., objekt je iz sigurnosnih razloga zatvoren i ostavljen da propada sve do danas.

Ipak, unatoč devastacijama, stručnjaci napominju da su izvorni elementi u velikoj mjeri sačuvani, a to su zidovi, međukatne konstrukcije, izvorna žbuka, ukrasi koji se nalaze u žbuci, keramičke pločice korištene za dekoraciju pročelja. Djelomično su sačuvani čak i oslici u interijeru. Stoga, zaključuje struka, postoje svi elementi da se secesijski mali restoran cjelovito obnovi u izvornom izgledu. Valjda neće trebati čekati još deset godina prije negoli se obnova pokrene.

image
Nikola Vilić/ Cropix
image
Nikola Vilić/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:57