StoryEditorOCM
SplitIpak se kreće

Otvaranjem prvog LGBTQ+ kluba Split od zatucane palanke postaje moderni grad. 10% gay populacije sad ima gdje izaći

Piše Damir Pilić
21. lipnja 2023. - 17:46

Dvanaest godina. I dvanaest dana. Toliko vremena je trebalo Splitu za preobrazbu iz zatucane palanke u moderni europski grad.

Matematički račun je jasan: prvi Gay Pride u Splitu – obilježen barbarskim scenama u kojima tisuće heteroseksualnih "pravednika" kamenuje sudionike povorke – odvio se 11. lipnja 2011. godine. A prvi LGBTQ+ noćni klub u Splitu otvara se u petak 23. lipnja ove godine.

Kako vidimo, ta dva događaja dijeli točno dvanaest godina i dvanaest dana. Je li to puno ili malo?

Odnosno, je li čaša splitskog moderniteta i urbane svijesti polupuna ili poluprazna?

Naravno, odgovor ovisi o kriterijima, o tome s kime i s čime se uspoređujemo. Ako se kompariramo s gradovima Saudijske Arabije, Sjeverne Koreje ili Turkmenistana, onda se možemo busati u civilizacijska prsa, jer ti gradovi zasigurno nemaju noćni klub ovog tipa.

Ali ako ćemo Split uspoređivati s bilo kojim gradom slične veličine diljem zapadne civilizacije – Sjeverne Amerike, (Zapadne) Europe, Australije, Japana - onda valja reći da će u Split u petak dobiti ono što usporedivi zapadni gradovi imaju već odavno.

I ne samo zapadni gradovi. Kad je potpisani novinar 2002. bio u Sofiji na nekom novinarskom seminaru, u hotelskoj sobi dočekao ga je čitav naramak tiskanih vodiča i flyera za kulturni i zabavni život grada. Među njima je bio i vodič s pozamašnim popisom gay-destinacija u gradu, od barova do noćnih klubova.

Bilo je to prije više od dvadeset godina. U glavnom gradu Bugarske. A glavni grad Dalmacije svoj prvi gay noćni klub dobiva tek 2023. godine.

Može homo, može hetero

Ali jasno, bolje ikad nego nikad. I zbog svega toga, "X Night Club" koji se u petak otvara u centru Splita, u Sinjskoj ulici 5 – na mjestu gdje je nekoć bila popularna pivnica "Jazzbina" – puno je više od ugostiteljskog pokušaja ili zabavnog noviteta.

Otvaranje ovakvog pionirskog kluba, naime, ima i snažne kulturološke, sociološke i ljudskopravaške – a time i političke – konotacije. Jer time Split konačno prestaje biti zatucana palanka i postaje moderni europski urbis, u kojem svi građani i posjetitelji, neovisno o seksualnoj orijentaciji, imaju jednako pravo na identitet, pa tako i na svoj komad zabave.

Pritom vlasnici kluba najavljuju da će - za razliku od dijela ovakvih klubova na Zapadu, koji znaju biti ekskluzivno namijenjeni LGBTQ+ populaciji, pa heteroseksualnim građanima nije dopušten ulaz – "X Night Club" biti otvoren za sve posjetitelje, neovisno o tome jesu li homo ili hetero.

Ne treba ni spominjati koliko će klub ovakvog tipa obogatiti turističku ponudu Splita, prvenstveno za onih desetak posto turista koji nisu heteroseksualci. Takvi posjetitelji dosad su se zacijelo čudili kako je moguće da ovakav turistički biser od grada nema neko mjesto i za njih. Sada se više ne moraju čuditi. Možda smo spori, ali uvijek stignemo.

Više ovdje:

Split dobiva prvi LGBTQ+ noćni klub u centru grada. Suvlasnik Ivo kaže da je interes velik: ‘Svi su dobrodošli!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 12:41