StoryEditor
Splitproblemi na sudu

Odvjetnici ogorčeni na suce: Dođemo i čekamo rasprave, a oni ih redom - otkazuju!

21. svibnja 2020. - 20:27
Tom Dubravec/Hanza media

Na splitskom Općinskom sudu, usprkos odluci predsjednice Marine Boko da će sud “nastaviti s održavanjem rasprava i ročišta od 11. svibnja 2020. pa nadalje”, a koja je objavljena 28. travnja na internetskim stranicama suda, zakazane rasprave i dalje se ne održavaju, odnosno odgađaju se a da se o tome ne obavještavaju odvjetnici i njihove stranke.

U navedenoj odluci stoji i da će se “rasprave i ročišta održavati sukladno uputi HZJZ-a, vodeći računa o nužnoj i potrebnoj distanci sudionika postupaka uz sve propisane mjere preventivne zaštite, te će se pri tome voditi računa o hitnosti predmeta, starosti predmeta i broju sudionika u predmetu”.

Navodi se još i da će rasprave i ročišta koji ne udovoljavaju ovim kriterijima, a zakazani su do 31. svibnja, biti odgođeni.

No, ako je suditi po reakcijama splitskih odvjetnika, očito je da suci “preširoko” koriste ove kriterije i otkazuju sve rasprave redom. Izazvalo je to “pobunu” i prigovore desetaka splitskih odvjetnika koji dolaze na zakazana ročišta sa svojim strankama, troše vrijeme i novac, stoje ispred sudnica i po sat vremena, a onda doznaju da su rasprave otkazane.

Jedna od prvih koja se pobunila zbog ovakvog postupanja sudaca na Dračevcu je i splitska odvjetnica Andrea Cvitanović, koja je prošli petak poslala i pismo predsjednici Boko.

Odgoda na odgodu

- S obzirom na odluku suda o nastavku rada suda s održavanjima već prije zakazanih rasprava, molim pojašnjenje zbog čega se rasprave ne održavaju. Naime, kontaktirala sam telefonski suce našeg suda, opreza radi, kako bih potvrdila hoće li se održati zakazana ročista za idući tjedan i dobila sam negativan odgovor. Na upit zbog čega o takvim odlukama ne dobivam pisanu obavijest o odgodi ili makar telefonski poziv jer smatram da je to na uređujućem sucu/tajnici da nas makar obavijesti da nema održavanja rasprava, dobila sam pojašnjenje da se rasprave neće održavati zbog koncentracije ljudi na sudu, kao i zbog činjenice da postoji raspored dežurstava sudaca pa da nemaju vremena slati odgode niti putem e-komunikacije.

image
Tom Dubravec/Hanza media

Ako je donesena odluka o normaliziranom radu suda s nastavkom održavanja rasprava, zbog čega suci samostalno odlučuju otkazivati rasprave i zbog čega o tim odgodama nismo uredno obaviješteni. Morate znati da je katkada vrlo teško telefonski dobiti suce, kad zovete prava je lutrija hoćete li dobiti portu, a onda i suca - govori nam odvjetnica Cvitanović, dodajući da se njezino iskustvo odnosi na suce parničnog odjela, no da slična iskustva imaju i kolege koji se bave kaznenim pravom.

Činjenica je da protekla dva mjeseca većina sudaca na Općinskom sudu nije radila zbog korona-krize, slijedi vjerojatno i korištenje starih godišnjih odmora, a vrlo brzo dolaze i izbori te će ih većina biti angažirana i na tome. Onda stiže ljeto i novi godišnji odmori, pa mnogi odvjetnici smatraju da se rasprave neće početi normalno održavati prije jeseni.

Rijeka pritužbi

Za komentar ovog problema nazvali smo i odvjetnicu Zdenku Monterisi, predsjednicu Odvjetničkoga zbora SD županije, koji okuplja 530 odvjetnika i oko 200 vježbenika iz naše županije.

Kaže kako nema ovlasti detaljnije komentirati problem, no potvrdila je da on postoji:

- Nemam mira zadnjih dana, svakodnevno mi dolazi po dvadesetak, tridesetak pritužbi kolega odvjetnika koji se žale na ovakvo ponašanje zaposlenika Općinskog suda - kratko nam je kazala Monterisi.

Predsjednica Općinskog suda Marina Boko nam je, na naš upit, rekla kako sve piše na stranicama suda.

- Suci do kraja svibnja održavaju ročišta u skladu s mojom odlukom. Doista, podaci u e-spisu (sustav za praćenje sudskih predmeta - op.a.) nisu uvijek ažurirani, ali na svaki elektronički upit kontaktira se rješavatelj i odgovara se stranci, odnosno opunomoćeniku. Moram dodati i da su rješavatelji upozoreni da su dužni ažurirati podatke u e-spisu - rekla je Boko.

Sami par sati poslije našeg kontakta s njom, na web stranici suda osvanula je nova odluka u kojoj stoji da su se “ostvarili uvjeti za nesmetani pristup stranaka u zgrade i prostorije Općinskog suda u Splitu”.

- Stekli su se uvjeti za normalizaciju rada sudova i postupanje sudova u svim vrstama predmeta, ne samo u hitnim te će rad Općinskog suda biti organiziran u skladu s ranijim preporukama o terminima ročišta i površinama sudnica, a provoditi će se elektronička komunikacija sa sudionicima postupka dok se u potpunosti ne otklone sve poteškoće za potpunim ostvarenjem iste - stoji, među ostalim, u najnovijoj odluci predsjednice Boko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 17:34