StoryEditor
SplitNIŠTA OD STIMULACIJA

Odabrani djelatnici Banovine ostali bez nagradnih 100.000 kuna koje im je namijenio Opara na kraju mandata, doznali smo i zašto

Piše Saša Ljubičić
8. lipnja 2021. - 15:15

Oko nagrada za zaposlenike u Banovini, koje je odlučio podijeliti sad već bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, digla se velika prašina. Na oproštajnom susretu splitskog poteštata s pročelnicima i pojedinim voditeljima odsjeka i djelatnicima iz Ureda grada prošle srijede, obznanjeno je da će se izdvojiti sto tisuća kuna iz proračuna kako bi gradonačelnik na odlasku nagradio vjerne zaposlenike.

Prvo se u javnosti digla galama jer je Krstulović Opara htio nagraditi samo neke djelatnike gradske uprave, no onda je objašnjeno da je riječ o dobrom običaju koji su prakticirali i drugi gradonačelnici nakon završetka mandata, a sukladno usvojenom pravilniku, pa su se strasti primirile.

No onda se opet dogodio obrat. Jučer je Andro Krstulović Opara, neposredno prije primopredaje vlasti novom gradonačelniku Ivici Puljku, poništio svoju odluku, što znači da nagrada, ipak, neće biti.

image
Duje Klarić/Cropix

Prije nego što je ta vijest izišla u javnost, uputili smo upit sljedećeg sadržaja adresiran na voditeljicu Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju Ureda grada Splita Kristinu Čuvalo: "Cijenjena gospođo Čuvalo, građani nazivaju redakciju 'Slobodne' i upozoravaju da je rješenje o nagradama za zaposlenike gradske uprave, a koje je potpisao sad već bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ), nezakonito.

Naime, ono je, prema njihovim tvrdnjama, potpisano prošli petak, kada Andro Krstulović Opara u formalnopravnom smislu više nije bio gradonačelnik Splita jer su dan prije proglašeni službeni rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj. U razdoblju između okončanja njegova mandata i predaje vlasti u Banovini, gradonačelnik sukladno zakonu nema nikakvih ovlasti osim obavljanja pukog protokola. Molio bih Vas komentar ove situacije".

Nedugo potom stigao je kratak odgovor: "Poštovani, nisu podijeljene nagrade zaposlenicima Grada Splita. Kristina Čuvalo, voditeljica Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju".

Kako doznajemo, odluka je povučena ne zbog, kako se to tumači u javnosti, disonantnih tonova u gradskoj upravi oko toga koga i zbog čega treba nagraditi, nego jer je donesena nezakonito po dva pravna osnova. Naime, gradonačelnik nije smio potpisati tu odluku u petak jer mu je u četvrtak, 3. lipnja 2021., kada su proglašeni i službeni rezultati lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj, istekao mandat, pa do primopredaje vlasti nije imao ovlasti donositi nikakve odluke, pa se njegova funkcija tada svela samo na obavljanje protokola.

Osim toga, gradonačelnik je taj koji predlaže koga nagraditi, ali realizacija odluke nije na njemu, nego na njegovim pročelnicima. Znači, njegov se prijedlog može uvažiti i ne mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:59