
Petak - dan za riblji ručak. Tog nepisanog pravila držali su se i danas Splićani pa su u velikom broju pohrlili prema Peškariji po svoju porciju ribe. Zbog mjera sigurnosti, u prostor ribarnice kupce se propuštalo na smjene, pa se red protezao niz Marmontovu sve do Rive. Ipak, nije bilo pretjerana čekanja, a i isplatilo se jer je ponuda bila bolja od očekivane.
- Ponuda je dobra. Ima srdela, gavuna, lubina, divljih, pasa, tunjevine, palamide... A cijene su uobičajene. Red ide brzo - kazao nam je Darko Vukorepa nakon izlaska iz ribarnice.
Unutra smo zatekli desetak prodavača - svi na propisanoj udaljenosti sa zaštitnom opremom. Gospođa Anđelka kaže nam da je ponuda solidna. Na snazi je lovostaj za koće pa nema mola koji se najviše traže.
- Svi se lipo pridržavaju pravila, a mi smo zadovoljni jer imamo kome prodat ribu. Nije ko nekada, pa puno ljudi ostane bez ribe, al ako se strpljivo čeka red, dočeka se - kaže nam Anđelka.
Siniša Beroš, prodavač i administrator Facebook stranice Splitska peškarija, profilirao se kao neslužbeni glasnogovornik. Mnogo ljudi prati njegove objave, pa je potražnju zasigurno uvjetovala i njegova jutrošnja objava kako "ima blaga za svaki džep, a ribe je stiglo od svugdi - s Hvara, Brača, Paga, iz Šibenika, Zadra, Rogoznice..."
- Ima svita koliko može uć, a bilo bi ih i više da se može. Ima prodavača, ima ribe, kozica, srdele, obora... A cijene su standardne, negdi čak i niže. Nema koća, ali ima ponude malih ribara koji su se potrudili i donili svoj ulov. Iako je Peškarija otvorena, ima ribara koji i dalje nose dostavu na kuću. Bore se ljudi kako znaju, a puno ljudi i ne želi dolaziti u centar grada kako bi izbjegli gužve. Strah ih je. Moram priznat da je najviše penzionera među mušterijama. Nije nikome svejedno, ali triba opet nekako živit i borit se za kruh - zaključuje Siniša.