StoryEditor
Splithoror na TTTS-u

Mladi Splićanin još uvijek ima noćne more nakon stravičnog napada čopora pasa: Njih 20 me zaskočilo, osjećao sam da me čupaju; Za psima se još traga

28. travnja 2020. - 10:31

Ugodna popodnevna šetnja Ivanu iz Korešnice pokraj Splita (podaci poznati redakciji) u jednoj se sekundi pretvorila u noćnu moru nalik na prizore iz nekog horor filma.

Bio je utorak 21. travnja, kad je 28-godišnjeg Splićanina na području TTTS-a odjednom okružio čopor od dvadesetak divljih pasa. Potom se izdvojilo nekoliko njih koji su mu prišli sleđa te ga je jedan ugrizao za nogu, točnije iznad natkoljenice. Sreća u nesreći bila je u tome što je na sebi imao dvoje hlače, inače bi rana bila puno dublja.

Unatoč ozljedi i pretrpljenu šoku, mladić je skupio hrabrosti i u ruke uzeo prvu dasku na koju je naišao te je njome uplašio pse, koji su na to pobjegli. Na Higijenskom zavodu sutradan je primio dvije doze cjepiva protiv bjesnoće, a to ga čeka još dva puta, krajem travnja i sredinom svibnja. Uz to je kod svoje liječnice opće prakse dobio dvije doze cjepiva za tetanus, a isto će dobiti za pola mjeseca i u veljači 2021. Stravičan doživljaj na njega je itekako ostavio traga pa nam kaže da zbog svega noćima ne može spavati.

- Imam noćne more, umoran sam, ova su me cjepiva satrala - počinje nam svoju priču Ivan.

– Nije mi svejedno, ovakav stres još nisam doživio, ne možete to ni zamisliti... Stalno mi prolazi glavom što bi bilo da je na mome mjestu bilo neko dijete ili starija osoba. Samo u mom susjedstvu ima oko 20 djece. Pa ti bi ih psi rastrgali! Bio sam životno ugrožen, tek mi sad to postaje jasno. Sve se odigravalo niti 300 metara od moje kuće, na makadamskom putu koji vodi od kanalizacijskog kolektora prema Kili. Inače se tuda šetam dva puta tjedno i dosad sam znao zamijetiti par pasa, ali mi se nisu približavali.

Prvo sam ugledao dva-tri manja psa, jedan od njih se zaletio prema meni, a onda su s obližnjeg ilegalnog odlagališta odjednom počeli dolaziti i ostali. Stvorilo ih se sigurno dvadesetak svih oblika i boja. Mješanci, nisu imali ogrlicu. Ovi ispred mene su režali, a oni iza su me grizli. Osjećao sam da me čupaju.

Kako planinarim u slobodno vrijeme, navikao sam imati dvoje hlače kad idem u prirodu, tako da me to spasilo jer me samo jedan uspio ugristi. Nekako sam se uspio pribrati i dohvatio sam dasku s poda pa sam ih počeo tjerati od sebe mahajući njome. Nekoliko njih me pratilo idućih 30-40 sekundi i onda sam vidio da ih više nema, potreseno će Ivan.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Došavši kući, rana mu je pomodrila, vidjelo se da su zubi ušli u meso, gotovo pa nije mogao hodati. Odmah je alarmirao službu 112 koja ga je uputila u daljnu proceduru.

Problem s tim psima postoji godinama

– Oni su mene htjeli ugristi za tetivu, osjećao sam to. E, to bi tek bilo gadno. Ne mogu vjerovati da se tako nešto može dogoditi u naseljenom području. Kao da smo u Bangladešu ili Indiju, gdje se takve stvari događaju. Razočaran sam jako. Pogotovo što ovaj problem s tim psima traje godinama, na što mi mještani stalno upozoravamo. Nakon što sam primio cjepivo, nazvao sam ovlaštenog koncesionara za splitsko područje, šibensku tvrtku AS-EKO, gdje mi se javio jedan gospodin i rekao da se ti psi ponašaju kao vukovi. Nitko im se ne može približiti. Išli su dosad u akcije, ali su uspjeli uhvatiti tek osam štenaca. Jedino ih mogu uhvatiti puškama za omamljivanje, ali im policija više to ne dopušta. Ako se ovaj problemu uskoro ne riješi, bojim se da će za nekoga biti kasno - govori nam Ivan.

Istog dana kad je napadnut, na širem gradskom području zabilježena su čak četiri slučaja napada pasa. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske poručili su da su obaviješteni o slučaju na TTTS-u te kako su o svemu izvijestili komunalnu i veterinasku službu. Upit o tome što će napraviti u tom pogledu i kako to da se ovim područjem kreće toliki broj pasa bez nazdora vlasnika ovim smo službama uputili i mi, a Kristina Čuvalo, voditeljica Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju grada Splita rekla nam je da su dva dana nakon napada organizirali na TTTS-u akciju hvatanja pasa.

- Ovlašteni koncesionar AS-EKO d.o.o. za mjesec siječanj, veljaču i ožujak 2020. godine prikupio je i zbrinuo ukupno 57 napuštenih pasa na području grada Splita, a od navedenog broja jedan je vraćen vlasniku. Na inicijativu komunalnog redarstva izvršene su tri akcije u suradnji s tvrtkom AS-EKO d.o.o. u kojima je uhvaćeno 11 pasa. Zadnja organizirana akcija odvila se 23. travnja na području MO Kamen, u suradnji s djelatnicima Druge policijske postaje Split, tvrtkom AS-EKO d.o.o. i HGSS-om, u koju je bio uključen i dron s termovizijskim kamerama - rekla nam je Čuvalo.

Isto nam je potvrdio i Petar Varvodić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kamen, pod koji spada TTTS.

– Područje se pretraživalo od 10 do 13.30 sati, ali, nažalost, nismo zatekli napuštene pse. Nastavit ćemo budno pratiti situaciju te preko svojih neslužbenih kanala upozoravati sumještane na oprez i pozivati ih da nastave prijavljivati sporne slučajeve.

Dojave mještana i probleme vezane za pse lutalice kojih je sve više na području ispod Karepovca pa sve do TTTS-a, a koji se, na sreću, nisu pojavljivali u naselju, kao i neodgovorno ponašanje pojedinih vlasnika koji svoje pse vode ili puštaju bez brnjice i povodca i ne kupe pseći izmet, uredno prijavljujemo našem komunalnom redaru - ističe Varvodić.

- Grad Split odgovoran je za sve što se u gradu događa, pa tako svi psi trebaju biti zbrinuti i imati vlasnika ili biti u skloništu na udomljavanju - kaže veterinarka Tatjana Zajec iz azila u Dumovcu.

Godišnje 500-600 ugriza

U Hrvatskoj se godišnje prijavi između 500 i 600 ugriza pasa, najviše napadaju djecu. Posljednji slučaj u Splitu dogodio se 16. siječnja, kad je u Parku Emanuela Vidovića pas bez povodca i brnjice napao bebu koja je tada imala samo 15 mjeseci.

Djevojčica je pri padu zadobila ozljedu, udarivši glavom o beton. Teško je, kažu stručnjaci, predvidjeti njihovo ponašanje, stručnjaci smatraju da će pas najčešće ugristi kada se osjeća ugroženo, štiti svoj teritorij ili stvari poput igračaka, zdjelice za hranu, kada je ozlijeđen, trpi bol, a moguće je i da su takvi psi i sami doživjeli zlostavljanje od strane svog vlasnika.

Hrvatski zakoni kažu da ne postoji opasna pasmina, opasni su samo psi koji su ničim izazvani napali čovjeka ili drugog psa, nanijeli im tjelesne ozljede ili ih usmrtili. Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede, ne napadaju samo psi koji slove kao opasni, već i oni od pet do 10 kilograma težine poput maltezera. Pa čak i oni koji u odrasloj dobi teže samo tri kilograma, kao što je njemački patuljasti špic; upravo je ta pasmina prije dvadeset godina u Los Angelesu usmrtila bebu koja je imala samo šest tjedana.

Alenka Medak licencirana je voditeljica tečaja za obuku pasa i ovlaštena za provođenje testa socijalizacije nad opasnim psima od strane Hrvatskog kinološkog saveza. Ima dugogodišnje iskustvo u proučavanju i radu sa psima različite dobi, raznih pasmina i temperamenata. Da bi se ustanovio razlog napada pasa na TTTS-u, trebale bi se, smatra, utvrditi sve činjenice koje su dovele do nesretnog događaja.

image
Alenka Medak
Privatni Album

– S obzirom na to da nisam upoznata s detaljima, ne može se ustanoviti uzrok ugriza, nego samo pretpostaviti. Pretpostavka je da se napad dogodio ili zbog straha ako ti psi inače žive u izolaciji i nisu imali kontakt s čovjekom ili su prilikom kontakta s njime doživjeli neugodno iskustvo, ili radi obrane teritorija ako ti psi već duže vremena žive na određenom mjestu, pa im pojava svakog živog bića na njihovu teritoriju znači prijetnju koju je potrebno otjerati ili ukloniti.

Zbog pandemije koronavirusa, odnosno situacije koja je pridonijela lošijemu materijalnom stanju u našim životima, neslužbeni statistički podaci upozoravaju da je porastao broj napuštenih pasa. Kako je manja prisutnost ljudi u našoj okolini, psi teže pronalaze hranu, vodu i novi dom, što dovodi do toga da su lošijeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Takvi su psi skloniji ugristi - govori Alenka.

Dala nam je i nekoliko savjeta kako se ponašati u situaciji kad vas pas želi napasti.

- Ne prilazite mu i ne obraćajte mu se, ne gledajte ga u oči i držite ruke uz tijelo. Budite mirni i čekajte da pas ode jer ga i najmanji vaš pokret može potaknuti na napad. Ako je prilično daleko od vas, polaganim koracima se sve više udaljavajte od njega. Ako kreće prema vama, uzmite neki predmet kako biste napravili fizičku prepreku između sebe i njega ili stanite iza nečega.

Ako ste pali ili je pas skočio i napao vas, smotajte se u loptu štiteći glavu rukama. Dužnost i odgovornost svakog vlasnika psa je da učini sve potrebno kako bi spriječio potencijalno opasne situacije. U neodgovornim rukama pas može postati oružje - kaže Medak. 

Što kada vas ugrize?


Ugriznu ranu prvo treba dobro isprati sapunom i vodom pod mlazom tekuće vode kako bi se s mjesta ugriza što učinkovitije odstranili slina i sekret. Treba se javiti svom obiteljskom liječniku ili na hitnu medicinsku pomoć, gdje će se rana obraditi i dezinficirati. Ugrizne se rane u pravilu ne šivaju, osim kad su defekti kože i tkiva vrlo veliki. Provodi se zaštita protiv tetanusa i ordinira se antibiotska terapija (prema procjeni) radi sprječavanja sekundarne infekcije rane. Nakon učinjene obrade treba se javiti u antirabičnu ambulantu na pregled s uputnicom liječnika obiteljske medicine.

Pasmine koje grizu

 

Bull terijer, šarplaninac, labrador, njemački kratkodlaki ptičar, aljaški malamut, zlatni retriver, cane corso, pekinezer, njemački ovčar, mini pudl, rotvajler, hrvatski ovčar, irski pšenični mekodlaki terijer, srednjoazijski ovčar, bigl, haski, rodezijski gonič, maltezer, akita i belgijski ovčar.

Visoke kazne

 

Tko na javnome mjestu bez nadzora ili neoprezno drži životinje ili omogući kretanje ili zadržavanje životinja koje mogu ozlijediti ili ugroziti građane, druge životinje i imovinu građana, te time izazove uznemirenost građana, kaznit će se novčanom kaznom od 2000 do 5000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 01:52