StoryEditorOCM
SplitPOTPUNA APATIJA

Mjesecima se žalili zbog kontroverznih radova pa ih se na prosvjedu okupilo tek - desetak?! Ignorirao ih i čelnik kotara

Piše SPLIT SD
24. svibnja 2024. - 21:45

Veliki radovi obavljaju se na Trsteniku, u kvartu niče novi Kaufland i pored njega višeetažna javna garaža. Na prvi sluh bi se reklo kako će svi biti oduševljeni, pogotovo s većim brojem parking mjesta u gradu u kojem je postalo skoro pa nemoguće pronaći parking. 

No, nisu svi baš presretni s ovim radovima jer, kako smo već ranije pisali, stanarima okolnih zgrada velika garaža i shopping centar su došli ravno - pod prozor!

Velika garaža i shopping centar došli Splićanima ravno pod prozor: ‘Grad je sve prodao! Gledat ćemo u zidove...‘

Nezadovoljni prizorom kada otvore prozore svojih stanova, na inicijativu stanara odlučili su organizirati prosvjed. Uzevši u obzir da se radi o dosta ozbiljnom problemu, na prosvjedu koji se održao u prostorijama kotara okupio se relativno mali broj ljudi. Što bi se reklo, moglo ih se izbrojati na prste obje ruke.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Ne može ništa nas deset, moramo doći svi kako bi nas se čulo - poručila je jedna od stanarki koja je stigla na prosvjed, očigledno nezadovoljna brojem okupljenih ljudi.

Stanarka Goranka, koja je ujedno i organizatorica ovog prosvjeda govori nam kako su se odlučili okupiti jer smatraju da je problem u lošoj komunikaciji.

- Mi smo se danas okupili jer smatramo da nitko od nas nije bio dovoljno informiran da bi znao da će jedna takva pregabaritna građevina sletit u naše dvorište i uzurpirat nam stambene prostore - tvrdi.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako smo pisali početkom godine, tvrtka Girus koju je angažirao Kaufland održala je početkom godine službeno predstavljanje geodetskog elaborata svim vlasnicima čestice koja graniče s prostorom na kojem će se graditi.

No, jesu li dva sata koliko je trajalo predstavljanje zapravo dovoljno vremena za sve stanare koji žive ovdje, pita se naša sugovornica.

- Tvrtka Girus je imala kratko predstavljanje tog elaborata za preko 600 stanara koji žive na tom prostoru, što nikako nije dovoljno vremena - pojašnjava nam.

Gradi se novi centar u Splitu: tvrtka Girus, koju je angažirao Kaufland, poziva na predstavljanje geodetskog elaborata

Predsjednik kotara Trstenik Damir Barbir nije bio prisutan zbog privatnih obaveza, ali na prosvjed je stigao kotarski vijećnik Duje Štambuk, koji je po struci arhitekt, kako bi sa stručnije strane objasnio cijelu situaciju.

image
Vojko Bašić/Cropix

Stanari su bili nervozni s razlogom jer prizor zidova garaže kada otvorite svoj prozor sigurno nije lijep i ugodan, a Štambukov rezime cijele ove situacije je da je sve - po zakonu.

Koji je to zakon koji nekome dopusti sagraditi toliku građevinu na pet metara od nečijeg prozora je drugo pitanje, ali kakav god da je Kaufland ga zasad poštuje.

Stanari su pokušavali smisliti neko rješenje, no čini se da je sad već prekasno i neke kvalitetne opcije i strategije za zaustavljanje radova jednostavno nema.

Eventualne prosvjede je možda trebalo organizirati ranije, prije nego su radovi otišli ovako daleko, ali stanari Trstenika očito nisu očekivali da će im betonski zid doći ispred nosa, na samo pet metara od njihovih prozora.

image
Privatni album
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 07:07