StoryEditor
SplitTOPLI OBROK

Ministarstvo nije odobrilo ‘iksice‘ do kraja srpnja pa je ručak u splitskim menzama poskupio na 15 kuna. Ravnatelj SC-a kaže da su i oni na gubitku

Piše Matea Roglić, Diana Barbarić
22. srpnja 2020. - 16:00
'Iksice' Ministarstvo obrazovanja nije produžilo iza 15. srpnja Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Uz online predavanja, stresne situacije s ispitima i manji izbor poslova, studenti splitskih fakulteta, posebice oni koji nemaju prebivalište pod Marjanom, susreli su se s još jednim problemom – povećanjem cijena u menzama.

Unatoč činjenici što akademska godina na pojedinim fakultetima traje do kraja ovog mjeseca, od 15. srpnja ukupna cijena glavnog jela, priloga i deserta koja je donedavno iznosila sedam kuna, sada se i više nego udvostručila, i to na 15 kuna. Voda i dodatni prilozi plaćaju se po punoj cijeni.

U dva dana – 60 kuna!

– Ako student želi pojesti i ručak i večeru u menzi, u dva dana bi mogao potrošiti 60 kuna, a to je za njihov standard mnogo. Student treba izdvojiti i 200 kuna tjedno da bi platio po dva obroka u danu. Mi koji živimo u Splitu to nekako i možemo podnijeti, ali moji kolege koji dolaze iz drugih gradova su se našli u problemu – kaže nam naša mlada sugrađanka Ivana Nikolić o ovoj problematici.

Studentica Tonka Mirjana Rašić je polaznica jednog od splitskih fakulteta, ali prebivalište joj je izvan našega grada, pa je primorana hraniti se u menzi.

– Prijašnjih godina to nije predstavljalo problem, jer bi nam predavanja i ispitni rokovi uglavnom bili gotovi do 15. srpnja, a tada bi nam i istjecalo pravo na subvenciju. Budući da je ove godine zbog pandemije cijela situacija drugačija, primorani smo platiti takvu cijenu – naglašava Rašić.
 

Marina Mešin, službenica Studentskog centra, razjasnila je cijelu situaciju oko ukidanja subvencija.
– Cijena obroka u menzama porasla je na 15 kuna zbog toga što na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja nije odobren zahtjev za produljenje "iksice" koja regularno vrijedi do 15. srpnja, neovisno o tome što akademska godina na pojedinim fakultetima traje do kraja mjeseca. Odgovornost za odluku nije na razini Studentskog centra. Iskreno, nitko sretniji od nas da se rješenje o produljenju odobrilo, jer mi od ožujka praktički nemamo posla – zaključuje Mešin.

Kontaktirali smo i ravnatelja splitskog Studentskog centra Ivana Žižića, koji nam je kazao da su izašli maksimalno studentima u susret, čak i na vlastitu štetu u ovakvom slučaju.

- Trošak proizvodnje i namirnica je puno veći od 15 kuna, ali u ovako teškoj situaciji moramo razumjeti studente koji nisu svojom voljom morali ostati na fakultetima do 30. srpnja. Žao mi je što prošla garnitura u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nije imala više razumijevanja za studente i sufinancirala im prehranu i preko ljeta. Cijene će se vratiti na stare od 1. rujna - poručio je Ivan Žižić, te dodao da je splitski Studentski zbor izuzetno zadovljan na koji je način SCST izišao u susret studentima.

Kako doznajemo, za razliku od drugih studentskih centara po Hrvatskoj, gdje su cijene obroka, zbog nesuficinanciranja države trenutno daleko više i gdje pojedini restorani ne rade, u Splitu se, svemu usprkos, topli obrok s desertom može pojesti za 15 kuna, što je novac kojim u fast foodu možete kupiti samo topli sendvič.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 13:31