StoryEditorOCM
Splitdobrotvorna akcija

‘Lionsice‘ predvođene Tatjanom Vukman ‘skuhale‘ super projekt: ‘Već smo skupile 5000 eura, a sve ide mladim kuharima‘

Piše Lucija Vujnović
23. studenog 2023. - 19:52

Na razini "Distrikta 126, Lions organizacija" okupilo se devet žena u Povjerenstvu "New Voices" kako bi svojim dobrovoljnim služenjem pomogle zajednici i osigurale mladima bolje i kvalitetnije školovanje na početku karijere. 

"Lions Club International" udruga je koja je počela kao san chicaškog osiguravatelja i poslovnog čovjeka Melvina Jonesa, koji je vjerovao da lokalni poslovni klubovi trebaju proširiti svoje djelovanje te da se - osim o vlastitom boljitku - trebaju brinuti i o boljitku svoje zajednica i svijeta. Ideja je prihvaćena 1917. godine, a prvi Lions klub u Hrvatskoj osnovan je u Dubrovniku 1990. godine.

Tatjana Vukman, predsjednica Povjerenstva "New Voices", objasnila je čime se bave i čemu teže u svom radu.  

- Bavimo se promicanjem prava i stvaranjem boljih mogućnosti podzastupljenih skupina društva kao što su žene, mladi, nacionalne manjine... kako bismo bili u poziciji ravnopravnosti u društvu i imali jednake mogućnosti kao svi.

Nas devet žena iz raznih dijelova Hrvatske došle smo na ideju da napravimo "Lions" kuharicu kojom bismo ostvarili neki humanitarni cilj na ovom području. Cilj je bio da mladim kuharima omogućimo specijalističko, kvalitetno obrazovanje i time podignemo razinu kompetencija kako bi imali jedan bolji start u profesionalnom životu - poručila je.

image

Tatjana Vukman i Laura Hodak Dujković

Tom Dubravec/Cropix

Tatjana i ostalih osam žena ovog povjerenstva osmislile su i realizirale projekt izrade kuharice "Kuhanje i služenje, s ljubavlju iz Hrvatske", a prikupljeni novac odlučile su donirati onima na početku svoje profesionalne karijere, da dobiju donaciju za dodatno obrazovanje u struci te da uče od najboljih.

- Naš projekt "Kuharica" uspješno se realizira i u mogućnosti smo uručiti prve stipendije za nadarene učenike - kuhare i slastičare koji su prošli selekciju nacionalnog natjecanja koje je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih "World Skills" i odabrani su kao najbolji u svojoj struci.

Predložili su nam da vidimo tko će pobijediti u kuharstvu i slastičarstvu, a to su dvije srednjoškolke. Jedna mala posebnost, obje djevojke navršavaju 18 godina tijekom trajanja edukacije u Splitu i bit će to jedan lijepi poklon za punoljetnost - poručila je Vukaman.

Talentirane mlade kuharice koje su osvojile nagradu zahvaljujući ovom projektu su Sara Malek u sekciji slastičarstva iz Strukovne škole iz Virovitice i u disciplini kuharstva Laura Hodak Dujković iz osječke Ugostiteljsko-turističke škole. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Prikupljeno je 5000 eura, a djevojke će zahvaljujući donaciji, svaka u vrijednosti od 2500 eura, dobiti stručno obrazovno usavršavanje u Kuharskoj akademiji ŠKMER u Splitu na području kuharstva, a zatim i slastičarstva. 

Sara će, od 5. prosinca do 8. prosinca 2023. godine, u području slastičarstva dobiti mogućnost specijalističkog obrazovanja, dok je Laura već započela edukaciju "Mediterranean Culinary Arts Ecole Ducasse" koja se održava od 20. studenog do 24. studenog. 

- Jako sam sretna što sam osvojila ovu nagradu. Nisam ovo očekivala, sve je bilo nenadano. Trebali smo proći regionalno natjecanje na koje me potaknuo razrednik Ivan Kelava upitavši me želim li sudjelovati. Pristala sam i osvojila 2. mjesto, a nakon toga sam na državnom osvojila 1. mjesto. Natjecanje je trajalo tri dana.

Radili smo pet jela: kao toplo predjelo trebali smo spremiti raviole punjene špinatom, kao hladno predjelo paštetu od pileće jetrice, zatim krem juhu od bundeve, za glavno jelo dobili smo pureći file, batat i poriluk. Treći dan bilo je zadano biskvitno tijesto, pa smo improvizirali. Ja sam pravila biskvitno tijesto sa slastičarskom kremom i šumskim voćem - strastveno govori Laura. 

image

Laura Hodak Dujković

Tom Dubravec/Cropix

Razrednik Kelava puno joj je pomogao da razvije svoje vještine kuhanja koje su prvo potekle od njezine majke i bake. 

- Planirala sam upisati školu za veterinarsku tehničarku, no nisam "upala" zbog alergije na penicilin. Kuhanje je bilo drugo na popisu. Odmalena kuham s mamom i bakom, a redovito pratim i "Masterchef" i "3, 2, 1, Kuhaj!"

Uvijek sam baki govorila da ćemo se jednom skupa prijaviti. Drago mi je da sam tako odlučila. Naš razrednik godinama ide na "Le Cordon Bleu" u Francusku i onda nama prenosi znanje i, premda smo djeca online nastave, od njega smo puno naučili - kaže Laura. 

Napominje kako zasad neće na kulinarske emisije, ali nije ni isključena opcija. 

- Plan za budućnost još ne znam, ali trenutno planiram završiti tečaj i zaposliti se. Voljela bih možda ići u London, u Francusku ili negdje u inozemstvo, no nemam konkretne planove. Ne znam kamo će me život odvesti, ali svakako planiram nastaviti školovanje, educirati se i baviti ovim poslom. 

Curama su u ovom razdoblju osigurani smještaj, putovanje, prehrana i obrazovanje u području kuharstva od najboljih kuhara Hrvatske i europski poznate škole kuharstva "Ecole Ducasse".  

- Dvije srednjoškolke na završnoj godini svog školovanja osvojile su ovu donaciju kako bi postigle što bolja znanja i kompetencije u svom strukovnom zvanju. Sve smo dogovorili s Kuharskom akademijom ŠKMER u Splitu koja pruža najkvalitetnije obrazovanje i specijalističko obrazovanje u kuharstvu u Hrvatskoj.

Oni su nam pomogli od samog starta u projektu, otvorili su nam vrata svoje kuhinje, pomogli pripremiti jela i osigurali namirnice, a prilagodili su i donaciju koju smo dali djevojkama u ovoj godini za školovanje - kaže predsjednica Povjerenstva. 

image
Tom Dubravec/Cropix

Projekt, kaže, ima budućnost, a sada pregovaraju s izdavačkom kućom "Znanje" kako bi dogovorili da u njihovim knjižarama prodaju ove kuharice koje bi onda bile dostupne široj publici. 

- Kuharica se zove "Kuhanje i služenje, s ljubavlju iz Hrvatske", a unutra se kriju specijaliteti autorica, članica povjerenstva koje nisu profesionalne povezane s kuharstvom, ali vole svoju zemlju, običaje i kuhanje. Kriju se recepti tradicionalnih jela svake regije iz različitih dijelova Hrvatske.

Moram pohvaliti Joška Čurkovića, profesora fotografije na Umjetničkoj akademiji u Splitu, koji nam je bez ikakve naknade omogućio prekrasne fotografije. Kuharica ima 300 stranica, luksuzno je fotografski opremljena, dvojezična je - na hrvatkom i na engleskom jeziku, jer smo željeli da ova kuharica dođe u mnoge domove drugih zemalja Europe i svijeta preko Lions članova - poručila je Vukman.

Entuzijazam, ljubav prema kuhanju, običajima i gastronomiji rezultirali su ovim lijepim humanitarnim projektom. 

- Mi smo se zabavljale, ali nije bilo ni lako. Neko jelo koje spremiš i kojim se ponosiš u kući treba staviti na papir. Bilo je izazovno jer obično radimo "automatski" koristeći odokativne metode. Trebalo je napisati koliko grama, koliko dekagrama nečega ide. Svaka regija obrađena je s aspekta navika, običaja tog područja te povezano s utjecajima nekih drugih kultura kako bi se dobila šira slika - zaključila je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:24