StoryEditor
Splitstiže ih još

KBC Split dobio dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika: ‘Dio bolesnika izbjeći će respirator, vrijednost im je deseterostruko veća od cijene‘

24. studenog 2020. - 15:24
Vladimir Dugandžić/Cropix

Dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika uručena su danas splitskom Kliničkom bolničkom centru, a glavna im je namjena da se izbjegne potreba za liječenjem na respiratoru.

- Vjerojatno trećina onih bolesnika koje bi u prijašnjim okolnostima - dok nismo imali ove uređaje - slali na respirator, sada će izbjeći taj poprilično mučan način liječenja. Vrijednost ovog uređaja je deseterostruko veća od same cijene - naglasio je dr. Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju, a novčana vrijednost dva uručena uređaja je 93 tisuće kuna.

- Trenutno raspolažemo sa sedam, bez ova dva koja tu vidite, ali u ovakvoj situaciji bilo dobro imati desetak takvih uređaja, jer će ih trebati više kako se poveća broj bolesnika. Imamo i neke respiratore koji mogu raditi ovaj način ventilacije, ali je bolje kad imamo uređaj koji služi upravo tome - rekao je dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Potrebne uređaje ispred Klinike za infektologiju uručio je župan Blaženko Boban.

- Ova dva uređaja su alternativa respiratorima, predfaza, uređaji koji su brana da pacijent ne dođe na respirator. Dobili smo zamolbu iz splitskog KBC-a prije 15 dana i već smo ih nabavili. Do Nove godine, možda i ranije, realizirat ćemo još dva uređaja i time prebaciti brojku od deset koja je njima trenutno potrebna - najavio je župan i ponovo iskoristio priliku da pošalje poruku građanima da čuvaju zdravstveni sustav, profesore, sestre i liječnike koji rade danonoćno.

- Vjerojatno je puno slučaja uzrok naše nepažnje, slobodnog ponašanja i neshvaćanja pandemije i bolesti koja je zavladala cijelim svijetom. Ako zdravstveni sustav legne, neće nas imati tko liječiti. Neće kleknuti zbog tehnike, tu smo mi i ostale lokalne zajednice koje i ovim putem pozivamo da mogu odvojiti dio proračunskih sredstava pred sam kraj godine i nabaviti još barem po jedan ovakav uređaj - poručio je Boban.

Nažalost, kako je potvrdio ravnatelj KBC-a, broj bolesnika se povećava i zato je još jednom zamolio građane da se pridržavaju svih donesenih mjera, jer tako štitimo sebe, svoje bližnje, bolnički sustav koji nam svima treba. Ističe, nije potreban 'samo' onima koji su oboljeli od Covida, već i ostalim bolesnicima.

- U ovim okolnostima KBC Split funkcionira odlično i svi naši bolesnici imaju sve što im treba. Poznato je da nam nedostaje kadra, preraspodjeljujemo osoblje i zadovoljavamo sve potrebe - kazao je Meštrović te dodao da u ovom trenutku nisu zauzeti svi kapaciteti bolnice, popunjeno je oko 70 posto, hospitalizirano 150 bolesnika, a 14 na respiratoru. Nažalost, trend priliva i dalje je veći nego otpuštanja.

- Ali ritam je ipak nešto slabiji. Prije više od mjesec dana tjedno bi hospitalizirali 30 ljudi, prije dva tjedna se ta brojka smanjila na 20, a čini se da će biti sada i manje. Priliv u bolnicu je jedan od najboljih indikatora što se događa na terenu. Dojam je da epidemija pomalo jenjava, što ne znači da je prestala. Samo jedan primljeni bolesnik dnevno više u odnosu na otpuštenog, znači punjenje bolnice do njegova maksimalnog kapaciteta. Da bi se to riješilo, moralna je obaveza svih građana ove zemlje da se strogo pridržavaju mjera. Nadam se da će se početi strogo kontrolirati način provođenja tih mjera. Bez toga, nijedan zdravstveni sustav, ne može ovakav tip epidemije bolnički zadovoljiti. Funkcioniranje bolničkog sustava ovisi o građanima i njihovom ponašanju u daleko većoj mjeri nego o onome što u bolnici imamo i što možemo priskrbiti, jer uvijek postoji kraj - zaključio je Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju.

Iz splitskog Kliničkog bolničkog centra su od resornog ministarstva zatražili još deset uređaja za terapiju visokog protoka kisika, a ako ih dobiju još pet ili šest, u ovom trenutku će, kažu, zadovoljiti njihove potrebe.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 22:28