StoryEditor
Splitpandemijska sudamja

Kakva će biti ovogodišnja fešta svetog Duje? Puno drukčija od onih na kakve smo naviknuli prije epidemije, ali nešto će se ipak događati. Evo programa

Piše G.R.
16. travnja 2021. - 16:43

Osjećaj pripadnosti sv. Dujmu, zaštitniku našega grada i našem gradu Splitu ostat će isti bez obzira što će i ove godine zbog epidemije izostati tradicionalne manifestacije u sklopu Sudamje - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjoj, posljednjoj sjednici Odbora za proslavu blagdana sv. Dujma - Dana Grada Splita za 2021. godinu.

Svjetovni dio obilježavanja najvažnijeg gradskog blagdana, kako su najavili iz Banovine, prilagodit će se okolnostima i važećim epidemiološkim mjerama. Tako će se 6. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu održati svečanost na kojoj će dodijeliti nagrade Grada ovogodišnjim laureatima, a sukladno okolnostima i bez većih okupljanja blagdan će se obilježiti unutar gradskih institucija.

image
Tom Dubravec/Cropix

U obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci otvorit će se izložba "Judita" povodom 500-te obljetnice prvotiska Marulićeve Judite, a u Galeriji Dioklecijan Muzeja grada Splita izložba o talijanskom dizajnu "Rosso, il colore della passione" koja se realizira u suradnji sa Generalnim konzulatom Republike Italije. U Hrvatskom domu proslava će se nastaviti s koncertima za ograničeni broj gledatelja, a koji će se prenositi putem digitalnih mreža. Povodom Sudamje, 3. svibnja najavljen je i koncert Mateja Meštrovića i Kristine Bjelopavlović Cesar te 5. svibnja 2021. opernih solista Valentine Fijačko Kobić i Domagoja Dorotića.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Ove godine, kao i lani kad nas je pogodio prvi val epidemije, izostat će tradicionalne manifestacije kao što su tombola, koncert na Rivi, velika teća na ribarnici i revijalna regata veslačkih legendi. Neće se održati ni Fešta sv. Križa, ni Turnir o balot, kao ni nastupi splitskih KUD-ova na Rivi - priopćili su iz Banovine.

Splitsko-makarska nadbiskupija, kako je na sjednici Odbora potvrdio generalni vikar, msgr. Miroslav Vidović, u sklopu Devetnice koja počinje 28. travnja svakodnevno će s početkom u 18 sati održavati mise koje će biti u direktnom prijenosu TV Laudato i na društvenim mrežama, a Središnju misu predvodit će nadbiskup koadjutor msgr. Dražen Kutleša. Svetih misa, sukladno epidemiološkim okolnostima, na sam blagdan sv. Dujma bit će više nego ranijih godina, prve prije Središnje koja počinje u 10 sati i koja će biti u direktnom prijenosu HTV-a, održat će se u 7 i 8 sati ujutro te u poslijepodne i navečer u 16, 18 i 20 sati.

image
Tom Dubravec/Cropix

Generalni vikar se u ime Splitsko-makarske nadbiskupije zahvalio na suradnji članovima Odbora sa željom i molitvom da nam se sljedeće godine vrati fešta sv. Dujma na koju smo navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 19:43