StoryEditor
Split30. OBLJETNICA

Jure Šundov u povodu prosvjeda pred Banovinom: ‘Bio je to prosvjed za život, da stanemo na kraj smrti koju je sijala JNA s pijanim četnicima i teroristima‘

Piše PSD
3. svibnja 2021. - 16:43
Onesin Cvitan, Zvonko Šegvić, Jure Šundov i Darka Todorić  Vojko Bašić/Cropix

Povodom 30. obljetnice prosvjeda pred Banovinom Županijski ured Hrvatske udruge radničkih sindikata i Grad Split organizirali su u atriju zgrade gradske uprave okrugli stol pod nazivom "Banovina 1991".

Pred Banovinom, tadašnjom komandom Vojnopomorske oblasti se, podsjećamo, 6. svibnja 1991. godine okupilo na tisuće radnika i građana koji su prosvjedovalii protiv JNA.

- Prosvjed od tog svibanjskog dana 1991. godine, uoči samog dana svetog Dujma, kada su Splićani ustali protiv agresorske JNA, važan je događaj koji je, ne samo obilježio splitsku povijest, nego i suvremenu hrvatsku povijest. Međutim, te povijesne događaje, a radi generacija koje dolaze, radi pouka u budućnosti i radi istine same, treba otimati zaboravu - kazao je među ostalim gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

image
Andro Krsulović Opara i Onesin Cvitan 
Vojko Bašić/Cropix

Bilo je to, kazao je, vrijeme ratne agresije koja je hvatala zamah, a njegova i dužnost budućih splitskih gradonačelnika je oživljavaju i njeguju sjećanje na taj događaj koji je snažno obilježio povijest Splita.

Jure Šundov, tadašnji čelnik Nezavisnog sindikata "Brodosplita" koji je pokrenuo rijeku građana i radnika brojnih splitskih poduzeća prema zgradi Vojnopomorske oblasti kazao je da je to bio prosvjed za – život.

image
Jure Šundov
 
Vojko Bašić/Cropix

- Bio je to doslovno prosvjed za život da stanemo na kraj smrti koju je tada po Hrvatskoj sijala JNA s pijanim četnicima i teroristima. Htjeli smo prosvjedom reći toj JNA da je ona narodna vojska i da mora štiti sve narode tadašnje države. Međutim, bila je to instrumentalizirana vojska koja je ponizila i razoružala hrvatski narod. Ipak, taj događaj u Splitu mnogima je u toj vojsci otvorio oči. Mnogi su kasnije napustili JNA svjesni da se ona pretvorila u brutalnu agresorsku mašineriju. Bio je to, bez dileme, dan raspada JNA – kazao je.

Onesin Cvitan, čelnik Splita iz tog vremena prisjetio se slučaja nesretne smrti mladog vojnika JNA Saška Gešovskog, kao i teških pregovora koji su se vodili u zgradi Banovine koja je tada bila, kako je rekao, prava vojna utvrda. Okruglom stolu su nazočili i Darka Todorić, regionalna voditeljica ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata te Ivica Balić, koji je 6. svibnja 1991. podigao hrvatski stijeg pred zgradom Banovine.

image
Ivica Balić prvi je izvjesio hrvatsku zastavu na Banovinu
 
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2021 16:49