StoryEditor
SplitOPREZ, A NE PANIKA

Iako raste broj zaraženih, Splićani lekciju iz prvog vala nisu zaboravili: ne gomilaju zalihe lijekova, a maski ima kupiti na svakom koraku

22. listopada 2020. - 14:41
Paun Paunović/Cropix

Ne znam što bih vam rekla, zbunjena sam. Ne znam kako da se postavim prema situaciji koja je očigledno opasna, a ne pomaže ni klima koja se potencira kroz medije. Kada ne čujem i ne vidim vijesti dan mi je dobar, a kada do mene dođu brojke, pada mi mrak na oči.

Trudim se ne paničariti, držim se svih mjera, kao i sve vrijeme do sada, držim razmak i nosim masku u zatvorenom. Evo i sad imam paket u torbi. Više od toga ne možemo napraviti. Neću sad ponovno ići skupljati zalihe, to smo prošli, sad što bude - govori nam Splićanka Mladenka, koju smo zatekli na pazaru, odgovarajući na pitanje kako se nosi s eskalacija epidemiološke slike.

image
Vladimir Dugandžić/Ilustracija/Cropix

Iako je teško osporiti da s rastom broja zaraženih rastu strah i panika među zdravim dijelom populacije, dostupnost zaštitnih maski i dezinficijensa u trgovinama i ljekarnama ne odražavaju bitne promijene u ponašanju naših sugrađana.

Na tragu pretpostavke da bi se protiv poražavajuće statistike Splićani mogli boriti povećanim oprezom, koji bi se dijelom očitavao u intenzivnijem korištenju spomenutih sredstava zaštite obišli smo neka od posjećenijih prodajnih mjesta, te doznali da mjesta za paniku nema.

Kakve su cijene?

U Tommy trgovinama maske je moguće kupiti na blagajni, i to platnene po 7 kuna komad, ili pakiranje od 10 komada jednokratnih maski po cijeni od 22 kune.

Na blagajni u Konzumovim prodavaonicama pronaći ćete pakiranja od 10 komada jednokratnih maski po cijeni od 19,99 kuna, dok ćete u ljekarni jednokratne maske moći kupiti pojedinačno, i to po cijeni od oko 5 kuna, a pamučne maske iz Varteksovog pogona za 11,30 kuna po komadu.

Na svim su nam prodajnim mjestima trgovci kazali kako su zalihe obilne, te kako ne postoji naznaka da bi mogle presušiti.

A da ne planira stvarati vlastite zalihe, kako maski, tako ni namirnica, pa ni lijekova kazala nam je Pia Zulin, koju smo zatekli u kvartovskoj trgovini, ističući kako se u ovim okolnostima prije svega valja imati vjeru u sutra.

- Kad doznam brojke bude mi vrlo nelagodno, svaki dan je zaprepaštenje sve veće, na koncu konca- čeka se kolaps bolnica - gore od toga nema. Na nama je da ostanemo normalni i da ne histeriziramo. Kad netko osjeti simptome neka se povuče, zbog obazrivosti prema drugima, to je samo ljudski.

Mnogi u tim maskama čitaju puste simbole, poput opresije, no ona je jedino simbol discipline i civiliziranost. Moramo čuvati i sebe i druge. I biti optimistični. Moj sin je u teškom stanju i bez lijekova ne bi preživio, ali iz principa ne želim pokleknuti malodušnosti i strahu i raditi zalihe lijekova, ili druge, jer to vodi u očaj - kazala je Zulin, dodavši kako bira vjerovati da ćemo se kao društvo izvući.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 21:40