StoryEditor
Split‘LJUBAV NAS SPAJA‘

Iako bez kućica, na ovogodišnjem Adventu bit će koncerata, klizanja i izložbi na otvorenom... Pogledajte što će se događati na četiri glavne lokacije

23. studenog 2020. - 17:56
Božidar Vukičević/Cropix

- Uz slogan "Ljubav nas spaja" od 28. studenog do 6. siječnja Split će postati izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja - riječi su kojima je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita najavila obilježavanje Adventa na nekoliko lokacija u srcu grada, gdje će se svečanost došašća proslaviti prigodnim ukrasima, uz svjetlosne instalacije, te raznolik, mahom glazbeni program na otvorenome.

Izazovu organizacije blagdanske fešte u svijetlu ograničenja nametnutih pandemijom, organizatori splitskog Adventa; Grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Spalatum DMC doskočili su krilaticom koja nastoji premostiti propušteno, pozivajući na njegovanje blagdanskog duha, uz vjeru u bolje sutra.

Četiri svijeće - četiri teme

Koncept "Ljubav nas spaja" baziran je, kako navode u TZ-u, na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena, koje će se svake nedjelje paliti Đardinu. Prvoga tjedna Adventa pali se prorokova svijeća koja donosi nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Druga, betlehemska svijeća simbolizira mir i opraštanje, a treća, pastirska, donosi radost i veselje, dok je posljednja svijeća anđela najveća i simbolizira ljubav. Shodno temama svake nadolazeće svijeće, i adventski Split bit će, navode organizatori, prožet porukama nade, mira, radosti i ljubavi, pa je i ovogodišnji logotip Adventa prikladno obogaćen.

- U kontekstu epidemiološke situacije, ljubav prema bližnjima posjetitelji će najbolje moći iskazati na adventskim događajima poštujući propisane mjere sigurnosti poput obaveznog nošenja zaštitnih maski ili držanja fizičke distance - napominje direktorica Vukšić.

Ističe kako su organizatori Adventa zdravlje građana postavili na prvo mjesto, što je, smatra, očituje i u izostavljanju popularnih kućica s hranom, pićem i suvenirima iz cjelokupne adventske ponude Grada.

Krnja manifestacija Splićanima će tako ponuditi sadržaj na četiri glavne lokacije i to, na Rivi, u Đardinu, u Marmontovoj, kod kapelice sv. Arnira i na Trgu Gaje Bulata, kao i na još nekoliko mjesta.

Split Gourmet Expo

Na Rivi će biti tradicionalni koncerti, koji će svakoga vikenda od 11 sati donositi zvuke klasične glazbe i drugih stilova koji će dočarati božićni ugođaj. Da posjetitelji ne bi previše patili uslijed izostanka spomenutih kućica organizatori su se pobrinuli priredivši izložbu restorana "Split Gourmet Expo", kao jedno od tri gastronomska događanja u Adventu, dok će najmlađe razveseliti proslavama blagdana sv. Nikole i sv. Lucije, kao i Badnjaka i Silvestrova u 10.30 sati.

U Đardinu se ove nedjelje pali prva adventska svijeća u 18 sati, čime će se svečano otvoriti ovogodišnji Advent uz nastup operne solistice Franke Pleštine Stanić i pijanista Zorana Velića. Ovaj omiljeni gradski park i ove će godine oživjeti kao klizalište na otvorenom.

image
Tom Dubravec/Cropix

Marmontova će se pretvoriti u izložbu fotografija "Okreni na ljubav" Fotokluba Split, dok će glavna atrakcija Adventa - božićne jaslice umjetnika Lorena Živkovića Kuljiša biti postavljene u kapelicu sv. Arnira, u sklopu Galerije umjetnina.

Bedemi koji upotpunjuju Trg Gaje Bulata zasjat će porukama nade, mira, radosti i ljubavi te atraktivnim svjetlosnim instalacijama, a ugostit će i ulične svirače.

Posjetitelji će svoje božićne poruke moći ostaviti u Sandučiću lijepih želja pod pokroviteljstvom Hrvatske Lutrije, a one najiskrenije i najljepše bit će nagrađene putem društvenih mreža.

Dodatna događanja na Pjaci, Obrovu i u ‘Perivoju‘


U katedralu sv. Duje ove će godine stići Betlehemsko svjetlo u organizaciji Splitskog skautskog zbora, dok će blagdanski okusi biti naglašeni u dobro poznatom Gastroadventu Olje Martinić.


Svake nedjelje splitski restorani pokazat će svoje kulinarske vještine uz svečano paljenje adventskih svijeća i okuse ribe Mediterana. Nezaobilazni su i programi Advent na Pjaci, Advent na Obrovu, Marmont u adventu i Advent u Perivoja koji će i ove godine uveseljavati Splićane, a prvi put ove godine čak tri kulinarske manifestacije ulaze u program Adventa u Splitu.


Na Split Gourmet Expou 2020., 15. Biseru mora i 6. Grand Gourmetu u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija možete pogledati natjecanje barmena, prezentaciju vrhunske gastronomije i izložbu restorana. Kulturni program Adventa u Splitu održat će se u suradnji s muzejima i kazališnim kućama, dok će HNK, Gradsko kazalište lutaka, GKM i Kinoteka Zlatna vrata isto imati prigodni program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 17:30