StoryEditor
SplitDI BAŠ NJEMU?

I on se umorio od dijeljenja sreće? Jednom od simbola Splita, Grguru Ninskom, slomljen nokat od palca. Iz Grada kažu da mu slijedi hitna ‘pedikura‘

Piše Ana Franić
21. srpnja 2020. - 15:06
Oštećeni palac najpoznatijeg nam biskupa Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Jedan od simbola grada Splita, kip Grgura Ninskog koji se nalazi nedaleko od Zlatnih vrata Dioklecijanove palače, nezaobilazna je stanica prilikom posjeta grada pod Marjanom.

Brojni turisti svake godine fotografiraju se kraj njega, ali i ono najvažnije -protrljaju mu palac za sreću. Ta se tradicija toliko uvriježila da je posjet našem gradu nepotpun ako se ne dotakne nokat slavnog biskupa. No, nažalost, upravo je najpopularniji dio kipa oštećen, odnosno na palcu je uočena rupa.
 

Iz Ureda Grada su nam kazali kako je Odjel za staru gradsku jezgru i baštinu, pod čijom je ingerencijom kip, upoznat s ovim oštećenjem.

- Odmah su reagirali i zatražili ponudu za preventivni popravak od tvrtke "Kvintar", koja je obnavljala i spomenik Marka Marulića na Voćnom trgu. Kada dobiju ponudu, popravit će oštećenje na palcu, a svakako je krajem godine planirano kompletno čišćenje kipa Grgura Ninskog - kazali su iz Ureda Grada. 

Zadnja restauracija na Grguru Ninskom završena je 2015. godine. Vrijednost radova tada je iznosila je oko 670 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture sufinanciralo je 250 tisuća kuna.
Podsjetimo, nakon otkrivanja spomenika Marku Maruliću 1925. godine, postavljenog na Voćnom trgu, Ivan Meštrović je obećao Splitu darovati još jedno svoje djelo uz uvjet umjetničke slobode oblikovanja kipa i vlastitog odabira mjesta gdje će biti postavljen.

Model Grgura Ninskog dovršen je 1927. godine, a tek je 1929. izrađen njegov brončani odljev u Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetnički obrt, današnjoj Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Skulptura je prvotno 1929. godine bila montirana na Peristilu, a onda su je 1941. godine demontirali Talijani nakon okupacije Splita. Dijelovi su bili raštrkani na više lokacija po gradu, da bi se ponovo spojili 1954. godine prilikom postavljanja spomenika na današnjoj lokaciji ispred Zlatnih vrata.

Prilikom ponovne montaže svi spojevi nisu “sjeli” kako treba, nastale su pukotine kroz koje je ulazila voda, zbog čega su željezni vijci korodirali, stvorio se kamenac i ružna patina, pa je zadnji put prije pet godina cijeli kip temeljito očišćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 23:20