StoryEditorOCM
Splittreći dan najgori

Hitna pomoć se ‘satrala‘ na Ultri: ‘Najteži slučaj bio nam je Kanađanin...‘ Dio partijanera after dočekao u KBC-u Spit

Piše Ivica Marković
10. srpnja 2023. - 11:08

Broj intervencija koje su u tri dana Ultra Europe festivala pružili djelatnici Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bio je 113. I ta brojka ne odskače od onih koje su bile prethodnih godina.

Svakako, važno je napomenuti da je ove godine, kao i svih prijašnjih najgora noć, kada je u pitanju broj intervencija bila zadnja noć Ultre, kada su djelatnici Hitne pomoći morali na teren izlaziti 48 puta, a ukupno osam osoba su te treće noći morali "proslijediti" u KBC Split, odnosno u Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP).

- Očekivali smo kako će rasti broj intervencija kako se Ultra festival bude bližio svom kraju, jer je tako bilo i prethodnih godina. Prvog dana Ultre imali smo 29 intervencija, od čega smo troje partijanera prevezli u KBC Split, drugog dana 36 i njih također troje smo odvezli u KBC Split, a trećeg dana već spomenutih 48, od čega je njih osam odvezeno u splitsku bolnicu. Najčešće smo ih prevozili na Hitni kirurški prijam (HKP), zbog uganuća ili na hitni interni prijam zbog alkoholiziranosti, kazuje dr. Dubravko Šola, specijalist Hitne medicine, voditelj smjene u splitskom Zavodu za hitnu medicinu.

Treće dan su imali i najteži slučaj.

- Pozvani smo u pomoć zbog teže ozljede koju je zadobio jedan kanadski partijaner. On je imao duboku posjekotinu ispod pazuha, koju je dobio iz nama nepoznatih razloga. Odvezli smo ga u KBC Split. Bilo ja jako puno alkoholiziranih, koji očigledno ne podnose dobro alkohol, pogotovo na ovako visokim temperaturama zraka, kazuje dr. Šola.

Pet timova Hitne pomoći

O zdravlju partijanera brinulo je pet timova Hitne pomoći, od čega su četiri Tima 1 (liječnik, medicinska sestra i vozač), dok je jedan tim bio T 2 u kojemu su dva medicinska tehničara, od kojih jedan vozi.

Kada je u pitanju KBC Split, prvi dan je u najveću zdravstvenu ustanovu od Trsta do Patrasa zaprimljeno 10 osoba, od čega su dvije osobe hospitalizirane, a jedna od njih je u bolnicu ostavljena na plastičnoj kirurgiji zbog opekline leđa.

Tog prvog dana na Hitnom kirurškom prijamu (HKP) bilo je pregledano 7 osoba, na hitnom internom prijamu dvije i na infektologiji jedna osoba.

Drugi dan su u bolnicu zaprimljene 24 osobe, od toga je jedna hospitalizirana na internom odjelu zbog acidoze.

- Na HKP - u je bilo deset slučajeva no svi su oni medicinski zbrinuti i odmah pušteni. Na hitnom internom prijamu zaprimljeno ih je devet, dok ih je četvero bilo na infektologiji i jedan na hitnom oftalmološkom prijamu, kazuje nam Kristina Bitanga, glasnogovornica KBC - a Split.

Najgori dan je bio treći dan Ultre, kada su bolnicu "posjetile" 22 osobe, od čega je jedna hospitalizirana na psihijatriji.

- Na HKP je bilo 12 pacijenata, na ORL troje, na oftalmologiji jedan, kao i na infektologiji, a na hitnom internom prijamu pomoć je zatražilo njih četvero. Dakle, u tri dana Ultre, u bolnici je obrađeno 56 "ultraša", od čega je njih četvero hospitalizirano, zaključuje Kristina Bitanga.

image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 00:30