StoryEditor
SplitNA PUTU VRBOVNIKA

HEP otvara radove na 60 milijuna kuna vrijednoj trafostanici na TTTS-u: Barutana, Stobreč, Korešnica i Žrnovnica i Podstrana dobivaju ‘bolju struju‘

16. travnja 2021. - 15:57
Zajedničkim polaganjem kamena temeljca su Andro Krstulović Opara, Blaženko Boban i Frane Barbarić označili početak radovaVojko Bašić/Cropix

Svečano su započeli radovi na izgradnji Trafostanice Terminal, na Putu Vrbovnika bb, vrijedni 60 milijuna kuna, TS će biti ključna za povećanje sigurnosti opskrbe istočnog dijela Splita.

Riječ je o kapitalnoj investiciji Hrvatskog operatora prijenosnog sustava i HEP-Operatora distribucijskog sustava. Korisnicima u poslovnoj zoni Terminal (TTTS), gradskim naseljima Barutana, Stobreč, Korešnica i Žrnovnica i općini Podstrana povećat će se kvaliteta i pouzdanost opskrbe električnom energijom, a omogućit će se i napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš.

- Ovo je iznimno važan objekt za opskrbu potrošača u istočnom dijelu Splita. Ovako Split dobija još jedno gradilište kapitalne infrastrukture prijenosa i distribucije električne energije. Prošlog ljeta smo vas upoznali sa radovima na Trafostanici Sućidar, vrijednima 120 milijuna kuna, potom rekonstrukciji TS Split 3 koja će do kraja ove godine povećati pouzdanost i sigurnost napajanja korisnika u središnjem dijelu grada, a prije dvije godine je rekonstruiran još jedan važan objekt TS Meterize - što je pokazatelj kako se sustavno i planski poboljšava mreža u svim dijelovima Splita - kazao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Velika ulaganja

Ukupno je u protekle tri godine uloženo, samo na distribucijskoj razini, oko 173 milijuna kuna. Samo za ovu godinu planirana ulaganja iznose 72 milijuna, naravno nije samo Split u fokusu ulaganja HEP-a, na području županije kojeg pokriva Elektrodalmacija u razdoblju od 2018. do 2020. godine - 411 milijuna kuna je uloženo.

Stabilna opskrba električnom energijom na otocima ostvariti će se planiranom izgradnjom elektrane od 8 megawata na Hvaru, sunčane elektrane i vjetroelektrane su planirane i neke se realiziraju u zaleđu, ukupna vrijednost svih tih projektata debelo premašuje milijardu kuna.

image
Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, govorio je o značaju novog objekta za opskrbu potrošača u tom dijelu Splita
Vojko Bašić/Cropix

- Značajne planove za daljnje širenje mreža punionica za električna vozila imamo na području vaše županije, lani smo upravo u Splitu u rad pustili 200-tu javno dostupnu punionicu u Hrvatskoj. Obnovljiva energija, čisti okoliš i kvalitetna elektroenergetska infrastruktura neizostavni su čimbenici razvoja turizma, a HEP u svemu tome ima značajan doprinos - kazao je Barbarić.

- Ovo je impresivno! Brojke koje ste iznijeli uistinu su impresivne, čestitam - kazao je Andro Krstulović Opara, dodavši:

- Tu na istočnim granicama Splita, gdje su nas naši pretci branili od Osmanlija, novi je naraštaj morao braniti u sudskom postupku. Nered kojeg smo naslijedili, sada nam vi stavljate melem na ranu, jer je ovaj dio grada desetljećima bio zapušten, zapostavljen, jer nije Zapadna obala, on je potreba građana, njima smo se posvetili u zadnje četiri godine - rekao je gradonačelnik.

Novi splitski kvart

Istok grada se razvija, u njeg se ulaže, dužnost je to svih u Gradu. Podsjetio je na nedavno otvaranje ceste na Kili, koju su građani čekali deset punih godina, ovdje na TTTS-u, ustvrdio je, situacija se obrnula.

- Na Korešnici, pod padinama Mosora, nastat će novi splitski kvart, osnovna infrastruktura se već sprema, gradi se opskrba strujom, a tek tada ćemo pristupiti građenju. Tako se dokazuje sinergija među svim institucijama - rekao je Opara, uvjeren kako će ovaj tempo rada dati posla na korist svim građanima.

image
Radovi na izgradnji Trafostanice Terminal vrijedni su 60 milijuna kuna
Vojko Bašić/Cropix

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, kapitalno važan projekt izgradnje Trafo stanice nazvao je početkom.

- Hvala HEP-u i na onom što smo vidjeli i u Sinju i u Makarskoj i u Splitu, kako će domaća pamet i domaća radna snaga biti uključena u projekte - rekao je župan.

Već je pokrenuta izrada projektne dokumentacije za izradu reverzibilne hidrocentrale Blace u općini Otok, pohvalio se župan, što je samo korak na putu da postanemo energetski neovisna županija.

U prethodne tri godine na području Splita uloženo je 173 milijuna kuna na distribucijskoj razini, pa je ova nova trafostanica "samo" nastavak kapitalnih ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu.

Barbarić, Opara i Boban su potom zajedničkim snagama položili kamen temeljac nove trafostanice.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 22:52