StoryEditor
SplitNISMO DOBAR PRIMJER

Glavni splitski infektolog: U bolnici je 79 COVID bolesnika, među njima i 34 osobe na kisiku. Pet više nego jučer! I, da, bojimo se sezone gripe

1. rujna 2020. - 13:58
Dr. Ivo Ivić: Od 17. lipnja kada možemo kazati da je počeo drugi val, u KBC-u Split je hospitalizirano 155 bolesnika s COVID bolesti, a njihova prosječna životna dob je 66 godinaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, dr. Ivo Ivić, na današnjoj konferenciji za novinare je kazao kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer promijenio broj hospitaliziranih.

- Jutros imamo 79 COVID pozitivna bolesnika, od kojih je njih 34 na kisiku, znači pet više u odnosu na jučer. Na respiratoru je šest osoba, što je jedan više u odnosu na jučer. Nema umrlih osoba. Što se tiče strukture bolesnika, iz domova je 24 hospitaliziranih, od kojih su 13 bez simptoma, kazao je dr. Ivo Ivić.

Usporedio je i trenutnu situaciju s onom na početku pandemije koronavirusa.

- Teško je dati definitivan zaključak, ali od 17. lipnja kada možemo kazati da je počeo drugi val, u KBC-u Split je hospitalizirano 155 bolesnika s COVID bolesti, a njihova prosječna životna dob je 66 godina. U prvom valu je prosječna doba bila 72 godine i bilo je oko 200 bolesnika. Znači sada je niža životna dob hospitaliziranih, otpušteno je ih dosad 65 kao izliječeni, ali ih je 12 umrlo.

Prosječna dob umrlih je 73 godine, a u prvom valu je prosječna dob bila 83 godine jer je bio veliki prodor u staračke domove. Ukupan postotak umrlih sada je naravno upola manji čak i više, ali zato oni koji stradavaju imaju značajno nižu životnu dob, objasnio je dr. Ivić.

Kapaciteti se pune

Na novinarsko pitanja kakva je situacija s kapacitetom poliklinike, dr. Ivić je kazao kako se kreveti polako pune.
- Nismo još u onoj situaciji da nemamo gdje s bolesnicima, ali je rast kontinuiran i nije za očekivati da će prestati iako jučerašnji broj novodijagnosticiranih nije tako visok kao što je bio prethodnih dana.

Međutim, bolesnici koje primamo u bolnicu su na neki način posljedica događanja unutar zadnjih 10 do 15 dana. Riječ je o osobama koji su bolesni već sedam ili deset dana te imaju značajno razvijene simptome i pogoršanja zbog kojih ih se mora primiti u bolnicu. Znači, nije riječ o osobama koji su tek sada otkriveni, kazao je dr. Ivić.

Osvrnuo se i na svoju jučerašnju izjavu o kažnjavanju ljudi koji se neodgovorno ponašaju.
- Nisam rekao da će se možda trebati, ali kad sagledamo situaciju u našoj županiji pristalica sam i toga ako se ne može drugačije uspostaviti to jedno ponašanje, novo normalno. Nismo dobar primjer i to je sve.

Moramo početi živjeti s koronom, samo je pitanje koliko ste disciplinirani. To je nešto što ja od početka na neki način shvaćam da će tako biti i to zagovaram sada. Mi ne možemo zaustaviti život, ali se moramo pridržavati mjera distance i zaštite. Ako ćemo nositi maske i ako ćemo se odreći velikih masovnih okupljanja pogotovo bez zaštite, mi ćemo moći držati epidemiju pod nekakvom kontrolom ili što bi se reklo spustiti je na jedan nizak intenzitet koji onda omogućava normalan život koji omogućuje normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Mi ne možemo ukinuti koronu, ona je tu, širi se i mi to vidimo- rekao je dr. Ivić.

Na pitanje koliko su česte komplikacije kod pacijenata koji nemaju druge bolesti, dr. Ivić je kazao kako su vrlo rijetke.
- Iako ćete se začuditi, recimo prekomjerna tjelesna težina je jedna od ozbiljnih predispozicija za tešku plućnu bolest. Dakle, netko tko je pretio, do jučer je izgledao zdrav, nije mu ništa, ali to nije baš tako jer su oni vrlo rizični bolesnici, objašnjava dr. Ivić.
Ovog vikenda su psihijatrijskih bolesnici preseljeni na Firule čime su dobivenih dodatni kapaciteti za liječenje oboljelih od koronavirusa, a dr. Ivić ističe kako je sve to bilo planirano.

- Mi ćemo najvjerojatnije još proširiti kapacitete, tako da nas ne iznenadi situacija eventualnog daljnjeg ovakvog rasta. Već smo na Odjelu psihijatrije taj dio otvorili, ali to je nešto što smo namijenili prvenstveno osobama s asimptomatskom infekcijom. To su prvenstveno osobe iz staračkih domova. Najvjerojatnije ćemo krenuti u prenamjenu plućnog odjela, kazao je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Još 15 mjesta s kisikom

Dodao je kako je trenutno na Klinici za infektologiju 15-ak slobodnih mjesta s kisikom.
Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost ponovnog aktiviranja COVID bolnice, dr. Ivić je kazao kako bi to bila krajnja mjera.
- Nije nam želja i nije nam to namjera jer ako to budemo morali napraviti, morat ćemo zaustaviti sav drugi medicinski program i to će ići na štetu zdravlja i onih koji ne boluju od COVID infekcije, odgovorio je dr. Ivić.Koliko smo daleko od takvog scenarija?

- Mislim dosta jer ako priključimo plućno koje ima kapacitet preko 60 bolesnika, mislim da bi to trebalo biti dovoljno.Sve više se javljaju inicijative o prestanku dnevnog objavljivanja broja oboljeli, a dr. Ivić kaže kako je teško kazati što je bolje.

- Javnost mora u određenom stupnju biti upoznata s onim što se događa kako bi se mogli ravnati i kako će se ponašati. Osjećaj da se ništa ne događa i da ničega nema nije dobar. Ako odete na Rivu će vam se činiti da ne postoji korona epidemija, ali ako dođete na hitni prijem našeg odjela i prosjediti tu nekoliko sati onda će te vidjeti što je krvavi posao, istaknuo je dr. Ivić. Bojite li se sezone gripe?

- Naravno da se bojimo jer dvije bolesti koje pogađaju isti organski sustav - pluća, neće nikako biti dobra kombinacija. Kakav će biti intenzitet toga teško mi je reći. Možda ako se budemo pridržavali ovih mjera zaštite od prijenosa bolesti će se i intenzitet širenja gripe ipak smanjiti.  Ako dobro procijepimo značajan dio stanovništva, prvenstveno one koji su osjetljivi i to bi moglo pridonijeti manjem štetnom učinku gripe u kombinacija s koronom.

Primjerice, da smo se na ovakav način, dok nije bilo koronavirusa, ponašali s gripom odnosno držali socijalnu distancu i nosili maske, gripe bi vjerojatno bilo barem upola manje, ali smo se ponašali normalno, za kraj je kazao dr. Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 11:24