StoryEditor
SplitČEKA SE POPIS

Gdje će se cijepiti građani? Dio obiteljskih liječnika to će raditi u ambulanti na Mertojaku, dio u svojim ordinacijama. Naručivanje će biti problem

13. siječnja 2021. - 13:27
Tom Dubravec/Cropix

Do srijede, odnosno najkasnije do četvrtka ujutro, dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, dobit će na "svoj stol" popis liječnika obiteljske medicine koji žele svoje pacijente cijepiti protiv COVID-a 19 u svojoj ambulanti, odnosno onih liječnika koji svoje pacijente žele cijepiti u ambulantama posebnih dežurstava koje rade samo vikendom, blagdanom i praznikom, pa su slobodne preko tjedna.

U našoj županiji ukupno su 263 liječnika obiteljske medicine i bit će interesantno vidjeti koliko će njih cijepiti svoje pacijente u svojim ambulantama, a koliko u ambulantama posebnih dežurstava.

- Već su počele pristizati njihove želje i mislim da će rezultat biti podijeljen. Pitate zašto neki žele cijepiti u ambulantama posebnog dežurstva...

Zato što, kažu, oni cijepljenje ne mogu obavljati u svojim ambulantama u redovnom radnom vremenu ili u suprotnoj smjeni kada u ambulanti radi drugi liječnik. Stoga ćemo im omogućiti da cijepljenje obavljaju u ambulantama posebnog dežurstva - govori dr. Marko Rađa.

image
Dr. Marko Rađa
Jakov Prkić/Cropix

Takve ambulante posebnog dežurstva postoje na Mertojaku, u Kaštel Sućurcu, Trogiru, Sinju, Imotskom i Makarskoj.

- Oni pacijenti čiji liječnici budu obavljali cijepljenje u tim ambulantama bit će tamo i naručeni - kazuje dr. Rađa.

Zanimalo nas je hoće li se moći dogoditi da neki pacijent iz Splita bude naručen, recimo, u sinjskoj ambulanti posebnog dežurstva.

- Naravno da ne. U Sinju će se cijepiti ljudi iz sinjskog kraja, u Imotskom iz imotskog... Pacijenti iz Splita cijepit će se na Mertojaku, ako njihov liječnik bude tamo obavljao cijepljenje.

No, puno nam je veći problem kako ljude naručivati na cijepljenje u ambulantu posebnog dežurstva. Trebalo bi postojati neko centralno naručivanje ili možda preko aplikacije. To ćemo još vidjeti - kazuje dr. Rađa.

Bude li naručivanje preko aplikacije, mogla bi nastati golema gužva. Većina onih koji se žele cijepiti protiv COVID-a u starijoj su životnoj dobi i pitanje je kako se oni aplikacijama služe.

image
Neja Markičević/Cropix

Cijepljenje na punktovima posebnih dežurstava provodilo bi se izvan radnog vremena onih liječnika koji ga tamo obavljaju.

- Da, liječnici će to raditi izvan svog radnog vremena, dakle, ako liječnik radi ujutro u ambulanti, poslijepodne će cijepiti u ambulanti posebnog dežurstva - rekao je dr. Rađa.

Antišok-terapija

Jedna od onih koja će procjepljivati stanovništvo u svojoj ambulanti je i dr. Vikica Krolo,

- Što se tiče cijepljenja, ja ću svoje pacijente cijepiti u svojoj ambulanti, tamo sam najkomotnija i ne vidim razloga odlaziti u neku drugu - zaključila je dr. Krolo.

Kako nam je rekao dr. Rađa, cijepljenje bi liječnicima trebalo biti dodatno plaćeno.

- Svako cijepljenje se isto plaća i ne vidim razloga da se i ovo protiv COVID-a ne plati. Država je rekla da će i ono biti plaćeno. Ne radi se o nekakvim velikim novcima i mislim da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za jedno cijepljenje protiv gripe plaća 10-ak kuna - rekao je dr. Rađa.

Na kraju je važno napomenuti da u svakoj ambulanti obiteljske medicine po sili zakona mora postojati antišok-terapija za eventualne jače alergijske reakcije.

- Zaista ne vjerujem da će netko imati neku jaču alergijsku reakciju ili da će upasti u anafilaktički šok. Dosadašnje nuspojave su bile vrlo blage, od crvenila, blage temperature, bolnosti na mjestu gdje je osoba cijepljenja... - zaključio je dr. Marko Rađa.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 02:34