StoryEditor
Split‘manji kvar‘

Fotografije odlomljenog dijela konstrukcije krova poljudskog stadiona šire se mrežama i siju paniku, ali projektant i statičar tvrdi da - opasnosti nema

12. travnja 2021. - 16:56

Fotografije odlomljenog dijela konstrukcije krova Poljudskog stadiona brzo se šire društvenim mrežama, među Splićane unoseći nemir, te dovodeći u pitanje dotrajalost građevine koja određuje vizure i identitet grada. Da stvar bude bolja, brzopotezni naporu u smjeru privremene sanacije, a u vidu prividnog pričvršćivanja čeličnih dijelova žicama još su više raspirili maštu onih sklonih tragičnoj perspektivi, ali lokalno prepoznatljivom cinizmu pa narod, reklo bi se, ne zna bi li smija, ili plaka.

Da za zabrinutost prostora nema tvrdi arhitekt i statičar Boženko Jelić, projektant konstrukcije stadiona, navodeći kako je ona koncipirana tako da postojeći i slični kvarovi, kao i radovi na potrebnom popravku za nju ne predstavljaju opasnost.

image
Bozenko Jelic
Blazenka Bebek

- Krov stadiona ima 10 000 takvih štapova, od kojih se svaki sastoji od cijevi i vijaka, a ovdje je došlo samo do loma jednog od tih vijaka. Nije ga nikakav problem skinuti, popraviti i vratiti, jer to i predviđeno konstrukcijom. Ona je osmišljena tako da trpi djelomične sanacije i sve što se u njoj nalazi je moguće izvaditi radi eventualnog popravka - navodi Jelić.

Nakon više od 40 godina od njenog postavljanja ne čudi, kaže, što je došlo do ovog manjeg kvara, iako, tvrdi nema razloga da i ostali štapovi u dogledno vrijeme slično svrše, jer, kako ističe, čelik nema rok trajanja.

- Taj stadion će trajati tisućama godina, ako ga budemo čistili i održavali, što do sada, na žalost, nije bio slučaj. Na fotografijama se jasno vidi da te štapove sve ove godine nitko nije rukom taknuo, a kamoli oprao. Ja sam inzistirao da se na održavanju stadiona zaposle 3 do 4 osobe koje bi redovito radile na njemu, kako bi se izbjegli ovakvi prizori i produžio njegov vijek, umjesto da ga se ovako zanemaruje. To je sramota. - ogorčeno će naš sugovornik, uvjeren u stabilnost građevine unatoč prljavštini koja ga nagriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2021 00:37