StoryEditorOCM
Splitpočetak lijepe priče

Flashmob ‘Where Music Takes Flight‘ transformirao splitsku zračnu luku u globalnu glazbenu pozornicu

Piše Anamaria Mikulić
4. svibnja 2024. - 08:59

U petak 10. svibnja u 11 sati u Zračnoj luci "Sveti Jeronim" pažnju putnika okupirala je fantastična Flashmob izvedba učenika glazbene škole "Josip Hatze" u pratnji profesora klavira Tončija Trampića i sopranistice Klare Čipić. 

Glazba je čudo koje nas povezuje sa svijetom emocija. Ona je vječna pratilja naših života, tajanstveni jezik koji svatko osjeća. Nezaboravni događaj "Where Music Takes Flight" transformirao je zračnu luku u Kaštel Štafiliću-Resniku u globalnu glazbenu pozornicu.

Inauguraciji klavira u Zračnoj luci prisustvovali su Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Lukša Novak, direktor Zračne luke "Sveti Jeronim" i Ivana Vladović, organizatorica događaja i direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

- Ima li intimnije i ljepše spone među ljudima nego što je umjetnost? Umjetnost ne osuđuje, umjetnost ne vidi razlike, umjetnost je širokog srca, a glazba je perjanica među njima. Pjesma spaja, pjesma je ono na čemu je Dalmacija iznikla. Mi danas ovdje slavimo Jakova Gotovca i Ivu Tijardovića, pričamo priču o "Eru", pričamo priču o "Splitskom akvarelu". Al isto tako pričamo priču o svakoj klapi, o svakom dječjem zboru, o ovoj divnoj i mladoj dici, o svim onim znanima i neznanima kojima je muzika život. Turizam je isto to, turizam spaja, u turizmu su svi dobrodošli. Zato se nadamo da ćemo ovom jednom malom sličicom u Zračnoj luci "Sveti Jeronim", koja je prva točka dodira za milijune turista, pozdraviti turiste pjesmom i da će pjesma s ovog mjesta poletjeti u svijet - rekla je Vladović. 

Dalmacija s ljubavlju njeguje svoju bogatu baštinu i raznolikost. Današnji gosti traže autentičan doživljaj i zato, osim prilike da prolaznici demonstriraju svoje glazbeno umijeće i talent, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije želi predstaviti i hrvatske umjetnike, umjetnost i glazbu, ističući odabrane bisere iz njezina bogatog opusa. Tako će posjetitelji moći saznati više o našim umjetnicima, Jakovu Gotovcu i Ivi Tijardoviću te pronaći note, ulomke iz najpoznatijih opera vezanih za ovaj kraj, "Ero s onoga svijeta" i "Spli‘ski akvarel".

Danas je započelo putovanje koje otkriva moć glazbe i njezin utjecaj na naše putovanje kroz život! Projekt "Where Music Takes Flight" ne samo da nudi turistima nezaboravno iskustvo, već i ističe važnost glazbe u oblikovanju naših putovanja i doživljaja. 

- Ovo je samo nastavak jedne jako dobre suradnje, podsjetio bih da mi dugi niz godina imamo i informativni pult Turističke zajednice SDŽ. Cijenimo i potporu za pomoć avioprijevoznicima u predsezoni i posezoni, ovi mjeseci su jako bitni. Prema prvim rezultatima ova godina će biti najuspješnija godina u povijesti hrvatskog zrakoplovstva. Ovo je jako dobar uvod, zračna luka nije samo mjesto dolaska i odlaska već i mjesto susreta, a evo od sada je i pozornica. Prema tome pozivam sve putnike koji znaju svirat, koji imaju dara, da sami za svoj gušt i za sve ostale zasviraju na ovom klaviru koji će biti javno dostupan - pozvao je Novak.

Ako slika vrijedi tisuću riječi, onda glazba otvara čitave svjetove nepresušne inspiracije i dubokih osjećaja. Nema boljeg načina da dočaramo hrvatsku umjetnost od glazbe koja nas emotivno nadahnjuje i duboko dira. Kako bi prezentirali dalmatinsku glazbu, povezali svijet i Dalmaciju, spojili tradiciju i moderno, putnici će imati priliku svakog četvrtka sve do kraja rujna ove godine slušati umijeće hrvatskih glazbenika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 19:17