StoryEditorOCM
Splitbarikade

Dječak se teško ozlijedio na splitskoj plaži, majka uzalud zvala Hitnu. Nisu mogli proći, iz ‘Žnjana‘ priznali krivnju

Piše split sd
4. rujna 2023. - 12:22

Problem pristupa hitnih službi splitskim plažama već smo obradili više puta ovoga ljeta, ali niz se nastavlja. Dalmacijadanas donosi tekst o dječaku koji je prije nekoliko dana, 31. kolovoza u 17.50, dječak je zadobio teže tjelesne ozljede ruke. Istog trena, majka je pozvala Hitnu pomoć koja je u kratkom roku stigla na Žnjan, ali problem je nastao na samoj plaži kada su ozlijeđenom trebali pristupiti najbližim ulazom.

Žnjan nema olakšan pristup za hitne intervencije kako bi što prije došli do unesrećenog, a ne da još okolo moraju tražiti ključ. Ovoga puta je sreća da nije bilo što gore od loma ruke, zbog neorganiziranih i ne funkcionalnih prilaza, ljudski život je mogao biti izgubljen.

Ovo nije jedini problem s kojima su se Hitnjaci susretali ovo ljeto. Zbog privremene regulacije prometa na području Žnjana te građevinskih radova, dolazak do plaže je prava avantura.

Betonski blokovi na svim ulazima, a kada se konačno i uspiju probiti do plaže, dočeka ih ovo.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

U situacijama kada je svaka sekunda bitna za život, nedopustivo je da hitne službe, nemaju olakšan i brz pristup najvećoj plaži u Splitu.

"Toga dana, u četvrtak 31.8.2023. u predvečernjim satima mladić je nabio ruku i građani su pozvali Hitnu pomoć. Hitna pomoć je došla u vrijeme koje ste naveli (oko 17:50) i parkirala se na parking za osobe s invaliditetom, ispred ulaza u pješačku zonu na istočnom dijelu platoa, gdje je na ulazu bio postavljen lanac koji onemogućuje ulazak vozilima u pješačku zonu. Spasilac je dopratio ozlijeđenog mladića do hitne pomoći koja ga je pregledala i zaključila da nije potrebna hitna intervencija te je mladić ostao na plaži.

Naši spasioci imaju ključeve od katanaca kojima se otključavaju lanci na ulazima u pješačku zonu na Žnjanskom platou. Spasioci su zaduženi da u svoje radno vrijeme (od 9:00 do 20:00 sati svaki dan), ako je potrebno, pozovu hitne službe (hitnu pomoć, policiju i vatrogasce) i da im otključaju katanac i omoguće ulaz u pješačku zonu. Posebne ključeve za ulazak u pješačku zonu imaju servisne službe koje čiste plato i koje prazne kemijske zahode.

Toga dana ujutro, djelatnik koji čisti kemijske zahode nije imao ključ pa su mu spasioci posudili svoj ključ. On im on nije vratio ključ pa se lanac nije mogao spustiti. To je propust naših spasilaca i to se više neće ponoviti", odgovorili su portalu Dalmacijadanas iz tvrtke Žnjan d.o.o.

image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 11:43