StoryEditor
SplitSTO DANA VLASTI

Čiste smeće, a ono se gomila, raspisuju javne natječaje, ali im se ‘omaknu‘ prijatelji i donatori, bore se protiv korupcije pa proliju pomuženo mlijeko

Piše Saša Ljubičić
14. rujna 2021. - 15:56

Sto dana vlasti. Čije? Pa Puljkove, reći će vam građani rukovodeći se onom da je gradonačelnik na ime i prezime dobio lokalne izbore, što jest točno, samo što iza toga ide i ono vječno "ali". Naime, bez obzira što poteštat nije prvi među jednakima, kao, na primjer, predsjednik Gradskog vijeća Splita, njegov bivši stranački kolega i rival u kampanji Jakov Prkić, niti Ivica Puljak može o svemu odlučiti sam, niti bi to, sve da mu isto zakon i dopušta, bio sposoban. Grad je sa svojim službenicima, tvrtkama i ustanovama do te mjere kompleksan mehanizam, pa da i to hoćete, ne možete svemu biti poklopac, a u splitskom loncu uvijek vrije pa već dugo nismo imali vlast koja je u Banovini sastavila dva mandata.

Kojom ocjenom možemo vrednovati prvih sto dana gradske vlade koju čine: Centar, SDP, Pametno za Split i Dalmaciju, Most, Nezavisna lista Tomislava Mamića i Branke Ramljak, Nova ljevica i Možemo? Dao bih im čistu tricu. Ni više ni manje. Učinak je solidan, ali problemi se ne rješavaju sustavno, već ad hoc. Tako je bilo i je s čišćenjem gradskih ulica, trgova, plaža... Krenulo se na ho-ruk, no čim djelatnici "Čistoće" obave svoje, šporkaćuni nastave po starom. Ne može se reći da nova vlast po tom pitanju baš ništa nije napravila, no pravi rezultati izostaju jer cjelovitog rješenja nema. Niti se, što je obeshrabrujuće, nazire.

Javni natječaj koji su raspisali praktički za sva važna mjesta u gradskim strukturama je prava stvar, jer odgovorne pozicije ne smiju biti rezervirane samo za rodbinu i stranačke kolege. I nema tko to nije pozdravio. No, i tu su se Puljak i suradnici zaustavili na pola puta. Donatori kampanje, gradonačelnikove kolege iz znanstvene zajednice i bliski prijatelji, ne bi se smjeli naći na pozicijama na kojima se o bilo čemu važnom odlučuje, a našli su se, i jasno je da to onda smrdi na sukob interesa. I logično je da se onda neki pitaju čemu natječaj ako je sve samo predstava za naivne, iako u principu nije tako. 

Agilni dogradonačelnik Bojan Ivošević, također zaslužuje tricu. Krenuo je kao bager mesti nezakonito postavljene štandove i štekate, pilati stupiće ne bi li obranio javno dobro i ukazao na sumnjive poslove prethodnika, a onda ga je jezičina (opet)stajala kritika. Niti šovinisti imaju pravo propitivati njegovo podrijetlo, niti on, ma koliko se pravdao da nije htio na taj način povrijediti radnika koji je pilao stupiće na parkiralištu na Gripama, može bilo koga ispitivati o obiteljskom stablu. Ako je štogod suspektno, ako postoje naznake nepotizma, korupcije, namještanja poslova, na policiji i DORH-u je da odrade svoje. To ne spada u Ivoševićevu ingerenciju. Istina, on može i mora kao dio izvršne vlasti ukazati na možebitne makinacije, ali nije kadija što tuži i sudi.

Da ovoga nije bilo, svi bi mu aplaudirali; ovako ispada da je ponovno platio danak nezrelosti i temperamentu. No, pravac mu je dobar. I ne smije ga mijenjati. To nikako! Dignite glavu mladiću. Samo naprijed: u koštac s kokošarima koji su čerupali i čerupaju Split! Građani su Vam dali glasove jer u Vama vide hrabrog čovjeka koji ne preza od borbe s moćnicima što su zapleli grad u korupcijsku mrežu pa izvlače milijune, no nužnu samoobranu javnih interesa ne smijete prekoračiti.

Na koncu, kritika partnerima Centra iz programske koalicije. Dobro vam poručuju hadezeovci. Svaka im je na mjestu. Ponašate se kao opozicija, a to više niste. Na sjednicama Gradskog vijeća po Puljku i suradnicima trebali bi udarati HDZ i HGS, što od njih i očekujemo, a ne tobožnji partneri Centra koji se nad nespretnim odlukama gradonačelnika i zamjenika, naslađuju kao da nemaju veze s njima. To rade i na sjednicama Vijeća. I na društvenim mrežama. Smiješno. Što misle; da će oni proći lišo ako ova vlast ne odradi mandat na korist Splićana? Odgovarat će jednako kao i Centar jer zahvaljujući njihovim rukama u zraku Puljak ima većinu, a zbog podrške Pametnog, SDP-a, Mosta, Nezavisne liste Tomislava Mamića i Branke Ramljak, te Nove ljevice i Možemo, nismo ponovno išli na birališta.

Dobro je kazao Vice Mihanović: "Pa, odlučite se više: jeste li opozicija ili vlast?" Najgore je, zapravo, što se oni uopće ne ponašaju kao političari, već kao aktivisti, skribomani koji trpaju fotke smeća i kritike u kojekakve grupe, umjesto da zajedno s gradonačelnikom sjednu za stol i u tišini pripremaju akcije i poteze koji će građanima život pod Marjanom učiniti ugodnijim.

Samo tri mjeseca su iza nove gradske vlasti i teško je suditi što nas s njima čeka. No, nakon godinu, godinu i pol mandata, čut će se jesu li Centar i partneri Bečka filharmonija ili raštimani orkestar? I hoće li u Banovini svirati cijeli mandat ili ćemo na prijevremene izbore? Uostalom, gradonačelniku Puljku se ne događa ništa drugo što nisu već doživjeli njegovi prethodnici, pa nema opravdanja za nečinjenje. Ovisi o većini s figom u džepu. To je sudbina spli'skih poteštata.               

item - id = 1127258
related id = 0 -> 1130557
related id = 1 -> 1130432
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 06:22