StoryEditorOCM
SplitKUDA ŽURIŠ, MAJSTORE

Buljo je volio društvo, zafrkanciju, imao ‘nos za biznis‘, nije se ustručavao. Ali po ovome ćemo ga zauvijek pamtiti

Piše Ivica Marković, Milena Budimir
8. lipnja 2023. - 18:21

Juroslav Buljubašić je za Split i Splićane bio, pa će i ostati - Buljo, čovik koji je volio društvo, dobru zafrkanciju, čovik koji je imao "nos za biznis", pa se nije ustručavao zavrnit rukave...

Kada kažemo da je splitski pionir poduzetništva, to nije nikakvo pretjerivanje. Tako je. Zaposlen u ondašnjoj Pošti i telekomunikacijama (PTT), krajem osamdesetih shvatio je kako isti posao može ponuditi po manjoj cijeni i tako srušiti monopolizam državnoj firmi. U tome je uspio. Za SEM ste svi čuli!

Veza sa slobodnom Europom

Od ugradnje telekomunikacijskih centrala do stvaranje brodarske kompanije nije puno prošlo. Osmislio je Buljo "Kraljicom mira" plovidbu između našeg grada i Ancone. I to u pravo vrijeme, jer kada se zahuktao Domovinski rat samo je ta brodska linija bila poveznica nam sa slobodnom Europom.

Znatiželjan i vrijedan bacao se u biznis vodeći se instinktom. Otvorio je štedionicu, postala je poslije Bankom Splitsko-dalmatinskom. Okušao se u turizmu, "postavio na noge" hotele "Dioklecijan" i "Marmont" u Splitu, hostel "101 dalmatinac", u Šibeniku, na Braču, sve perla do perle. Bio je i počasnim konzulom Čilea.

- Kuda žuriš, majstore, tako su mu dovikivali sugrađani.

Zaustavio se, eto, a ko zna kakvoj se još ideji dosjetiti mogao...

Zajedno s prijateljem plovio je na svojoj jahti "Seagul" iz Tunisa prema Malti. Odlučili su se odmoriti na Sardiniji.

I tu je bio kraj puta.

U bolnici u Sassari pridružila mu se obitelj. S nadama i molitvama. Oporavka o teškog moždanog udara, nažalost, nije bilo. Otiša je Buljo, za njim su u tuzi ostali supruga Gordana i djeca Sandra, Jure, Josip i Tomislav.

Kažu da se dobro dobrim vraća. Ako je tako, Buljo će ploviti mirno.

Naime, to će vam posvjedočiti svatko ko se ikada uhvatio organizacije bilokakvog događaja humanitarne naravi u gradu - prvi na listi poziva za "žicanje" donacije svima je bio Buljo.

- Koliko triba - i sada nam zvoni njegovo "pitanje-odgovor".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:30