StoryEditor
Splitmalo nas je, al nas ima

Bučno udruženje ugostitelja Splita koje pokušava krojiti novi komunalni red broji - samo 30 članova; Ivošević: Zanimljivo tko su sve ti 'renomirani ugostitelji' i kakve prekršaje su radili. A i nisu baš svi iz Splita; Oglasio se i Opara

Piše Gabrijela Radanović
12. prosinca 2019. - 19:37
ugostitelji

Prema službenim podacima Županijske komore Split, prošle godine je na području grada registrirano 805 ugostiteljskih objekata, a uz još 465 obrta u branši turizma i ugostiteljstva dolazimo do brojke od njih 1270.

Udruženje ugostitelja Splita čiji su se članovi u listopadu sastali s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom broji 30 članova, vlasnika 50 ugostiteljskih objekata. Matematičkim rječnikom, to znači da Udruženje čini tek 3,9 posto ukupnog broja ugostiteljskih i uslužnih objekata u našem gradu.

Postavlja se logično pitanje - ima li tih 30 ugostitelja legitimitet zastupati sve splitske uslužne djelatnosti u toj branši? 

I na kraju, zanima nas tko su ti vlasnici “renomiranih ugostiteljskih objekata”, kako se sami nazivaju? U odgovoru na ovo naše pitanje u Udruženju su se pozvali na Zakon o zaštiti osobnih podataka prema kojem su dužni štititi imena svojih članova.

Čudna matematika

Da baš nisu dosljedni u iznošenju brojčanih podataka, svjedoči i izjava Jelene Tabak, glasnogovornice Udruženja, koja je prilikom jednog intervjua izjavila kako okupljaju predstavnike preko 100 ugostiteljskih objekata u Splitu.

No, u tužbi koju su koncem studenog “uručili” Bojanu Ivoševiću, aktivistu i glasnogovorniku Facebook stranice “Dnevna doza splitskog nereda” (DDSN), navode da broje 30 članova, čiji vlasnici posjeduju oko 50 ugostiteljskih objekata u gradu.

Također, brojka od 5000 ugostiteljskih djelatnika koju su u početku iznosili nije točna, no sami su se kasnije ispravili i smanjili je na 3000.

Spomenuto Udruženje pokrenulo je dvije tužbe protiv splitskog aktivista, a još dvije mu je uručila PR tvrtka “Grizli komunikacija” koju je angažiralo Udruženje.

- Nije mi jasno zašto me tuže, možda jer su u medijima pročitali da sam ja jedan od administratora. To je kao da crni BMW udari pješaka, a nitko nije vidio registarske oznake pa policija uhiti prvog vlasnika crnog BMW-a s reda.

Koliko shvaćam, tuže mene jer smatraju da im je “Dnevna doza splitskog nereda”, a ne ja, povrijedila ugled i dobar glas, čast i ime komentirajući sponzorirane članke koje su objavljivali u medijima - tim riječima je Ivošević prokomentirao procese koji su pokrenuti protiv njega.

Financijsko iscrpljivanje

Dodaje kako se on čak izuzeo od pisanja objava, bolje rečeno reakcije DDSN na PR tekstove Udruženja ugostitelja.

- Djevojka mi radi u jednom od ugostiteljskih objekata koji je u Udruženju, štoviše, upravo sada je na poslu kod glasnogovornice Udruženja. Zbog mogućeg sukoba interesa potpuno sam se izuzeo u navedenoj temi, a medijima sam priopćavao sve u vrlo pristojnoj i uljudnoj formi, što je moguće i provjeriti - dodao je Ivošević, koji smatra da je riječ o tužbama za zastrašivanje javnosti.

Ivošević navodi kako oni vjerojatno idu na to da ga financijski umore.

- Mislim da su čak spremni izgubiti sporove i platiti sudske troškove samo kako bi se ja i moja ekipa povukli pred njima i dopustili im da rade što god žele. Međutim, samo su me motivirali i sada ćemo na sudu pokušati utvrditi tko sve stoji iza udruženja, a onda se pojedinačno baviti svakim od njih i prekršajima koje čine - najavio je Ivošević.

Premda nisu htjeli otkriti tko su renomirani ugostitelji članovi Udruženja, Bojan Ivošević nam je istaknuo dva imena.

- Zanimljivo da je prva koja je izašla u javnost osoba koja je stajala iza “Kokola” na Voćnom trgu, koji je prekršio nekoliko komunalnih odredbi.

Ima i Kaštelana

Osim toga, vlasnik pizzerije iz Kaštela je kazao da je i on dio Udruženja, premda nije iz Splita, a valja napomenuti da je poznat po tome da je policija morala pratiti komunalne redare da uklone ilegalnu nadogradnju njegova štekata - nabraja Ivošević, koji posebno ističe kako je gradonačelnik spomenuto Udruženje primio na razgovor, dok je građanskim inicijativama koje su htjele organizirati okrugli stol na temu “Komunalni nered jučer, danas, sutra” uputio - odbijenicu.

Valja napomenuti da bi jedna od tema okruglog stola bila i nagomilani štekati.

- Udruženje od samo 30-ak ljudi, od kojih neki ne žive u Splitu, gradonačelnik je primio, a nije u mogućnosti sudjelovati u okruglim stolovima za građane niti se sastajati kada mu bude zgodno.

Javno je izjavio da će svakoga primiti, nakon čega smo mu poslali upit da nam javi kada bi mogao prisustvovati okruglom stolu na kojem bi sudjelovali vijećnici koji se odazovu, novinari, nekoliko građanskih udruga i konzervatori.

Zahtijevali smo samo da sedam dana ranije javi termin koji mu odgovara, da možemo osigurati prostor, a on nije odgovorio. Poslije nam je nakon ponavljanja upita šefica njegova ureda Marina Protić kazala kako gradonačelnik nije u mogućnosti sudjelovati na okruglom stolu koji smo mi ponudili organizirati kada mu bude odgovaralo - kazao je Ivošević.

Dok smo pripremali ovaj članak, glasnogovorniku Facebook stranice ‘Dnevna doza splitskog nereda’ najavljeno je da može očekivati još dvije tužbe koje će sa sudskim troškovima, prema njegovim riječima, premašiti oko 200 tisuća kuna.

Oglasio se i gradonačelnik

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon sastanka s Udruženjem ugostitelja novinarima je kazao da će svakoga primiti na razgovor, međutim, vrlo brzo je odbio poziv splitskog aktivista Bojan Ivošević i udruga građana.

Na pitanje zašto nije htio sudjelovati u okruglom stolu na temu "Komunalni nered jučer, danas, sutra" kojeg su aktivističke udruge građana htjele organizirati kada gradonačelniku bude odgovaralo, odgovorio je:

- Svako tko hoće doći do mene može doći. Oni nisu tražili prijem kod mene, nego su me pozvali na tribinu koju bi oni organizirali u uvjetima koji meni nisu bili potpuno jasni. Tko se meni javi, ja ga primim. Ista stvar je i s dijelom ugostitelja koji su tražili prijem i došli su kod nas, a nakon toga smo vas mi izvijestili o rezultatima tih razgovora - kazao je Krstulović Opara.

Prokomentirao je i tužbe Udruženja ugostitelja protiv Bojana Ivoševića, aktivista i glasnogovornika Facebook inicijative "Dnevne doze splitskog nereda".

- Načelno, udruge građana i aktivisti ne bi trebali biti predmetom ikakvih tužbi. Mislim da je to najbolje što imam kazati. Oni rade posao koji je u njihovim očima od javnog interesa i ne bi trebao biti predmetom ikakvih procesa poput ovoga. Žao mi je zbog toga - poručio je gradonačelnik i kazao da takvo nešto sasvim sigurno nije ugodno te da sasvim sigurno "ne bi radio taj posao koji su napravili ti iz Udruženja".

No, novinari su ga podsjetili kako gradonačelnik osobno vodi spor protiv Društva Marjan, sastavljenog od građana i aktivista, a kazao je kako "udruge građana i aktivisti ne bi trebali biti predmetom ikakvih tužbi".

- Tužbu koju sam tada podigao morao sam podignuti, a to je bilo puno prije nego što sam postao gradonačelnik. Htio dokazati da sam izravno bio optužen za koruptivne aktivnosti koje ne stoje. To je bilo pitanje časti, a nikakve odmazde prema bilo kojem društvu - odgovorio je, kao što je i usputnom rečenicom prokometirao jedan od naslova u "Slobodnoj" kazavši kako Udruženje ugostitelja ne kroji Odluku o komunalnom redu.

 
#ANDRO KRSTULOVIć OPARA#UDRUžENJE UGOSTITELJA SPLITA#BOJA IVOšEVIć

Izdvojeno