StoryEditor
SplitPRINOVE ZA MORNARICU

Brodosplit počeo gradnju četiri ophodna broda za HRM po NATO standardima i najavljuje serijsku proizvodnju: Ovo je vrhunski proizvod, interes je velik

Piše PSD
10. kolovoza 2020. - 09:20
Ovako će izgledati nova uzdanica HRM-aJosko Šupić/HANZA MEDIA

U brodogradilištu Brodosplit danas je rezanjem limova obilježen nastavak izgradnje serije obalno ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane RH. Ugovorena cijena svakog od četiri broda je 80 milijuna kuna s PDV-om.

Brodovi dužine 43,16 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top od 30 milimetara i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 od milimetara, te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

- Uvjereni smo kako će brod zadovoljiti sve naše zahtjeve. Takav brod, sa svim svojim sposobnostima zadovoljava sve potrebe HRM-a, zadaće nadzora ZERP-a i, po potrebi, teritorijalnog mora. Prvenstvena namjena broda je provedba zadaća iz domene obalne straže za provedbu borbenih zadaća. Brod ima određene sposobnosti, a to su prije svega zadaće u potpori flote HRM- a, istaknuo je komodor Damir Dojkić, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a.

Prije dvije godine isporučeni prototip obalnog ophodnog broda 'Omiš' svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže, te je redovit u akcijama traganja i spašavanja.

- Rokovi za izgradnju obalno ophodnih brodova su u zadanom tempu. Plan nam je serijska proizvodnja ovakvih brodova, jer postoji veliki interes za njih, a prototip je dokazao da se radi o vrhunskom proizvodu, rekao je Ante Žižić-Gušo, tehnički direktor Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata.

Trup obalno ophodnih brodova bit će izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu (npr. kod naplavljivanja obje strojarnice brod neće potonuti). Brodovi su opremljeni zaštitom od Nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja posebnim sustavom za NBK filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora.

Bit će opremljeni krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7.7 metara za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM.

Kapacitet brodova je 16 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Vrlo su sposobni u progonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova. Opremljeni su s aktivnim sustavom za stabilizaciju ljuljanja koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154).

Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 21:35