StoryEditor
SplitBESPLATNO SURFANJE

Blatine su prvi splitski kotar koji uvodi bežični internet: u prvoj fazi bit će pet pristupnih točaka, cijeli kvart će biti pokriven do 2022.

Piše Ana Franić
31. srpnja 2020. - 11:01
Gradski kotar Blatine hrabro će zakoračiti u 21. stoljeće Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Stanovnici Blatina-Škrapa uskoro će se moći pohvaliti činjenicom da zaista žive u 21. stoljeću kako to i priliči. Naime, kotar je zasukao rukave, uhvatio se posla i kreće s izgradnjom besplatne javne bežične mreže, odnosno pružanja usluge besplatnog Wi-Fi.

– Ovo je samo nastavak našeg djelovanja da kroz Vijeće kotara, te sukladno našim mogućnostima, poboljšamo kvalitetu života i stvorimo neku dodatnu vrijednost za naše stanovnike. U prvoj fazi bit će pet pristupnih točaka, čime će biti omogućeno korištenje Wi-Fi mreže za čak 1000 korisnika. S ovom kvalitetom Wi-Fi mreže stanovnici Blatina neće morati plaćati internet, nego će imati opciju surfati iz vlastitog doma sasvim besplatno – objašnjava nam Davor Matijević, prvi čovjek kotara Blatine-Škrape.

image
Davor Matijević 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Ideju za ovaj pothvat dobio je prije dvije godine, kad je pročitao kako je besplatan kvartovski internet uveden u osječko naselje Vijenac Ivana Meštrovića.

– Ideja me je oduševila i odmah sam odlučio da će nam to biti jedan od prioriteta. Kako mi je tada bio kraj mandata, nisam to želio spominjati kako ne bi ispalo još jedno političko obećanje. D

rago mi je da smo napokon krenuli u realizaciju ideje. Izgradnja Wi-Fi smart sustava će zbog malih proračunskih sredstava kojima kotar raspolaže biti provedena u nekoliko faza. Sada ćemo ići samo s prvom fazom jer dovršavamo street workout park, ali će do 2022. godine cijeli kotar Blatine imati besplatnu i dostupnu Wi-Fi mrežu – ističe Matijević.

Istovremeno 200 korisnika

Ovaj će gradski kotar, objašnjava Matijević, izgraditi besplatnu javnu bežičnu mrežu koja omogućuje veću podatkovnu interakciju svih dionika na području kotara, povećanje protoka informacija, dostupnost podatkovnim resursima upotrebom mobilnih uređaja ili računala, a sve u svrhu podizanja kvalitete života građana i posjetitelja.

– Uspostavom besplatne javne bežične mreže povećava se brzina i kvaliteta usluge pristupa svim informacijama te se omogućava uspostava kontinuiranog tijeka informacija – zaključuje Matijević.

Usluga će biti besplatna korisniku za cijelo vrijeme korištenja i neće biti ograničena dnevnom količinom prenesenih podataka. Također će postojati mogućnost proširenja kapaciteta bežičnog pristupa u slučaju potrebe proširenja usluge, a po pristupnoj će točki mogućnost pristupa imati više od 200 istovremenih korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 11:38