StoryEditor
Splitgradili do 25. kata pa ih maklo

Bivši izvođač radova i ‘Westgate Tower‘ i dalje na suprotnim stranama, spore se i na sudu, ali radovi se nastavljaju

Piše Sandi Vidulić
19. svibnja 2022. - 21:10

Kod Westgateova tornja upravo se gradi omanji građevinski objekt uz Ulicu Domovinskoga rata. O čemu se radi, pokušali smo doznati od investitora, a također nas je zanimalo gradi li se prema važećoj građevinskoj dozvoli, ili prema projektu za koji se tek očekuje od Grada izmjena i dopuna građevinske dozvole.

Naime, kako smo prošli put doznali, na vrhu nebodera konstrukciju za oglasni pano na kojem bi trebalo postaviti naziv hotela izvodi se po dokumentaciji za koju se tek očekuje odobrenje.

- Radi se o evakuacijskom izlazu iz podzemnih etaža koji je predviđen osnovnom dozvolom i svim izmjenama i dopunama do sada, dakle izvodi se u skladu s važećom dozvolom - tvrde iz tvrtke investitora "Westgate Tower".

Međutim, dok smo provjeravali nalazi li se ova gradnja na njihovoj čestici, vidjeli smo da je na vlasnički list zabilježbu upisala "Tehnika" d.d., građevinska tvrtka koja je bila izvođač radova.

Oni su u siječnju ove godine na parcelu Westgateova toranja upisali zabilježbu "radi određivanja privremene mjere osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja nekretnine u pravnoj stvari tužitelja Tehnike d.d., protiv tuženika Westgate Towera glede nekretnine vlasništva Westgate Tower d.o.o.".

image
Sandi Vidulić
image
Duje Klaric/Cropix

Na osnovi odgovora investitora najvišeg tornja u Hrvatskoj ispada kako za njega zabilježba koju je upisala "Tehnika" nije problem.

- Radi se o zabilježbama u vlasničkom listu koje su sve redom odbijene od strane Općinskog suda u Splitu. Zabilježbe je podnosila tvrtka "Tehnika" - bivši glavni izvođač radova, zbog spora oko kranske dizalice - poručuju iz Westgate Towera..

Kako smo se i sami uvjerili iz prve ruke, kran je uklonjen, tako da je za investitora ta tema - završena.

Dakle, iz "Westgate Towera" tvrde da je spor nastao oko kranske dizalice, koju će razmontirati. No, nije jasno iz njihova odgovora kako to rješava problem. Po investitoru ispada da se "Tehnika" uzalud žalila jer je Sud odbio njihove žalbene zahtjeve. U vlasničkom listu za toranj u Ulici Domovinskog rata doista piše da je "Tehnika" podnosila zahtjeve za upis zabilježbi koji su bili odbijeni u 2019. i 2020. godini.

Međutim, u listopadu 2021. "Tehnika" se žalila protiv rješenja Suda iz 2020. godine. Već u siječnju 2022. u vlasnički list Westgateova tornja upisana je zabilježba izvođača radova o pokretanju postupka određivanja privremene mjere osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja nekretnine.

Zahtjev za zabilježbu izvođači su podnijeli na temelju tužbe iz lipnja 2021., u kojoj su također tražili da se za česticu na kojoj je toranj odredi privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nekretnine. S upisom zabilježbe "Tehnike" nije, izgleda, bio zadovoljan "Westgate Tower" pa su oni u ožujku 2022. podnijeli žalbu protiv rješenja Suda kojim je to dopušteno.

image
Sandi Vidulić
image
Josko Supic/Cropix

Od "Tehnike" smo dobili kratak odgovor, u kojem tvrde da sudski procesi između investitora i izvođača radova nisu gotovi.

- Vezano za vaš upit o zabilježbama na kč.br. 6021/2, u naravi nekretnina u Splitu, Ulica Domovinskog rata 61A, obavještavamo vas o sljedećem. "Tehnika" je izvođač radova armiranobetonske konstrukcije objekta koji se gradi na navedenoj kč. 6021/2 te je iste radove izvela do 25. kata, nakon čega je ugovor raskinut. Vezano za gore navedeno, u tijeku je više sudskih postupaka u vezi s kojima su i izvršene odgovarajuće zabilježbe u zemljišnim knjigama. Kako se radi o sudskim postupcima u tijeku, ne bismo ih komentirali - glasi odgovor od bivšeg izvođača.

TEO VOJKOVIĆ: 'Je li sve po papirima, znat ćemo na tehničkom pregledu'

 

Jesu li radovi koji se izvode u skladu s dozvolom, upitali smo pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Tea Vojkovića.

- Prema glavnom projektu, koji je bio predmet važećeg rješenja za građenje za predmetni zahvat, u zapadnom dijelu građevne čestice planirana je izgradnja evakuacijskog stepeništa izlaza iz garaže.

Utvrđivanje da li se zahvat u svim svojim tehničkim i prostornim parametrima izvodi sukladno tom projektu, u ovoj fazi realizacije projekta, nije nadležnost ovog upravnog odjela.

Ove činjenice utvrdit ćemo u postupku izdavanja uporabne dozvole i tehničkog pregleda - odgovorio nam je Vojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2022 08:16