StoryEditorOCM
SplitBITKA ZA BALOTAŠKO

Bager ‘sorio‘ legendarni teren u lučici pa nastao rat: ‘Nije Split Sinaj!‘ Donosimo sve detalje

Piše Božidar Lončar
26. studenog 2023. - 18:05

Ovo što vidite na fotografijama nisu posljedice olujne bure i tramontane. Također, nije rušenje bespravno ilegalnog objekta kojeg je naredio Državni Inspektorat. Na fotografiji vidite srušeno balotaško igralište u Lučici Split. Rušenje bagerima je jučer u pet ujutro napravio ”Jedriličarski klub Split” koji od 6. prosinca 2021. ima koncesiju na 15 godina u lučici.

- Ovako nešto se nikad nije dogodilo u Splitu, a koliko bespravnih objekata u Splitu. I to sruše najljepše sređeno balotgaško igralište u gradu. Pa nije ovo Sinaj – rekao nam je Splićanin aludirajući na balotaško na livadi pored Victe.

U lučici se balote igraju desetljećima. Baš kao što se i jedri jer je Jedriličarski klub Split osnovan 1950. Zapaljeni lumin pored igrališta podsjeća na gašenje sportske splitske tradicije. Reakcije balotaša i nekih vlasnika brodova na vezu u lučici sve govori:

- Mineralna u kesu i gorivo. Pa da ne bi ”Molotovljevim” ovo sve izgorilo! Onda neće biti ni balotaškog ni lučice – rekao je vlasnik broda.

- Bura je ovo otpuvala. Da ne bi otpuvalo nekome nešto u oko. Tako ide u Splitu – ljutito je rekao balotaš.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Sukob radi zarade?

Jedriličari su navodno srušili zjog jer su ga balotaši preuzeli i iznajmljivali termine na ”crno”. Balotaši kažu kako je to napravljeno radi terena kojeg su sami održavali i ulagali u njega:

- Termin se davao ljudima koji nisu članovi. Bile su ekipe iz Solina, tenisači, HEP-ovci koji su plaćali 50 kuna po terminu. Igrali bi od 19 do 2. S tim bi novcima financirali uređenje – govori nam balotaš Jakov Vidović.

Balotaši su na srušeni zjog prebačeni 2014. zbog jedriličarskog prvenstva. Tada je Lučica napravila teren i nadstrešnicu i stala, nastavlja Jakov Vidović.

- Mi smo napravili još jednu nadstrešnicu, kamin, sanitarni čvor, stolove za šah i karte, klupe, bojali, mijenjali pijesak... Uloženo je mnogo, mnogo novca kroz donacije!

Situacija je eskalirala prije par mjeseci kada je, navodno, jedan član Uprave jedriličarskog kluba potjeran sa zjoga. On je bio tu kako bi osigurao da članovi kluba igraju balote. Balotaši Joško Krstulović i Jakša Vidović su članovi jedriličarskog kluba i plaćaju oko 20 eura godišnje članarinu, kažu nam. Preko dana se plaćalo dvije kune po baloti, a navečer 50 kuna jedriličarskom klubu. Novac je išao jedriličarima za održavanja balotaškog igrališta.

Balotašima je ponuđeno paušalno plaćanje do 18 sati nakon čega bi se naplaćivao termin:

- Tražili su da im plaćamo 50 eura termin petkom. Ponudili smo 10 eura. U srijedu su se složili. Ako drugi plaćaju vez 50 kuna, možemo i mi termin 10 eura. Htjeli su nas potjerati – rekao je Jakša Vidović.

- Žele zaraditi na penzionerima. Ne mogu vjerovati. Navodno bi tamo mogao biti suhi vez – rekao nam je Joško Krstulović.

Nakon što se nisu uspjeli dogovoriti, na zjogu je prvo krenuo problem s odvodnjom pa je isključena struja i onda su ostali bez aparata za kavu, kažu nam. Balotaši su nastojali osnovati udrugu jer nisu imali sekciju balotaša pri Jedriličarskom klubu. Nisu uspjeli. Udruga neformalno postoji, ali nije upisana u registar udruga. I onda se dogodilo rušenje. Mišljenja su podijeljenja, od sramote i osvete do opravdavanja ovakvog poteza:

- Htjeli su se ponašati kao gazde, a nisu. Dobili su zjog i onda bi određivali što i kako. E to ne ide tako – rekao nam je vlasnik veza.

image
Božidar Vukičević/Cropix

 

Balotaši gradonačelnici, direktori, veterani Hajduka

Balotaši sa Spinuta više od 30 godina organiziraju balotaški turnir za svetog Duju i peku srdele. Riječ je o jednoj od tradicija koja se ne propušta, a koju je otvorio 2010. i gradonačelnik Željko Kerum.

image
Screenshot/ Grad Split

Balotaško u lučici je mjesto okupljanja i poznatih legendi Hajduka koji su po ”stare” dane objesili kopačke od klin i zamijenili ih balotama. Jedan od njih i Zoran Vulić koji je današnji čin nazvao ljudskom tragedijom:

- Zjog je stariji od lučice! Tužan sam. Uzimati dnevni boravak ljudima koji su tu više od pola stoljeća. Ja dolazim zadnje dvije godine. Dolazi Ivan Katalinić, Ivica Šurjak, dolazio mu je i otac Marinko. Dolazija je Zvonko Bego,Nenad Pralija... Uvijek je bio moćan Hajduk na turniru zadnjih 30 godina na turniru povodom Sudamje što je i mene privuklo – rekao nam je Zoran Vulić koji na terenu preko puta dođe na trening pa dođe i sam baciti partiju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jedriličari cijelu ovu situaciju, baš kao i balotaško igralište smatraju nepotrebnim. Smjena generacija, balote i zjogove bi mogle zamijeniti šipke za zgibove i sklekove. Iz policije su nam odgovorili kako je rušenje bilo po zakonu.

U Odluci o davanju koncesije upisano balotaško igralište

Odlukom skupštine Splitsko-dalmatinske županije 6. prosinca 2021. koncesiju na pomorskom dobru u sportskoj lučici Split ima Jedriličarski klub Split. Koncesija se dala na 15 godina. Klub plaća godišnje 132 tisuće kuna, 3% od ugostiteljske i trgovačke djelatnosti i 20% od članarina. Na koncesioniranom području u tlocrtu je upisano otvoreno balotaško igralište koje u naravi ne predstavlja objekt.

Predsjednik kotara Spinut podržao umirovljenike

- Doznao sam za ovo na isti način kao i vi, kada je već sve srušeno. Žao mi je navedene situacije jer je divota bila vidjeti sve te ljude i umirovljenike koji su se tu svakodnevno družili i igrali balote. Treba se obratiti predstavniku Lučice koja je i dala nalog za rušenje objekta za balote i vidjeti o čemu se tu sve radi – rekao je Luka Kovač Levantin, predsjendik kotara Spinut

Jedriličarski klub: Streetworkout umjesto balota!

- Jedriličarski klub Split je osnovan 1950. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Posebno smo ponosni činjenicom da smo ušli u povijest hrvatskog sporta kada je naš član Mladen Makjanić osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu klase Laser Standard 1991. godine, što je bila prva medalja osvojena za Hrvatsku.

Natjecatelji iz našeg kluba su nastupili na dvije Olimpijade, a nadamo se istom ostvarenju i sljedeće godine u Parizu.

Ove sezone smo ostvarili zapažene rezultate u svim klasama u kojima se natječemo te smo u klasi Optimist od ukupno 12 djece, koliko ih ima u reprezentaciji,  imali čak njih četvero, što niti jedan drugi klub nije imao. Imamo državne prvake u više klasa te doprvake i trećeplasirane.  Trenutačno u sustavu vrhunskog sporta (razvojne i olimpijske klase) sudjeluje oko 45 naših članova što je za jedriličarski sport izniman broj.

Sve navedeno potvrđuje našu posvećenost sportu i želju za ostvarenjem vrhunskog rezultata i to je smjer u kojem nastojimo ići.

Sama Lučica se od svoje izgradnje, koja je započela 1953. godine, nalazi na području Luke posebne namjene kao sportska lučica Split.

U sklopu iste se nalazilo i balotaško igralište koje je u cijelosti financirao klub. Godinama su se naši članovi tu sastajali, igrali balote i družili se adekvatno prilikama. Tijekom pandemije Corona virusa navedena druženja se smanjuju, dolazi do „smjene generacija“ i dogodilo se da je sve manje naših članova koji su aktivni oko balotaškog igrališta.

Obzirom na sve prije navedeno, a sve vezano uz Ugovor o koncesiji i Plan korištenja pomorskog dobra krenuli smo sa prenamjenom prostora u rekreacijsku zonu za mlade sportaše. Planira se prosotr prilagoditi vježbanju na otvorenom (postaviti će se sustav za vježbanje na otvorenom - street workout) koji će biti osnova za zagrijavanje tijekom regata za gostujuće i domaće sportaše, za vježbanje na otvorenom tijekom cijele godine kada uvjeti to omogućavaju, ali i za rekreativno treniranje svih ostalih članova našeg kluba. To je jedan od preduvjeta naših planova kako postati certificirani međunarodni jedriličarski centar od krovne organizacije World Sailing (najbliži se nalazi u Barceloni).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:03