StoryEditorOCM
ZagoraDI JE DELICIJA?

Zašto u našim restoranima više nema domaćih žaba nego vijetnamskih? Poznati žabolovac: Dok sam živ, u moja usta neće!

Piše Toni Paštar
6. prosinca 2024. - 09:02

U svakom iole poznatijem restoranu u cetinskome kraju, naročito onima u neposrednoj blizini rijeke Cetine, žabe su na samom vrhu najtraženijih delicija. Tako je već desetljećima. Jedina promjena je u podrijetlu žabljih krakova koje je, pak, uvjetovao prelazak sa sezonske na cjelogodišnju ponudu.

Već dalekih desetljeća, čim bi se u proljeće priroda probudila i žabe svojim kreketom najavile da su završile skrivanje od zime, žabolovci iz naselja uz rijeku, naročito oni iz Otoka kojima nije bilo ravnih, kretali su u lov. Očišćene žabe, kojima je oduvijek mjerna jedinica bila duzina, nosili su prodati rijetkim restoranima ili na tržnice u Sinju i Splitu.

Budući da je potražnja za žabljim batacima sve više i ubrzanije rasla, naročito u drugoj polovici prošloga stoljeća, žabo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2024 09:42