StoryEditorOCM
Zagorateške riječi

U Zagori izbio ‘rat‘ zbog doma: ‘Privatnik i načelnik lovili su u mutnom. Koristili su 1000 kvadrata za sitne pare...‘

Piše Mirela Goreta
14. rujna 2024. - 09:42

Nakon što je našem članku o poskupljenju splitskih državnih domova u Vukovarskoj i na Zenti (ustanovi pripada i objekt u Starom Gradu na Hvaru) Dragan Lučin, ravnatelj privatnog doma "Arkus" u Kaštel Sućurcu, progovorio o problematici institucionalnog zbrinjavanja starijih osoba, reagirao je Miroslav Šolić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Muć.

Lučin je, podsjetimo, između ostalog izjavio kako je prije godinu dana bio prisiljen zatvoriti drugi starački dom (na adresi u općinskoj zgradi) u Sutini pored Neorića zbog visoke cijene najma.

Najam digla ‘neka omladina‘ 

- Imali smo dugogodišnji ugovor od 2003., ali je tamošnje Općinsko vijeće, neka omladina koja se možda nije ni rodila kad je otvoren dom, donijelo odluku da se najam objekta s 800 eura digne na 4700 eura - objasnio je Lučin što je izazvalo Šolićev bijes.

- Ugovor je sklopljen za razdoblje od 20 godina i korištenje 500 m2 prostora. Kako je za trajanja najma isti objekt nadograđen za još toliku kvadraturu sveukupno su koristili 1000 m2 prostora sve do isteka ugovora s pripadajućim okolišem. Treba istaći kako je nekadašnja vlast dala u višegodišnji poticajni najam objekt za nižu cijenu zbog vrijednosti ulaganja koje će investitor u njega uložiti - objašnjava predsjednik Općinskog vijeća u Muću dodajući kako svaka priča ima i drugu stranu.

image

Načelnik Općine Muć Filip Stupalo
 

Jakov Prkić/Cropix

- ‘Neka omladina‘ kako nas naziva bivši najmoprimac tj. Općinsko vijeće u svom samoupravnom djelokrugu donijelo je Odluku o visini cijena poslovnih prostora koja se nije svidjela ni načelniku Općine Muć Filipu Stupalu. Zašto se nije svidjela?! Vijeće je jednoglasno sa 13 glasova usvojilo te odluku te propisalo javni natječaj za najam poslovnih prostora.

Načelnik Stupalo želio je tu cijenu smanjiti i prepustiti prostor bez javnog natječaja dosadašnjem najmoprimcu - upire prstom Šolić napominju kako se po njegovu izlasku tek naknadno doznalo kako općinska izvršna vlast u 20 godina nije poduzela ništa po pitanju legalizacije nadogradnje postojećeg objekta zbog čega se željelo pogodovati najmoprimcu.

image

Općinska zgrada u kojoj je nekoć bio starački dom

Privatna Arhiva

Devastacija prostora

- Utvrđeno je kako je isti najmoprimac po izlasku iz prostora revoltiran neproduženjem ugovora uz ‘blagoslov‘ načelnika općine devastirao prostorije doma o čemu je o tome dva puta na županijskoj skupštini SDŽ-e govorio njezin potpredsjednik dr. Luka Roguljić, a vijećnici su dobili i uvid u stanje stvari zahvaljujući projekciji fotografija. Zgrada je napuštena, iščupane su elektro instalacije, skinuta unutarnja vrata i sanitarni čvorovi, a crna jama puna fekalija nikad nije ispražnjena - optužuje Šolić donedavnog najmoprimca općinskog objekta u Sutini.

- I sad se on našao dijeliti lekciji... Što se čudi?! Mi smo na Općinskom vijeću jednoglasno donijeli odluku o podizanju cijene najma za 1000 m2 prostora i okoliš. Pa u domu je živjelo 40-50 štićenika, a zadnja cijena po korisniku mjesečno je iznosila 1200 eura. Uz to smo inzistirali na javnom natječaju zbog čega sam došao u sukob s načelnikom. Zato je njegov pokušaj da u javnosti okrivi mene za ovakav ishod (“Šolić je kriv što u Sutini više nema doma”) smiješan, jer sve što radim je s ciljem napretka općine i njenih mještana, a ne "lov u mutnom" što on najbolje zna – izričit je Miroslav Šolić.

image

Trenutni izgled unutrašnjosti bivšeg doma u Sutini

Privatna Arhiva

Zainteresirana Županija

Na njegovu inicijativu je, napominje, održan sastanak sa županom Blaženom Bobanom kako bi "županija u dogledno vrijeme preuzela upravljanje nad domom u Sutini u svrhu podizanja kvalitete štićenicima starije dobi te koristi Općine Muć i njenih mještana". Župan je, veli Šolić, prijedlog objeručke prihvatio, te se čekaju potrebne dozvole kako bi objekt ponovo mogao zaživjeti s istom svrhom.

‘Kolač je postao manji‘

- Lučin je u vašem članku iznosio svoje probleme poslovanja, a kao primjer je naveo odlazak osoblja i njihov odlazak na bolja radna mjesta u bolnice i slično. Istodobno je hvalio djelatnice sa Filipina, a govoreći o pravim razlozima odlaska njegovateljica u bolnicu naveo je kako je njima u glavi ono:"To je državna firma i tamo se manje radi!" Pa zar je grijeh ići za bolje plaćenim radnim mjestom i uvjetima koji im se pružaju za razliku od poslova i plaće koju su primale od njega? Shvaćamo ljutnju bivšeg najamoprimca jer mu djelatnice bježe zbog čega mu je “kolač postao manji", ali to nije razlog da obmanjuje javnost - kaže Miroslav Šolić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:09