StoryEditorOCM
Zagorapanonsko i jadransko more

Slavonske fajferice u Šestanovcu žive kao da su ‘fetive‘, najbolje se prodaju mali odojci, ali Dalmatincima su mile i sušene: ‘Naporan je to posao, vodu nosimo u kanistrima‘

Piše Mladen Nejašmić
4. kolovoza 2021. - 21:40
Ivan Družić: Namjera mi je doći od četiristo do petsto komada čime bi zaokružio uzgojnu priču o slavonskoj svinji na dalmatinskom kršuDuje Klarić/Cropix

Statistika kaže, a na to je svojevremeno upozoravala bivša hrvatska europarlamentarka Marijana Petir, kako je proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj odavno u crvenoj zoni, a sami proizvođači su bačeni na koljena. Slijed je to krize uvoza mesa od prije sedam godina, kada je prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, samo u prvih pet mjeseci te godine proizvodnja svinjetine pala za sedam tisuća tona ili gotovo 10 posto, a uvoz je tijekom sljedećih godina nastavljen.

Kako bi doskočio negativnom trendu, šestanovački uzgajivač svinja, četrdesetogodišnji Ivan Družić na deset tisuća četvornih metara kamenjem i grabovinom obraslom području u zaselku Vukušići, započeo je s uzgojem svinja. I ne bilo kojih, već slavonskih, crnih fajferica na dalmatinskom kamenjaru.

Bez ik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 22:45